Ябълков пай с карамелена заливка

   В двора ни в Бистрица има едно ябълково дръвче, което ражда най-вкусните ябълки. Горкото, май не беше рязано от повече от 20 години, а ние, освен, че го берем и варосваме ствола, нищо друго не сме правили. До миналата година, когато най-сетне извиках професионалист да поореже дървото. Денят беше много студен и ръцете му поизмръзнаха, не оформи короната според моите представи, но поне пооряза част от клоните. Е, сега вече знам, че и аз сама бих се справила с това подрязване. Тази година ябълката вирееше трудно, но все пак оцеля след едно пръскане рано пролетта. Разпитвам специалисти какъв е този сорт, но освен информацията, че е стар български сорт, друго не научавам. Ще пробвам да науча малко повече как се присажда дърво, та да си засадя още от тази ябълка, за да съм сигурна, че няма да я загубим.
    А тази есен разполагаме с четири касетки ябълки, но част от тях са с размер на орехчета. Та за да не стават зян, се чудя в какви вариации да ги ползвам. Една от тях е поредния ябълков пай.

Тесто:
180 гр брашно
2 ч.лъж. захар
60 мл олио
60 гр масло
щипка сол
50 мл вода:

Плънка
700 гр ябълки
30 гр кафява захар
1 суп.лъж.бяла захар
1 суп.лъж. лимонов сок
2 суп.лъж. царевично нишесте Gustin- Dr Oetker
канела
1 суп.лъж. кленов сироп
Заливка:
90 гр брашно
125 гр орехови ядки
щипка сол
50 гр захар
120 гр масло
Карамелен сос:
1/2 ч. захар
1/3 ч. вода
4 суп.лъж. масло
1 малка кутия сметана течна Pilos (продава се в  LIDL)

     Тестото за блата се омесва от всички продукти и се оставя в хладилника за час. След това се разточва и се прехвърля в съда за печене. Оставяме го отново в хладилника за 15 минути. През това време почистваме ябълките и без да ги белим ги режем на филийки, заливаме ги с лимоновия сок и след това останалите съставки. Нареждаме ги върху блата и печем в предварително загрята до 200 градуса фурна за 30 минути. Продуктите за заливката смесваме в блендер и след изпичането на блата с ябълките го посипваме с трохите от заливката и печем още 30 минути на 180 градуса. След това паят се охлажда. Приготвяме карамеления сос от захар и вода - карамелизирани, към които добавяме с непрестанно бъркане течната сметана и маслото. Заливаме пая, а отгоре нареждаме орехи пекан за декорация.

10 коментара:

  1. Разкошен пай, Иг! Да се чудя - да го хапна ли, да му се любувам ли! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ев, то почерпката си е виртуална все пак....остава само фантазията......

      Изтриване
    2. Няма да го бавя тогава. :)

      Изтриване
  2. Тия орехи имат странна форма;) Но в никакъв случай не затривайте ябълката, даже дайте на мен нещо от, което се присажда;))
    Игликич, да ти кажа и ние поорязвахме по схема, ама сега ни са грозни дърветата, нещо объркахме, Добре, че милите не се сърдят, а раждат ( през година).
    Прекрасен пай;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мартич, много са шантави тези орехи, малко като извънземни са, ама точно затова много ми харесват. А клонче с удоволствие ще ти дам и на теб, ама първо да взема да науча какво точно се реже, как се присажда, като начало зная, че е нужно дръвче от дива ябълка и към него се присажда калем, но имам само смътна идея. Обещавам като се науча да предам опит.

      Изтриване
    2. Точно такива грозни трябва да са изрязаните дръвчета, от свеки го знам. :)

      Изтриване
  3. Прекрасен пай - да си оближеш пръстите. :)
    Поздрави най-сърдечни, Игличе! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Гери, въпреки че при ново правене ще намаля количеството на захарта

      Изтриване
  4. Много обичам ябълки, канела и карамел в съчетание,
    и твоят ябълков пай в този стил изглежда и звучи страхотно.
    Прекрасно предложение, Иглика, сякаш усетих аромата му...!
    Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче, това е един от любимите ми зимни аромати...Хубав ден и на теб!

      Изтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.