Fraisier Cake / Ягодова торта



В сезона на ягодите имам желание да изям всяка, която зърна. Но когато минеш покрай ягодови градини и закупиш няколко щайги, трябва да се направи и нещо различно. Е, за торта винаги има повод, ако ли не, можем да го измислим.




Но да пристъпя към рецептата за днешната сладост:

Продукти

За блата:

4 яйца
100 гр захар
100 гр брашно
2 суп. лъж. разтопено масло
30 гр бадемово брашно

Сироп:
100 мл вода
100 гр захар
около 3 суп.лъж от заготовката за сироп от бъз

Крем:
500 мл прясно мляко
4 жълтъка
100 гр захар
40 гр царевично нишесте
2 ч.лъж. ванилов екстракт
200 гр масло на стайна температура

Загряваме фурната на 180 градуса.
В огнеупорна купа разбиваме с миксер яйцата със захарта, поставяме купата върху съд с гореща вода и така, на водна баня, продължаваме бъркането в рамките на 10 минути. Отстраняваме от огъня, продължаваме да поразбиваме до охлаждане. Добавяме пресято брашно, което разбъркваме с шпатула, после пресятото бадемово брашно и на финала разтопеното масло.
Сипваме във форма за печене, намаслена и застлана с хартия отдолу. Печем 20 минути.


Приготвяме захарен сироп, към който добавяме сок от бъз.

Разбиваме жълтъците, захарта, нишестето и струйка мляко. Получената смес изсипваме в горещото останало мляко, разбиваме и сгъстяваме. Отгоре слагаме фолио, за де не се образува кора. Като се охлади крема, добавяме 200 гр меко масло и разбиваме.

Охладения блат режем на две половини. Заливаме първата, намазваме леко от охладения крем. Поставяме ринг за торти, облицоваме го с хартия за печене.Подреждаме почистените и разполовени ягоди с вътрешността навън. Върху крема можем да поставим още ягоди във вътрешността на тортата. С пош запълваме с останалия крем. На финала отгоре поставяме другия блат, заливаме със сироп, декорираме с мъничко крем и каквото ни допада.
Оставяме в хладилник поне за 10 часа, за да стегне и се смесят вкусовете, после вадим прибори,чинии и се наслаждаваме на вкуса.




Коментари

  1. Ягодово удоволствие е тази торта, Иг! Харесва ми аромата на бъз, добавен в сиропа, допада ми домашният крем, който много обичам, начинът, по който си я сглобила, декорирала. Една лятна фантазия е тази торта. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че имаме толкова сходни вкусове, Кате! Поздрави!

      Изтриване
  2. Страхотно цветно и лятно предложение!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Това е мястото за въпроси, коментари.