Подготовката за посрещането на Новата 2012

Въпреки идеята да подготвя нещо съвсем различно за посрещането на Новата 2012 година, по настояване на близките се взе решение да се спази традицията за направата на капама. На практика доста ме улесниха с настояването да се посрещне Новата година така. Сега ще публикувам рецептата, за направата на която можете да импровизирате в зависимост от това, с какво месо разполагате, кои подправки са ваши фаворити.... Надали ще изненадам някого с тази рецепта, но пък може и да намерите идея за готвене - все още има време да направите избора си.....
Ще покажа стъпките за подреждането и в снимки.
Нужни са телешко, свинско и  пилешко месо (ако имате заешко би придало интересен вкус - аз не сложих този път), което е съобразено с броя на гостите. Малко сърмички (направете така, че за всеки да има поне 3-4 сърмички), около 300 грама бекон, нарязан на дребно, половин кисела зелка (също нарязана), зърна чер пипер, чубрица, сол и дафинов лист. Обикновено задушавам глава лук, нарязана на дребно в малко мазнина, слагам чаша ориз, червен пипер и нарязаното кисело зеле. Този път реших да не се пържи, а ястието да е малко по-диетично - достатъчно е, че има бекон и свинското месо е доста шаренко (има мазнинка). В дъното на гювеч сложих малко бекон, кисело зеле, пласт от свинско месо (осолено и наръсено с чубрица), дафинов лист и чер пипер, отново пласт със зеле, после малките сърмички, които бях навила снощи, телешко месо и пиле ( разполагах  с едно домашно, което е опърлено и ще придаде особен опушен вкус на ястието), отгоре зеле и всичко това покрих с одеялце от цели листа кисело зеле. Сипах чаша от около 250 мл червено вино, същото количество зелев сок и затворих капака на гювеча (този е любимият ми, тъй като е дело на един майстор- керамик, когото много уважавам - Николай Йовков от Троян.Харесвам работите му, защото са изпълнени със стил, защото не работи традиционните троянски шарки, които са ми втръснали с присъствието си във всеки ресторант и всеки дом. Той владее техниката сграфито за украса на глинените съдове - първо покрива съда с ангоба - хума, разтворена във вода, а след като тя изсъхне, гравира орнаментите и пече съда. След изпичането покрива съда с прозрачни и цветни глазури и отново ги оставя в пещта за печене. Тази техника е била особено популярна в годините на Втората българска държава, а след завладяването и техниката замира. След множеството археологически разкопки през средата на ХХ век започва "Ренесанса" на тази техника и стремежа за овладяване на тайните и достойнствата и.)  Капака замазах с малко тесто и оставих във фурната да се готви само за около 4 часа на температура 170 градуса. За празничната вечеря имам грижа да направя баница с късмети и една млечна салата (популярната салата "Снежанка"). Стана ми забавно, тъй като заранта попаднах на пост за салата от рукола и нар, а два часа по-късно получих торба с нарове....Ако съпругът ми открие рукола на пазара, ще я пробвам вероятно, звучи обещаващо.....Киселото мляко се отцежда, краставиците са нарязани, остава да направя баницата и....тортата, тъй като утре имам рожден ден и няма как да ми се размине без това.....
Спокойно готвене на всички, които ще празнуват в домашна атмосфера, бъдете здрави през Новата 2012 година и нека бъде изпълнена с красиви емоции и радост! Бъдете благословени, скъпи читатели!
1. Мъничко бекон на дъното
2. Нарязано кисело зеле

3. Свинско месо с чубрица, дафинов лист и чер пипер


4. Нов пласт кисело зеле

5. Нареждане на сърмичките

6. Телешко месо и пиле на порции

7. Бекон и кисело зеле

8. Заливане с вино




Запечатването на гювеча


6 коментара:

  1. Ха, това звучи лесно....ще го пробвам скоро. А откъде мога да си закупя такъв гювеч, наистина е различен и с украсата и формата, а и мерси за разказа за тоя тип керамика, нямам търпение да разбера откъде мога да купя неща на този майстор! Весело посрещане на Новата година и бъдете честити!

    ОтговорИзтриване
  2. Съжалявам, ама наистина нямам представа откъде може да се закупи гювеча - аз самата го взех от самия майстор, който живее в Троян. А дъщеря му Ралица прави съвсем различни и модерни керамични творби, продават се в магазини в София, където са доста скъпи (с цена в пъти над нейната...). Обещавам след празниците да се свържа с тях и да попитам. Весел празник!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Нова 2012 година,Иглика!
    Пожелавам на теб и семейството ти най-вече здраве,защото когато го има,тогава има и радост,и обич,и сполука, и надежди,и сбъднати мечти!

    Вкусно ястие и много пъстър гювеч!

    ОтговорИзтриване
  4. Да е честита Новата 2012 и на теб, нека бъде здрава и всеки делничен ден да носи аромата и вкуса на празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Хей, Иглика, честита Нова година! Къде изчезна???

    ОтговорИзтриване
  6. Току-що се завръщам от теренна работа, но съм малко преуморена и обещавам да стартирам с публикациите утре вечер след работа.... До нови срещи!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.