В ОЧАКВАНЕ НА СЛЪНЦЕТО

Храстите и дърветата бавно започват да се събуждат, пъпките им се изпълват и очакват светлината и топлината на слънцето, за да се разтворят и зарадват жадните за зеленина и светлина.Очакват подкрепата на слънцето, но то остава скрито, а мъглата постепенно остава да владее над земята, самотните клони стърчат и молят небето да помогне на пролетта да дойде по-скоро.
Зимата се опитва да остане по-дълго на земята, но пролетта набира сили и съвсем скоро нищо няма да я спре.
А когато навън се срещат тези две сили, телата ни се нуждаят от енергия. Не са много начините, по които можем да я набавим, но все още има пръскащи топлина портокали, бурканчета, събрали топлината на лятото, които ни идват на помощ.
И дойде време да представя една закуска, прекомерно семпла, включваща само филийка домашен хляб, прясно изцеден фреш от портокал, масло и домашен конфитюр от пъпеш, праскова и кайсия.
Хлебчето наистина ухае прекрасно и е подходящо за основно похапване и за лека закуска. За направата му ползвах рецептата на Мария.

Необходими продукти:
  • ¼ чаена чаша  топла вода
  • 1 пакет и половина суха мая Dr Oetker
  • 2 чаени чаши  прясно мляко
  • 2 супени лъжици  масло 
  • 1 чаена лъжичка кафява захар
  • 2 чаени лъжички сол
  • 2 чаени чаши  овесени ядки
  • 4 1/2чаени чаши брашно - ползвах 1 чаша бяло и останалото типово брашно
  •  олио за намазване на купата и тестото
Начин на приготвяне:  Разтваряме маята в топлата вода, добавяме малко от предвидено брашно, колкото да се получи кашица. Покриваме съда с домакинска кърпа и го оставяме на топло за около 10 мин. , докато маята шупне (да увеличи обема си). През това време затопляме прясното мляко. Просто го загряхме в микровълновата, за  да може маслото да се разтопи в него. Добавяме солта и захарта и разбъркваме, докато  се разтопят заедно с маслото -но внимаваме да е приятно топло, не горещо.
След това го смесваме с втасалата мая. Добавяме овесените ядки и разбъркваме, след това започваме да добавяме от брашното. Когато сместа се сгъсти достатъчно я прехвърляме върху останалото брашно  върху работния плот. Омесва се средно, еластично тесто.  Тестото се оформя на топка и се поставя в намазана с олио дълбока купа. Повърхността на тестото също може да се намаже с олио, за да не хваща коричка. Купата се покрива  с домакинско фолио и (или) памучна кърпа се оставя на топло да втаса (да увеличи обема си).

Когато втаса се премесва върху домакинския плот, колкото да излезе въздуха от втасването и се разделя на 2 части. От едната оформих кръгъл хляб , а от другата леко цилиндричен. Хлябовете се оставят на топло да втасат, докато удвоят обема си. След това на повърхността им, с остър нож или резец, се правят по няколко не дълбоки разреза, както ви се харесва... Поръсват се с овесени ядки и брашно. Пекат се в предварително затоплена фурна на 180°С за 40 минути. След изваждането от фурната може да се намажат със зехтин и така коричката става мекичка и много ароматна, сякаш ни носи поздрав от топлите страни и някоя маслинова горичка.
Благодаря за Мария за вкусното предложение , а разцъфналата у дома кливия ви пожелава светлина и намига весело!

18 коментара:

  1. Искам от тази "семпла" закуска, Иг! Много ароматна и вкусна. Чакам и аз с нетърпение слънцето... Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ев, при тази прекрасна вечеря при теб закуската може и да е семпла, но може да е дошъл апетит с похапването! Да с ме живи и здрави да го дочакаме слънцето и да му се радваме!

      Изтриване
  2. Обичам да усещам овесени ядки в хлябчето.Прекрасен хляб си омесила Иглика,а цветето е повече от красиво:)Толкова настроение усетих от твоите снимки..........Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам да усещам овесените ядки в хлябчето.Прекрасен хляб си омесила ,Иглика!Поздравления за чудесните слънчеви снимки:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, и аз обичам да усещам овесените ядки в хляба, както и други ядки. Благодаря и приятна вечер на теб!

      Изтриване
  4. Чакам пролетта с нетърпение, а у вас ухае на нея :) Цветето грее направо... А хлебчето топли :) Чудесен пост, Иглика!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря, че се отби, хлебчето е наистина много добро, а цветята се събуждат и това ме изпълва с радост!

      Изтриване
  5. Иглика, първата снимка със закуската ме грабна, а цветето е приказно, много го обичам, ама не цъфти. Ако при вас си цъфти, би ли споделила как го отглеждаш, че моята вече две години не е показала цвят, а е в голяма хубава саксия, сменям и пръстта, слагам я в по-голяма, пропорционално на големината и, покарва рядко листа и толкоз. Мерси предварително, Мая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мая, ти сама си дала отговор на въпроса - цветето не цъфти, защото често го местиш, остави го по-дълго време в същата саксия, намери му място, което е светло, но същевременно да не е много топло помещението, поливай го малко веднъж седмично, а когато започнеш да го поливаш по два пъти седмично- ама пак с малко вода, да не се залива, след около месец-два се появяват и цветовете. Домашната цъфти веднъж преди Коледа и веднъж пролетта, противно на всички писания за това, че цъфти само веднъж годишно, както и младите издънки цъфват още първата година - тази, която подарих направи така, но моята нова не е цъфтяла. Явно цветето е малко своенравно и капризно. Дано да съм помогнала!

      Изтриване
    2. Иглика, значи спирам да я ровичкам и ще поливам по-рядко, че аз май езеро правя, ще пиша дали има промяна след време! Пожелавам ти слънчев и щастлив уикенд!

      Изтриване
  6. Изглежда толкова уютно всичко, а хлебчето със сигурност е вкусно. Все такива закуски да присъстват на трапезите ни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано, Гери, важното е да започваме дните си позитивно и да се надяваме да свършват по този начин!

      Изтриване
  7. Страхотно хлебче,Данче!Ние вчера поради липса на време за закуска,вечеряхме нещо подобно.Но пък хубав,топъл хляб е подходящ по всяко време,нали?!Приветствам състава на сладкото-божествена комбинация!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, сигурна съм, че хлебчето ви е било вкусно и е подходящо за всяко време, без съмнение! Била си ти на гости на Гоголина и си ни объркала май, ама няма значение! Прегръдки!

      Изтриване
  8. Правя подобни хлебчета с добавка на овесени ядки и много ги харесвам! Който не е правил, обезателно трябва да пробва предложението ти!
    Вкусът на конфитюра от пъпеш също ми е познат, не съм се сетила да добавя праскови и ябълки.
    Иглика, предложената закуска е чудесна комбинация!
    Кливията е много красива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз харесвам овесените ядки в хляба, а за конфитюра- тази година правих от различни странни комбинации на плодове по две-три бурканчета и съм доволна, защото има огромно разнообразие, но не се сещаме често да мажем на филийка, добре, че забърквам разни други сладости с тях... А кливията наистина много ме радва!

      Изтриване
  9. Филийка с хляб, ама домашен! Ей това е най-вкусната закуска! Цветето е прелест! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Днес съм решила да пека домашен хляб и се поразрових за някакво предложение из блоговете а при теб Иглика е толкова примамливо, точно по вкуса ми:)
    Направо се захласвам по подобни изпълнения:)
    Непременно ще го пробвам това !Чудесени са хлебчетата ти!
    Отивам да го видя и при Мария, а на теб хубав, цветен и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.