петък, 23 декември 2011 г.

Amerikanische eierkränze/ Бисквитки "Яйчен венец"

Смятах, че вече съм приключила със сладките коледни приготовления, но в мига в който дъщеря ми се завърна за празниците и провери съдържанието в различните кутии, отбеляза липсата на двата вида бисквитки, без които не минава Коледа у дома. Естествено, изходът бе в запълване на пропуска и бързата им направа. В оригиналния им вид, получен от моята приятелка Керстин преди доста години, тези бисквитки се оформят като кръгчета  с дупка (наподобяващи коледен венец). Само че от доста години този начин на оформянето на бисквитките е само история и сега ще разкажа и покажа по какъв начин ги оформяме у дома. Но преди това продуктите и след тях към направата....


Продукти:
 250 гр. размекнато масло
125 гр. захар
1 пакетче ванилова захар
2 яйца
1 жълтък
300 гр. брашно
150 гр. нишесте
1 ч.лъж. бакпулвер
Размекнатото масло се разбива със захарта, а към тях се прибавят едно по едно яйцата и жълтъка, нишестето, ваниловата захар и пресятите брашно и бакпулвер. Оформя се меко тесто, което стои доста лепкаво. Оставя се в купа, завита с фолио в хладилника да престои поне половин час, след което от него се вземат малки части, които се оформят на фитили ( като цилиндри- саламчета с диаметър около 4-6 см. Вземам един стар накрайник, който преди години ползвах за направа на целувки (ако предпочитате можете да ползвате специален шприц, аз лично не обичам да го изваждам от кутията, сглобявам и мия и отново да прибирам), пъхам фитилчетата в него и с лек натиск с пръст оформям тези розички (или звездички-въпрос на интерпретация) върху хартия за печене. Изпичаме ги в предварително загрята фурна на  180 градуса за 10-15 минути. Оставяме ги да се охладят.
След изстиването им потапяме горната им част в глазура, направено от 3 суп. лъж. пудра захар, 3 суп. лъж. ( с връх) натурално какао, 3 суп. лъж. прясно мляко и 100 гр. масло. Тази смес затопляме на котлона, а когато се смесят добре съставките, охлаждаме, като разбъркваме честичко, за да остане хомогенна сместта. И след потапянето в глазурата можете да поръсите с разноцветни захарни пръчици, перлички или с това, което предпочитате или разполагате в шкафовете.
Бисквитките се съхраняват на хладно в затворен съд, максималният тестван период е пет дни (когато правя 3 дози)....





7 коментара :

  1. Neveroiatno izglezdat tezi biskvitki i s mnogo praznichna premianna!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, бисквитките са невероятно вкусни, едни от най-обичаните у дома.

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни сладки....Благодаря ти Иглика,запазвам си рецептата:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Миленка, това са задължителните сладки у дома за Коледа от поне десет години. Веднъж след прибиране от много дълга командировка бях адски уморена и без настроение и обяснявах, че няма да се правят сладки, след което децата ми сами извадиха рецептата и започнаха, та нямаше как и аз да не се включа и да не продължим с тях.Много приятен вкус имат. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Създадем ли традиция-няма връщане назад....,а всъщност с традицията сме изпълнели част от родителската си мисия,нали:))))Прегръдки,Иглика:)

      Изтриване
    2. Да, Миленка, всъщност освен тези общите традиции, с големите празници, във всяка фамилия си има едни неписани правила и ред за празниците, които и ние носим от своите семейства и предаваме на децата си, а това си е мисията ни, не просто да ги отглеждаме след като са се появили!

      Изтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.