неделя, 18 декември 2011 г.

Щолен

В българската традиция липсва подобен емблематичен сладкиш (то пък за какви сладкиши в традицията можем да говорим....), който да свързваме с Коледа. У нас концентрацията на приготовленията на трапезата е като че на Бъдни вечер, а коледната трапеза незаслужено се пренебрегва...Не отричам, че във всяко семейство има някакви традиции, които се спазват, други пък обичат да експериментират с нещо ново и различно. Но традициите естествено не са това, което бяха, а в годините на глобализация информацията ни залива от всички посоки и трябва да търсим и нови неща. А като идва Коледа и Великден, аз май започвам да живея странно. Започват се едни безкрайни печения на сладки неща, които се пъхат в разни кутии, за които едва намирам място в малката си кухня, други се крият по балкона, но зорко се следи нечии ръчички да не ги отварят и намаляват количеството им. Е, това не ми се удава особено, но нали пък затова са направени тези сладости. Ако пък нещо е било толкова хубаво, не е страшно - ще се направи отново...
Но да се върна на темата за новата публикация. Това е първият направен от мен самата щолен. До момента винаги съм купувала готов, децата ми го харесват много, вероятно защото са възпитаници на немски гимназии...
Като образец на качествения щолен мога да посоча този, който майката на моята приятелка Керстин изработва в Германия и изпраща всяка Коледа. Тя прави невероятни количества и той винаги е пръхкав, наситен с аромати и богат на вкусове. А сега Ирина  (http://sunshineskitchen.com/ ми подари захаросани портокалови корички, които реших, че трябва да ползвам точно за щолен. И аз май по копчето си купувам палто..:))
Порових из нета за рецепта, направих компилация от няколко и се реших..... Днес си позволих да го срежа, за да направя снимки, ароматът му е точно такъв, към който се стремях, а за вкуса....не зная.....ще почакам малко.
И така, рецептата: Най-напред накисвам 250 гр. стафиди с 4-5 лъж. ром.
В 250 мл топло прясно  мляко изсипвам пакетче суха мая (ползвам тази на Dr Oetker), 2 суп. лъж. захар и 2 суп. лъж. брашно, като ги оставям да шупнат.

 Пресявам 500 гр брашно, щипка сол, добавям около 90 гр захар (ако предпочитате по-сладко, можете да добавите още 20-30 грама), 1 пак. ванилова захар (ползвам тази на Dr Oetker), щипка смлян карамфил, 1/4 ч.л. счукан кардамон, щипка настъргано индийско орехче. В центъра оформяме кладенче, в което изсипваме маята, разтопеното масло (220 грама), размесваме добре. Постепенно добавяме отцедените стафиди, 50 гр счукани обелени бадеми, около 150 гр микс от портокалови и лимонови кандирани корички, около 100 - 150 гр. червени и зелени коктейлни череши. Оставяме да втаса около два часа.премесваме отново, разстиламе във форма на елипса, поставяме предварително оформен фитил от бадемов марципан, навиваме на руло и поставяме в тавичка върху хартия за печене и печем в нагрята на 180 градуса фурна около час. По време на печенето на дъното на фурната поставяме тавичка с вода. Ако се налага, поставете фолио по време на печенето, за да се предпази от изгаряне. Още топъл го мажем с масло и наръсваме обилно с пудра захар. Като се охлади се пакетира с фолио и се оставя на хладно място. Аз подготвих подаръчните пакети с щолени за приятелите....
Моите щолени се доближиха прекалено много, но се изхвърлих с голямо количество, а това създава проблеми, тъй като втасват едновременно...



Няма коментари :

Публикуване на коментар

Това е мястото за въпроси, коментари.