събота, 16 февруари 2013 г.

Кейк с банан и орехи пекан

Рецептата за този кейк ми попадна точно, когато се чудех как да оползотворя два банана с почерняла обвивка. Бях готова да правя мъфини, но докато вадех част от продуктите от шкафовете видях отворената страница на този сладкиш и мигновено реших да пробвам какъв вкус има.
Рецептата е от бр.81 на списание BBC Good Food . Нанесох няколко корекции в нея, защото ми се стори, че количеството на захарта е доста голямо, а тъй като яйцата ми този път не бяха особено големи, просто ползвах два броя, а не само 1 яйце и 1 белтък.
Продукти:
100 мл олио и още за намазване /ползвах олио от гроздови семки
140 гр захар - сложих 90 гр
140 гр брашно
140 гр орехи едро нарязани
50 гр сушени кокосови стърготини
1 суп. лъж. масло
2 големи много зрели банани
1 голямо яйце и 1 белтък - сложих 2 средни яйца
5 суп. лъж. прясно мляко
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. канела

Приготовление:
Фурната се загрява на 180 градуса. Намазнява се форма за кейк и се застила с хартия за печене.
От подготвените и премерени вече продукти се отделят 2 суп. лъж. захар, 2 суп.лъж. брашно, 2 суп.лъж. орехи и 2 суп. лъж. кокосови стърготини и се объркват с маслото, за да станат на трохи.
Бананите се намачкват, към тях се добавя олиото, 2 жълтъка  и млякото.
В съд се смесват брашното, орехите, кокосовите стърготини, бакпулвера и канелата. Сухата смес се смесва с банановата. Белтъците се разбиват със захарта до твърди върхове и се внимателно се смесват с шпатула с банановата смес, изсипва се във формата и отгоре се наръсват лепкавите трохи. Пече се 40 минути или докато шишче, потопено в кейка излезе сухо.
Изстива, охлажда се във формата и е готово за хапване. Вътрешността е богата на вкусове, леко влажна, много ароматна, а повърхността е хрупкава и ухае на кокос.
Предложението на списанието да похапваме с парче масло не приемам, така си е идеално....
Ако решите да пробвате, наистина отнема не повече от 15-20 минути подготовка и следва печенето! Да ви е сладко!

12 коментара :

  1. Радвам се, че си направила кекс, много вкусно изглежда, мъфините са с по-въздушна структура някак, а кекса си е направо мечта! Хубава неделя от мен!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Кекс с орехи-кой не харесва....с чаша чай бих си хапнала няколко парченца дори.
    Лека нощ от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Банани и орехи кой не харесва? Чудесен кекс е станал!
    Много ми хареса Иглика:)Чудесно предложение за чашка кафе!

    ОтговорИзтриване
  4. Ароматен и много вкусен е този кекс, Иг! Ще си взема едно парче за сутрешното кафе и ти пожелавам прекрсна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Тия кейкове са ми от любимите, щом са с топинг, само за мен са! Страхотен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз харесвам от този тип кейкове- влажни, сочни, с топинг, беше хубав! Пожелавам и на вас прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Идеален,сочен,разкошен,а аромата на банан е канела е неповторим!Приветствам рецептата,категорично без никакво масло на финала,и котегорично с това количество захар!Абе,много ни съвпадат предпочитанията с теб,Игличе!това е моят кейк!Супер!Прегръдка и лека седмичка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, пробвай го, сигурна съм, че ще ти допадне. Аз и в топинга бих намалила захарта, а наблегнала на кокоса, но отново е въпрос на избор и предпочитания!

      Изтриване
  8. Я да събера поне трохичките, че докато се наканя, вече всичко е изядено.
    Само благодарение на подобни кексчета съм готова да простя на зимата,че не си отива.
    Поздрави , мила и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, още си му е времето на подобно десертче!

      Изтриване
  9. Ау, точно такива кексове обичам - плътни и влажни, а пък и с пекан... разкош!
    Букмаркнах си рецептата, обезателно ще я направя! Идеално се връзва с предишната ти публикация - кексче сред зимен пейзаж :)

    Хубава седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, този кейк си остава в графата зимни, въпреки че би могъл да се хапва и през други сезони, мисля, че ще ти допадне!

      Изтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.