неделя, 23 декември 2012 г.

Kourabiedes / Любимите бели бадемови гръцки сладки

          От много години харесвам едни гръцки сладки, чиято рецепта така и не можех да намеря, пробвах много варианти, но все нещо не беше както трябва. Ядките стояха цели, тестото ставаше с друг вкус, с две думи не ставаше. Е, така при всяко пътуване до южната съседка не пропусках да си закупя по една кутия, която трябваше да се подслажда и да се похапва бавно и с наслада, а после да се чака до следващото пътуване.
    Преди няколко дни открих един фантастичен блог - на Катерина и рецептата най-отгоре  беше точно за  курабиите. А вчерашният ден беше ден на голямо печене на сладки, но първо заложих на сигурното, на тези, които най-много се харесват у дома и сред близките ни. А след прибирането на сътвореното в кутии дойде ред и на тези курабии. Едно от упътванията за направата им малко ме смути - биенето на маслото с пудрата захар за цели двадесет минути, но реших, че ще спазвам точно инструкциите. Е, леко ми писна с ръчния миксер да разбивам толкова време, но май резултатът оправдава усилията.
Време е за рецептата, да не отегчавам никого....
Продукти:
300 грама масло
110 грама пудра захар
600 грама брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
25 милилитра ром или коняк /ползвах ром/
125 грама бланширани бадеми.




Приготовление:
   Фурната се нагрява до 160 градуса и в нея се запичат бадемите до златист загар. Охлаждат се и се слагат в хартия и се начукват с помощта на точилката или нещо твърдо. При това действие понеже не бях загънала добре хартията се разхвърчаха бадеми по цялата маса, един-два и по пода, но събрах бързо всичко, ползвах хаванчето за няколко удара.
   Мекото масло се разбива с пудрата захар за двадесет минути, подчертава се важността на времето, за да бъдат по-въздушни самите сладки.Прибавят се пресятото брашно с бакпулвера, рома и на финала бадемите. Правят се топчета, като всяко от тях е около 35 грама, редят се върху хартия и се пекат на 160-170 градуса за около 20-30 минути. Не бива да стават златисти, а да си останат бледички. След изваждането от фурната се пулверизират с вода от портокалови цветчета и се ръсят обилно с пудра захар.
Аз самата още се облизвам около тях като котарак, но дъщерята каза, че са невероятно добри и това е рецептата!
Да не забравя, станаха 38  топчета, демек 38 курабии. Ако и на вас ви харесват гръцките курабии, това е рецептата!
                                                        Весели празници!