Днес, последния четвъртък на ноември, както всяка година от 1621 г. насам, американците празнуват своя ден на благодарността. За тях това е любим празник, а като всеки празник един от най-важните елементи е трапезата.
Години, преди да започнат тези празненства, един голям кораб, пълен с английски преселници, преминал Атлантика и спрял в Новия свят. Установили се в региона на днешния щат Масачузетс. Зимата, която изкарали в новите земи била трудна, нямали време да обработят земята, не познавали новите култури, които виреели в тези земи и да си осигурят достатъчно храна, което довело до много болести и смърт. И в този труден за пилигримите момент на помощ им се притекли индианците от племето ирокези, които през пролетта ги обучили как да отглеждат царевица и други растения, как да ловят дивеч и риба в Новия свят. А през есента се радвали на богата реколта от царевица и тиква и организирали специален празник, за да благодарят на ирокезите. Спретнали пребогата трапеза и така отбелязали Първия ден на благодарността.
Не съм била никога в Америка, пътуването до там не е в плановете ми, но в толкова филми съм гледала за този ден, в толкова книги е споменаван, че все едно съм присъствала на подобен празник.
Замислих се обаче защо ние не отбелязваме благодарността си към нещо, към някого в своето историческо развитие. Все сме недоволни, все някой ни е прецакал в годините - я византийци, я османци, а на нас всичко си ни е наред, ние сме велики, ама другите се съюзяват срещу нас....
Всъщност у нас не е прието да се благодари, случва се рядко, толкова рядко, че понякога като го направиш, околните те гледат с огромно недоверие и дори леко застават нащрек.
А истината е, че за да получаваш и да се радваш на нещата около себе си, трябва да благодариш - за светлината, за усмивката, за здравето, за хората около теб, за плодовете на земята, за насъщния, за малките жестове и добрите думи. А това би ни направило по-добри....Наближава Коледа и нейният дух започва да шества навред, не само в празничните декорации и подготовка за празника, суетенето около избора на подаръци и плановете за пътувания и сбирки. Улисани в собствените си планове, понякога забравяме да благодарим, забравяме да се усмихваме....
И след толкова много приказки, време е и за една рецепта:
Драги блого-приятели, благодаря, че ме научихте на много неща, че споделяте с мен емоциите по приготвянето на храната, по пътешествията и света на хобитата и правите дните и празниците ми невероятни!
Години, преди да започнат тези празненства, един голям кораб, пълен с английски преселници, преминал Атлантика и спрял в Новия свят. Установили се в региона на днешния щат Масачузетс. Зимата, която изкарали в новите земи била трудна, нямали време да обработят земята, не познавали новите култури, които виреели в тези земи и да си осигурят достатъчно храна, което довело до много болести и смърт. И в този труден за пилигримите момент на помощ им се притекли индианците от племето ирокези, които през пролетта ги обучили как да отглеждат царевица и други растения, как да ловят дивеч и риба в Новия свят. А през есента се радвали на богата реколта от царевица и тиква и организирали специален празник, за да благодарят на ирокезите. Спретнали пребогата трапеза и така отбелязали Първия ден на благодарността.
Не съм била никога в Америка, пътуването до там не е в плановете ми, но в толкова филми съм гледала за този ден, в толкова книги е споменаван, че все едно съм присъствала на подобен празник.
Замислих се обаче защо ние не отбелязваме благодарността си към нещо, към някого в своето историческо развитие. Все сме недоволни, все някой ни е прецакал в годините - я византийци, я османци, а на нас всичко си ни е наред, ние сме велики, ама другите се съюзяват срещу нас....
Всъщност у нас не е прието да се благодари, случва се рядко, толкова рядко, че понякога като го направиш, околните те гледат с огромно недоверие и дори леко застават нащрек.
А истината е, че за да получаваш и да се радваш на нещата около себе си, трябва да благодариш - за светлината, за усмивката, за здравето, за хората около теб, за плодовете на земята, за насъщния, за малките жестове и добрите думи. А това би ни направило по-добри....Наближава Коледа и нейният дух започва да шества навред, не само в празничните декорации и подготовка за празника, суетенето около избора на подаръци и плановете за пътувания и сбирки. Улисани в собствените си планове, понякога забравяме да благодарим, забравяме да се усмихваме....
И след толкова много приказки, време е и за една рецепта:
Чийз-кейк с тиква
За основата
1/2 пак. какаови бисквити на "Победа"
1/2 пак. бисквити с джинджифил и канела
шепа лешници
50 гр масло
Всички продукти се слагат в блендера и трохите се сипват във форма с откопчаващи се стени, постлана с хартия за печене. Тъй като маслото е малко и сместа си остава на трохи, понатиснете тук-там с издадената част на една лъжица и включете фурната на 170 градуса.
През това време пригответе крема:
5 пак. сирене Крема
3 суп.лъж. кленов сироп
6 суп.лъж. равни кафява захар
1/2 ч.лъж. канела
1/2 ч.лъж. настъргана кора от портокал
1/2 шушулка ванилия - семенцата
3 яйца
2 ч.ч. сварена и охладена тиква цигулка
Противно на всички правила, просто сипах всички съставки, разбърках добре с миксера, за да е хомогенна сместта, сипах върху основата и пекох 40 минути. Централната част беше леко клатеща се, но след охлаждането вече е наред. Да, а преди да изпека, насипах мъничко шоколадови капчици.
След престоя в хладилника през нощта, дойде ред на сервирането за закуска - полят със сока от пошираните дюли, за чиято рецепта благодаря на Йоана и разбира се гарниран с парченце ароматна дюля, завита на цветче!
Много апетитно парче :)
ОтговорИзтриванеДокато не са минали други блогър-приятелчета ще си придърпам това парченце с чинийка :)
Поздрави и хубав да е деня ти, Игличе!
Да ти е сладко, Пепи, нека и твоят остатък от деня е топъл и весел!
ИзтриванеИгличе, блаженство! Обожавам и тиква, и чийзкейк, май трябва да опитам съчетаването им. :)
ОтговорИзтриванеА за благодарността си напълно права - трябва да сме благодарни за всичко, което имаме! :)
Сърдечни поздрави!
Гери, съчетанието е наистина добро, а ароматите и вкусовете са много богати - тиква, ванилия, канела, джинджър и анасона от дюлите....пробвай, няма да съжаляваш!
ИзтриванеНе навсякъде по нашите ширини е така, Иглика. Аз съм расла в дом и род, в който винаги са ме учили да благодаря на всеки, дори за най-малката добрина и съм срещала топли хора, които най-чистосърдечно са казвали и показвали благодарност. От друга страна моята майка до такава степен беше усвоила "изкуството" да благодари, че понякога ми ставаше неудобно от старанието й. Та, нека всичко е с мярка, нека и ние си имаме ден на Благодарността, в който да благодариш на този, който заслужава, а не по сто пъти в годината да черпиш този и онзи, само защото са си свършили работата, че то така се получава в повечето случаи днес. Думичката "Благодаря" е ценна и не бива да губи смисъл. Така аз мисля и това е един от принципите ми.
ОтговорИзтриванеА чийза ти е адски апетитен и вярвам, е бил оценен по достойнство с голяма целувка и голямо Благодаря! :)
Аз ти благодаря за приятелството и топлите чувства, Иглика! Целувка голяма имаш от мен! :)
Ирма, разбира се, че думата не бива да губи смисъла си. Далеч съм от мисълта за казвам, че трябва да черпим някого, че си е свършил работата сто пъти, аз лично не я върша за да ме черпи някой, дори не ми е минало през ума...
ИзтриванеВероятно не трябваше да генерализирам, у дома не пропускаме да си благодарим, повечето хора, с които комуникирам са такива, но като цяло не умеем да благодарим, а много се вайкаме и оплакваме, мисълта ми беше да се радваме на това, което имаме, да благодарим за него и да решаваме проблемите си сами, без да чакаме на другите и да обвиняваме някого за тях. А би било хубаво да имаме ден на думата благодаря, не мислиш ли?
Аз се радвам на виртуалните си приятелства, надявам се някой ден да се видим и вярвам, че ще можем да говорим дълго и да имаме много общи теми, благодаря за приятелството и топлите чувства!
Чийзът наистина има богат вкус, а колкото повече престоява, по-хубав става....
Аз ще започна - благодаря за удоволствието, Иглика!
ОтговорИзтриванеМного хубава публикация и рецепта, с богата комбинация на вкус и аромат,
изглежда красиво, фино и апетитно. Чудесен чийзкейк!
Сърдечни поздрави и усмихнат снежен ден!
Благодаря, че намина насам, Дианка! Пожелавам ти хубав следобед!
ИзтриванеМного хубаво и силно начало, Игличе! Сладкишът е страхотен и поводът ми хареса! Благодаря ти, че ме накара да се замисля за този ден, защо наистина нямаме подобен. Може би с времето, както навлезе Хелоуин, така ще се научим да казваме и по-често "благодаря". Това е един от любимите ми сладкиши с тиква :)
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден!
Снежи, благодаря че сподели емоциите си и се радвам, че имаме едни и същи любими вкусове с тиква....
ИзтриванеХубаво е да ти благодарят за нещо, както и ти да благодариш ... и аз съм за идеята да има ден на благодарноста :)
ОтговорИзтриванеА сладкишът ти е чудесен Иглика ... и сега е ред, аз да ти благодаря за споделеното!
Приятна и топла вечер!
Дани,мерси за хубавите думи!
ИзтриванеЗатри ми се коментара :( Исках да кажа, че за да благодарим трябва да умеем да ценим, а на нас определено ни е трудно и в двете неща.
ОтговорИзтриванеЧийзът е страхотен!
Зори, съгласна съм с теб! Дано ти допада подобен вкус!
ИзтриванеДобре си го казала! Наистина гледат нащрек! Благодаря ти за споделените мигове и прекрасни рецепти!
ОтговорИзтриванеЛу, благодаря, че намина!
ИзтриванеАз лично не изпитвам нужда от специален ден, на който да изкажа благодарността си. Това правя всеки ден и се опитам да науча и децата си на същото. Насладата за мен е многократно по-голяма от изречената, а не от получената дума. Понякога една усмивка, мил жест или внимание казват много повече от хиляди думи...
ОтговорИзтриванеНа парче от десерта, не вярвам някой да може да откаже - за празник или делник, показва внимание, любов и майсторлък.
Прегръдки Иг! :)
Ще ми се повече хората да са благодарни и доволни от нещата, които имат, отколкото все да искат и да искат и да са недоволни. За съжаление, това зависи изцяло от тях. Дали с думи, дали с жестове, дела и т.н. е хубаво човек да показва благодарността си! Прекрасен чийзкейк, просто неустоим! Поздрави и хубава вечер, Иг!
ОтговорИзтриванеКате, така е, но от всеки нас започва промяната....и дано позитивната ни комуникация в блоговете дава добър пример!
ИзтриванеНякои ги възпитават да са благодарни, други се научаваме... само дето понякога е късно....
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! За чийз-а, за споделените мисли, за всичко по малко;)
Поздрав!
Марти, благодаря, че намина!
ИзтриванеИг,страхотно парче чийз ми се кокори от снимката!
ОтговорИзтриванеВеликолепен е и точно както ми харесва-кремест!
Благодаря ти,че си винаги толкова позитивна и внимателна към всеки!
Прегръдка от мен с пожелание за щастливи декемврийски дни!
Роси, благодаря за пожеланията, "тъпкано" да ти се връща - здраве и щастливи предколедни вълнения!
Изтриване