ПИЛЕ С ЛИМОН, МАСЛИНИ И МАЩЕРКА

Рецептата е от типа бързи и  лесни ястия, когато не разполагаме с достатъчно време да се въртим около печката. Разполагах със сварено пиле, чиито бульон беше необходим за друго ястие. Само дето след сваряването му задачите ме поеха и компютърът обсеби вниманието ви. И като типична "загори-тенджера" дойде време за хапване, а аз си пишех един текст и нехаех за приготвянето на храната. Но в такъв момент естествено се появява някой от домашните, който задава въпроса за храната, а за да не вгорчавам нечие настроение с отговора- "каквото си приготвите или намерите в хладилника", а и защото се чувствам виновна, че съм започнала нещо и не го довършвам, ставам и с усмивка заявявам, че до има-няма петнайсетина минутки ще съм приготвила храната, а останалите да подготвят останалите неща. Грабнах част от сварените пилешки месца, отцедих ги с решетъчна лъжица, запържих ги за кратко в зехтин, добавих зелени и черни маслини, лимон, мащерка, малко чесън, щипка карамелизиран лук, загасих всичко с малко бяло винце и за кратко ги пъхнах в горещата фурна.
На финала поръсих с прясна мащерка, чер пипер и ситно нарязан лук и храната беше сервирана, домашните подредиха приборите и хляба, чашите за вода  и вечерята бе сервирана, похапнахме сладко, поговорихме си как е минал денят на всеки и се върнах на компютъра, за да довърша днешната задача....
 Стана ми смешно, че се отнасям доста лесно и като вляза в някой филм, трудно излизам, но нали в края на краищата всяка работа си изисква отдаденост, а и няма как всеки ден непрестанно кулинарни изкушения да се подреждат на масата, понякога вълшебната пръчица не работи ...
Добре,че в случая се сетих, че съм виждала в някой от кулинарните сайтове или блогове нещо подобно, та бързо го спретнах, но не мога да посоча точен източник, за което се извинявам!

28 коментара:

  1. Иглика, усмихна ме с образното преразказване на случката. Това с вълшебната пръчица и при мен се случва - свършват батериите :)Но рецептата ми изглежда много вкусно и този аромат е просто вълшебен! Сигурна ли си, че нямаш резервна пръчица? :)) Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, нямам идея дали при мен не е въпрос на баланс и разпределение на времето, но че батериите искат подмяна понякога, искат.....Хубава неделя!

      Изтриване
  2. Много апетитно и красиво поднесено пиле, Иг! Понякога всеки има нужда от една вълшебна пръчица. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ев, пожелавам ти и на теб да ти е винаги под ръката една малка, но вълшебна пръчица! Хубава неделя!

      Изтриване
  3. Страхотно ястие,с това лимонче и маслинки е много свежарско!Пък и хоби,хоби,ама и то омръзва-все около печката и масата,и такива бързи импровизации са спасителни!
    Хубави почивни дни ти пожелавам,Игличе! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, така си е, понякога дори и най-прекрасно изглеждащата храна дори нямам желание да снимам, просто и се наслаждавам и радвам на момента, друг път се радвам да споделя, а така е и с приготовленията! Хубава неделя!

      Изтриване
  4. Най-харесвам такива импровизации, когато се слага каквото има под ръка!
    Интересното е, че винаги се получава вкусно ястие, каквото си направила и ти!
    Иглика, хубава петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, тези моменти са си незаменими и успехът май е гарантиран!

      Изтриване
  5. Да дава Господ всекиму такива импровизации!

    ОтговорИзтриване
  6. Игличе, ястието ти си е кулинарно изкушение, мисля!
    С тази мащерка, с тези маслини, придобило е средиземноморско звучене. Не винаги, човек има време да се върти около печката дълго, но когато има фантазия и наистина му идва отвътре готвенето, и за 15-20 минути ще поднесе нещо много вкусно- ти си го показала нагледно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, Бети, явно тази кухня доста силно ми влияе и дава вдъхновение! Хубава неделя!

      Изтриване
  7. А и снимките ти са страхотни...забравих да се доизкажа!

    ОтговорИзтриване
  8. Иглика, първата снимка е страхотна, въпреки, че и липсва малко светлина, явно на тъмно си я правила, но въпреки това ми допада страшно много, поздравления, започваш да усещаш детайлите точно! Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, иска ми се да правя по-добри снимки, но понякога просто не ми се получава, не съм професионалист в тази посока!

      Изтриване
  9. Знаете ли, тази вечер пробвах рецептата, стана страхотно, сложих малко готов карамелизиран лук от ИКЕА, нямах прясна мащерка, а само суха, но пък няколко вида маслини и лимони и чаша розе, поради липса на бяло вино, бутчетата бяха крехки и сочни, но сосът беше най-добър, даже съжалявам, че беше малко, защото доста хляб топкахме в него! Очаквам още такива лесни и вкусни рецепти, защото така изненадвам съпруга си, а все още се уча в кухнята!Благодаря за споделянето! Василия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Василия, много се радвам, че сте пробвали рецептата и че ви е допаднала! То това не е някаква стриктна рецепта, а всичко подлежи на импровизация!

      Изтриване
  10. Наистина е чудесно ястието. Приканва за приятна вечеря някъде на морето, с бяло вино... Страхотна идея.
    Благодаря за вдъхновението, Игличе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Гери, повече би му подхождало на това ястие морска компания, но като няма море наблизо и времето не позволява, се задоволяваме с приятна компания, а това май си е по-доброто!

      Изтриване
  11. Аз на това му казвам вълшебна пръчица!:) Най-вкусните ястия се получават именно от импровизации! Поздравявам те за изпълнението!

    ОтговорИзтриване
  12. Иглика, без маслините, ми е любимата комбинация;) Е, като гледам има какво още да добавя, но нали затова ги има блоговете, да се обогатя малко и да си доставим ново удоволствие? Благодаря за това пиленце!

    ОтговорИзтриване
  13. Цветенце:)))),Честита Баба Марта!Бъди здрава и слънчева!

    ОтговорИзтриване
  14. Great preposition - simple and beautifull! Have a nice celebration, Iglika!

    ОтговорИзтриване
  15. Игличе, страхотно ястие - точно мой тип - бързо, леко, ароматно и със сигурност вкусно!!! И снимките са невероятно красиви и ефектни - магията на вълшебната ти пръчица и през обектива си личи :)
    Хубава нова седмица ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за теб, Мина, прекрасна неделя на прошката и хубава нова седмица!

      Изтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.