Торта Рафаело за рождения ден на дъщеря ми! Raffaello cake

Днес нашата дъщеря има рожден ден! Сякаш вчера в болницата ми подадоха малкото вързопче, което правеше някакви муцунки, подобни на усмивки....Годините се нижат и вече пред нас стои една млада госпожица, която иска да помага на всекиго във всичко, да зарадва хората около себе си и понякога да ни смае откъде намира сили за всичко.




Мило момиче, пожелавам ти да бъдеш здрава, да се радваш на късмет, да следваш мечтите си, дните ти да бъдат озарени от светлина и усмивката винаги да грее на лицето ти!
Тортата за празника е Рафаело, но разрез и рецепта мога да предложа по-късно. Сега бързам да завърша останалите ястия. До по-късно!


И сега следва обещаното - разрез и рецепта. Правя за втори път тортата. Първият беше в навечерието на Новата година. След внимателно запознаване с рецептите за тортата на Ева и Мина, (за чиито презентации и обяснения благодаря много), набавила всички продукти, на масата наред с тях се мъдри една кутия истински бонбони Рафаело, та при направата на крема добавям продукт, отхапвам парченце бонбон, пак добавям нещо и ....май вече виждам дъното на кутията, но вкусът се получи. Толкова се хареса, че дори съпругът, който уж моли да се спре със сладките неща, че трябва да сваля килограми, на два пъти моли да я направя по други поводи. Е, обещах я за рождения ден на Юлия и така и стана.
Ето продуктите и пътя за постигане на това кокосово блаженство-
Продукти:
За блата - 2 белтъка, 80 гр пудра захар, 50 гр смлени бадеми и 100 гр кокосови стърготини, щипка сол
Белтъците се разбиват леко с миксер с щипка сол, добавя се леко пудрата захар и след разбиването им до твърди върхове прибавяме бадемите и кокоса, с помощта на шпатула ги внедряваме в белтъчната смес. Фурната е нагрята до 160 градуса, а форма за торта с диаметър 26 см е намаслена и застлана с хартия за печене. Заравняваме сместа във формата и печем 15 минути. След това охлаждаме и отстраняваме хартията.
За крема:
1 консерва подсладено кондензирано мляко (387 мл)
1 консерва кокосово мляко (400 мл)
100 гр бадеми, леко запечени на сух тиган(ползвах едри белени и нарязани от Lidl
120 гр кокосови стърготини
2 суп.лъж. кокосово масло
2 бели шоколада Milka
250 мл течна животинска сметана
10 гр желатин
Желатинът се накисва за кратко със студена вода, после се разтваря на водна баня. Шоколадът се разапя на водна баня с кокосовото масло. Смесваме кокосовото мляко с кондензираното мляко, добавяме поохладения леко желатин, охладения шоколад, сметаната, оставяме да почине малко и завършваме крема с прибавянето на бадемите и кокоса.
Поставяме блата в ринг за торта, изливаме крема, изнасяме навън на хладно (беше минус 8) за половин час и тортата е стегнала. Отстраняваме ринга и декорираме.
Този път ми се искаше да декорирам тортата с бял шоколад и му ударих едно търсене на розови листа, но на финала се снабдих. Вчера купих букет лалета и един с белите рози (само заради листата), но след разнасянето им из града се прибрах с омекнали лалета и рози, които се счупиха. Е, листата на розите си бяха наред, отрязах дръжките до здраво място и едно нежно букетче се появи в центъра на празничната ни трапеза. Лалетата - откъдето дошли, там отишли....

Благодаря от свое име и от името на дъщеря ми за милите пожелания да ви се връщат стократно!

28 коментара:

  1. Честит ви празник у дома, Иглика! Да е жива и здрава младата госпожица, да е много щастлива и успяваща в живота!
    Прекрасна нежна торта за прекрасна млада дама! Поздравления за избора ти!
    хубава празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит рожден ден на дъщеричката ти, Иглика! Желая и здраве и много късмет! Тортата е чудесна, нежна и много елегантна!
    Хубава вечер и весело празнуване!

    ОтговорИзтриване
  3. Да е живо и здраво детенцето,Иг! Много здраве и щастие на цялото семейство!
    Тортата е прекрасна:красива и нежна!Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, че красота и нежност... И колко обич! :)
    Игличе, да ви е жива и здрава и все такава усмивка за мама и татко. Всичко добро и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит рожден ден на дъщеричката, Игличе! Да ви е здрава, щастлива и да се сбъдват мечтите ѝ!
    Разкошна торта! Бяла, нежна, семпла!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник на младата госпожица!
    Да е здрава, да следва мечтите си и да има късмет :)
    Прекрасна торта, Игличе!
    Ще чакам и разрез :)
    Снимката е прекрасна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит и весел празник, Иглика! :)
    Прекрасни майчини пожелания, дано всички се сбъднат! От мен още едно за голяма, гореща и щастлива любов!
    Тортата е чудесна, много нежна и сто процентово неустоимо вкусна! Ще се радвам да видя и разреза!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Честит рожден ден на дъщеричката ти, Иглика!Желая и здраве, много късмет и сбъднати мечти!Прекрасна торта,много нежна и елегантна,ще чакам и разрез :)

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник в къщи, Иг! Жива и здрава да е дъщеричката ти! Тортата е изключително нежна и декорирана много красиво! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. На патерици, но от сърце желая здраве, успехи и безброй сбъднати мечти. Тортата е съвършена! Прегръдка и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Честит празник, Игличе,
    чудесна торта за чудесен повод - излъчва красота, финес, елегантност като за една млада госпожица...
    Сърдечни поздрави за здраве и късмет, успехи и сбъднати мечти, много, много щастие!

    ОтговорИзтриване
  12. Игличе, честит празник в дома ви!
    Да е жива и здрава слънчевата ти дъщеря, да сбъдва мечтите си и с късмет и приятели, обич и подкрепа да върви напред в живота си!
    Направила си чудесна, нежна и много вкусна торта! Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
  13. Да е жива и здрава рожденичката и много да ви радва! Разкошна торта!

    ОтговорИзтриване
  14. Игличе,честита ти рожденица!
    Да и е лек,вкусен и сладък живота като тази ефирна и много нежна торта,която си украсила толкова прецизно!
    Много здраве,успехи и попътен вятър в постигането на целите и мечтите й!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит рожден ден на прекрасната Юлия и на мама Иглика! Бъдете здрави, усмихнати, щастливи! Страхотна торта, майсторска!

    ОтговорИзтриване
  16. Игличе, да ти е жива и здрава, все така енергична, добра и много щастлива дъщеричката! Тортата е много нежна на вид и вкусът й ме съблазнява, агресивно при това! Записвам си я! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Честит рожден ден на госпожицата! Честито и на теб, Игличе!
    Прекрасна нежна торта си ѝ подарила! Нека бъде здрава и щастлива, радост да споделяте заедно!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  18. Игликич, занимавах се с оцет и нурофен и затова навярно съм проспала този хубав празник. Но сега съм тук да честитя на младата госпожица празника! Да и пожелая много здраве, леко да достига до всяка точка, към която се е насочила и всичко да и носи само усмивки и удовлетворение. Честит празник и на теб, а аз се надявам едно крехко парченце да се е спотайвало в някой ъгъл, за да хапна и аз;))) Поздрав на цялото ви семейство!

    ОтговорИзтриване
  19. Скъпи приятели, благодаря ви за милите пожелания от свое име и от името на Юлия, вярвам в позитивната им сила и енергия!

    ОтговорИзтриване
  20. Иглика, макар и със закъснение, ти честитя празника и ти желая всички твои пожелания отправени към дъщеря ти да се сбъднат. Много ми хареса тортата, а и снимките са много красиви. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Мила ми мамо, много ти благодаря за сърдечните пожелания, за безкрайната вяра, любов и подкрепа, която винаги си ми давала :) Без теб и твоите вкусотии едва ли щях да съм аз :)
    П.С.: Тортата е най-хубавият десерт, който някога съм яла и мисля, че е редно да го хапваме и без поводи - или пък да си намираме такива по-често ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трогна ме, мило дете, а колкото до това да хапваме торти без поводи - съгласна, но да ги изяждате, а не да обикалям да ги разнасям, че всички пазите диети уж.....

      Изтриване
  22. Иглика , днес докато разглеждах някои нови рецепти попаднах на твоят блог . Много ми харесват някои от рецептите , които си показала , а тази торта съм сигурна , че е много вкусна защото съм правила подобни бонбони . Твоят блог не е за изпускане за това ще следя за всяка нова публикация . Иви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иви, радвам се, че намираш нещо интересно, аз също сега те открих и с интерес продължавам да разглеждам!

      Изтриване
  23. Направих я за имения ден на дъщеря ми Гергана, пожънах такива овации с тази торта, че чак ми се зачервиха ушите! Наистина стана страхотна, започвам да разглеждам рецепти и за друга, че скоро имаме повод у дома. Много съм щастлива, много благодаря за точната рецепта, която ми изглеждаше трудна, но не срещнах проблеми, а това е сигурно петата торта, която правя за доста години!Валя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валя, много се радвам, че ви е допаднала тортата, да е здрава и щастлива Гергана и много радост да ви носи! Пожелавам ви страхотни празници!

      Изтриване
  24. Жестока торта, уникален вкус, вчера я изядохме, само малко мъка беше кокосовото масло да намеря, но не съжалявам за издирването! Скоро пак ще я приготвя!Марина

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.