неделя, 18 декември 2011 г.

Меденки

И сега дойде ред да покажа меденките, част от които декорирах с т.нар. "Кралска глазура", а други с фондан. Изпитвам лек ужас от използването на сурови белтъци и това ме накара да ползвам сух белтък на прах от Aroma house, но не смятам че се справих добре. Явно украсата с royal icing не е моята стихия. За сметка на това фонданът е по-благодатен като суровина и меденките с фондан поне на мен ми изглеждат по-добре.
И сега рецептите за двата вида меденки:
Продукти:
1 яйце
1/2 ч.ч. мед
100 гр. масло
1/2 ч.ч. захар
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1 ч.лъж. канела
2 суп. лъж. какао
1/2 суп. л. джинджър на прах
1/2 суп. лъж. настъргано индийско орехче
1/3 ч.лъж. смлян карамфил
1 ч. лъж. ванилов екстракт
 2 1/2 ч.ч. брашно (пресято)
Правим меко тесто, което се разточва върху набрашнена повърхност с дебелина около половин сантиметър, изрязват се фигурки  и се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна около 8 -10 минути.







Тези меденки очакват завръщането на Юли и намесата на нейните ръчички

Втори вид меденки:
Продукти:
1 яйце
1/2 ч.ч. мед
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 к.л. бакпулвер
120 гр масло
1/2 ч.ч. захар
2 ч. лъж. смлян джинджифил
2 2/3 ч.ч. брашно
1/2 ч.лъж. настъргана кора от лимон
1/2 ч.лъж. настъргана кора от портокал
1 суп. лъж. канела
 щипка сол, щипка смлян чер пипер и щипка смлян карамфил
Маслото се разбива с пудрата захар, подправките, яйцето, меда. Брашното се пресява със содата и бакпулвера и се добавя на части към мократа смес. Меси се меко тесто, което се поставя в хладилник в стреч -фолио за охлаждане. Разточва се върху набрашнена повърхност около 0.5 см , режат се фигури и се пекат в загрята фурна на 180 градуса около 8-10 минути.


И като по традиция със снимките не успях да се справя, цялата ми самонадеяност се изпари вече, не е лесно да се снима храна........

2 коментара :

  1. На мен пък и снимките курабийките ми харесват:-) Наистина с фондан стават къде ,къде по хубави и много по лесни , но пък айсинга си заслужава труда ;-)и бие по вкус.

    ОтговорИзтриване
  2. За първи път ползвах готов фондан, за мое удивление е вкусен....А големият дефект при декорацията - релефа при нанесения втори цвят се корени в това, че вършех много неща едновременно и част от глазурите се повтвърдиха в поша, но....не се носят много дини под една мишница....

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.