Kourabiedes / Любимите бели бадемови гръцки сладки

          От много години харесвам едни гръцки сладки, чиято рецепта така и не можех да намеря, пробвах много варианти, но все нещо не беше както трябва. Ядките стояха цели, тестото ставаше с друг вкус, с две думи не ставаше. Е, така при всяко пътуване до южната съседка не пропусках да си закупя по една кутия, която трябваше да се подслажда и да се похапва бавно и с наслада, а после да се чака до следващото пътуване.
    Преди няколко дни открих един фантастичен блог - на Катерина и рецептата най-отгоре  беше точно за  курабиите. А вчерашният ден беше ден на голямо печене на сладки, но първо заложих на сигурното, на тези, които най-много се харесват у дома и сред близките ни. А след прибирането на сътвореното в кутии дойде ред и на тези курабии. Едно от упътванията за направата им малко ме смути - биенето на маслото с пудрата захар за цели двадесет минути, но реших, че ще спазвам точно инструкциите. Е, леко ми писна с ръчния миксер да разбивам толкова време, но май резултатът оправдава усилията.
Време е за рецептата, да не отегчавам никого....
Продукти:
300 грама масло
110 грама пудра захар
600 грама брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
25 милилитра ром или коняк /ползвах ром/
125 грама бланширани бадеми.




Приготовление:
   Фурната се нагрява до 160 градуса и в нея се запичат бадемите до златист загар. Охлаждат се и се слагат в хартия и се начукват с помощта на точилката или нещо твърдо. При това действие понеже не бях загънала добре хартията се разхвърчаха бадеми по цялата маса, един-два и по пода, но събрах бързо всичко, ползвах хаванчето за няколко удара.
   Мекото масло се разбива с пудрата захар за двадесет минути, подчертава се важността на времето, за да бъдат по-въздушни самите сладки.Прибавят се пресятото брашно с бакпулвера, рома и на финала бадемите. Правят се топчета, като всяко от тях е около 35 грама, редят се върху хартия и се пекат на 160-170 градуса за около 20-30 минути. Не бива да стават златисти, а да си останат бледички. След изваждането от фурната се пулверизират с вода от портокалови цветчета и се ръсят обилно с пудра захар.
Аз самата още се облизвам около тях като котарак, но дъщерята каза, че са невероятно добри и това е рецептата!
Да не забравя, станаха 38  топчета, демек 38 курабии. Ако и на вас ви харесват гръцките курабии, това е рецептата!
                                                        Весели празници!

10 коментара:

  1. Страхотни са!Ще ги пробвам!Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, сигурно ще ти харесат и на теб, аз съм доволна, че най-сетне намерих рецептата им! Весели празници!

      Изтриване
  2. I am so happy that you liked it Iglika! And I am so happy that your family liked them too! Thank you for the shout out! They look terrific!

    ОтговорИзтриване
  3. Strahotni sladki, vmesto rom, slojih koniak Hennessy, kato imam predvid fakta, che pravia za prav pat vaobshte sladki - rezultata e prosto super! S netarpenie ochakvam mnenieto na sapruga mi... za sebe si moga da kaja che rezeptata spored men moje da se krasti kato - IZVANZEMNI SLADKI!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Галя, радвам се, че ти допадат, сигурна съм, че ти си писала, защото няма как двама души едновременно д ползват коняк Хенеси вместо рома....това са едни от любимите ми коледни сладки, а любими само по Коледа, защото в противен случай просто не бих могла да се контролирам и да спра с хапването им, предизвикват ме да ги унищожавам! Пожелавам ти весела подготовка на празниците и чакам да видя снимки от голямото печене в Чикаго!

      Изтриване
  4. Получиха се страхотни, свършиха и в първите почивни дни след празниците ще правя нова доза, всъщност поне две, благодаря за споделянето и точната рецепта! Валя

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,може ли да се поръсят с портокалов сок понеже цветчета нямам

    ОтговорИзтриване
  6. Нямам представа как би се получило, но вода от портокалови цветчета може да се намери на много места - в повечето арабски магазинчета има бутилки, които са и с дълъг срок на годност, а портокаловият сок няма да остави аромат върху курабиите! Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Awesome content. I have bookmarked your blogspot. Greetings Masha

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.