Най-добрият хляб и дълго втасване с малко месене


Няма нищо по-хубаво от уханието на домашно изпечен хляб, който привлича всички. А когато хлябът е с прекрасна коричка и много шупли, удоволствието за сетивата е пълно.




Когато за първи път прочетох тази рецепта, си мислех, че ще да е твърде голяма философия цялото това месене на стартер, после пак премесваници, но се оказа лесно. Е, времето за подготовка е дълго, иска се чакане, но така стават най-добрите неща, търпението е ключът към успеха...

Необходимите продукти:

За стартера:
310 гр бяло брашно (2 ч.ч.)
1/4 ч.лъж. суха мая
240 мл вода (1ч.ч.) - стайна температура

За тестото:
470 гр бяло брашно
1 ч.лъж. суха мая
320 мл (1 1/3 ч.ч.) вода на стайна температура
2 ч.лъж. сол



Приготовление:

В купа сипваме брашното, правим кладенче в центъра, сипваме маята и водата и бързо замесваме тестото. Стои леко лепкаво, но да не ви притеснява, това е консистенцията...Покриваме купата с фолио и я оставяме за три часа на стайна температура. После прибираме в хладилник за 8 - 24 часа.



На следващия ден изваждаме стартера от хладилника, който се е изпълнил с мехурчета. В купа сипваме брашното, сухата мая и водата и отново бързо замесваме тесто. След около 20 минути събираме двете теста и чак тогава добавяме солта. Тази препоръка за поставянето на солта в последния момент е валидна за някои рецепти квасен хляб, но нямам ясен отговор защо.
Оставяме да втаса за час в намаслена купа. Можем да изтеглим една част и да загърнем като плик и отново да оставим за още час да втасва, но просто можем да оставим за 2 часа да втасва, без да го пипаме. Пробвах неколкократно и двата варианта, почти не намирам разлика.







Върху плот, наръсен с брашно сипваме половината тесто. Можем да оформим топка, която да поставим в набрашнен панер да втасва. Можем да оформим правоъгълник, да хванем левия край и го захлупим към центъра, после правим същото с десния горен ъгъл и оформяме дълъг хляб. Препоръчвам направата на два хляба, защото за първи път направих един огромен и се чудех как да прибера в кутия за хляб.
За направата на прекрасен хляб е най-добре да имаме камък за печене, но и с тава става.
Загряваме фурната на максимална степен, върху камъка или сгорещената тава придърпваме хартия за печене с хлябовете, срязваме дълъг прорез с дълбочина около 1 см, а на кръглия хляб може кръстен знак или каквото ви е удобно като разрезна линия. Леко напръскваме с вода отгоре с помощта на помпичка(ползвам пластмасова бутилка с помпа).




Печем 10 минути на максималната темпeратура (при мен 270), после около 35-40 минути на 200 градуса. Охлаждаме около два часа и можем да му се насладим....
Източник

Тъй като преди време забравих бурканчето с квас в кухнята и пътувах, квасът се беше развалил и реших да се върна за известно време към употребата на добрата стара мая. Вече повече от десет пъти правя този хляб и наистина ни допада много. 

5 коментара:

  1. Страхотни снимки, хлябът изглежда прекрасно! Много трудно оставих коментар, от известно време не се получава тук....може и да не желаете да коментират, но преди съм го правила?! Венета

    ОтговорИзтриване
  2. Ооо, колко е хубав! Направоооо как да му устои човек?!

    ОтговорИзтриване
  3. Чуден, ама наистина чуден хляб си направила, Игличе! И както си го намъкнала в куфара, подозирам волна ваканция в празничните дни. :) Мен също многото заигравка ме спира да замеся хляб с квас, а и все си мисля, че ще забравя кваса на произвола на съдбата. Дано скоро се престраша! :))
    Прекрасен септември ти пожелавам, мила, красив, успешен и пълен само с положителни емоции!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Венета,
    Благодаря за коментара. Имам проблем с коментарите в блога, който не мога да разреша. Преди бях активирала коментари чрез Гугъл плюс, но човек без профил в Гугъл не може да коментира. Премахнах тази опция, но предходните коментари изчезнаха. Ще търся помощ от някой специалист, да видим дали ще се разреши проблема.
    Стамене,
    Наистина този хляб стана любим у дома и времето за приготвянето му не е пречка, стига да се организира човек!
    Ирма,
    Има едни едни планове, ама напоследък съм станала фаталист и ако стане, стане....А с кваса няма нищо страшно, ама се иска внимание и заигравка си е! Прекрасен септември пожелавам и на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Колко уютно, красиво и вкусно! Прекрасно е всичко, Иг! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.