Стефановден


Днес почитаме паметта на Св. Стефан - един от учениците на Иисус Христос, пръв архидякон и първи мъченик за християнската вяра. Днес е третият ден от Коледа, празникът, "който затваря кръга" на старата година, защото това е последният празник за нея.
На днешния ден нашите прабаби и прадядовци отивали на гости на кумове, на роднини, които не са успели да посетят през първите два дни на Коледата, а когато имали близки, познати, носещи имената Стефан, Стефана, Стефка, Стоян, Стоянка, Станка, Стойчо, Стоимен, Стоичко, Цоньо, Запрян, Цонка, Венцислав, ги посещавали, за да им честитят името и да им пожелаят здраве и дълголетие, радост и светли дни. То тогава за имен ден не е била нужна покана, всеки е можел да отиде в дом с именник /именница и да го поздрави, а домакините следвало да поканят госта на трапеза.
На днешния ден се готви кисело зеле с месо и баница с месо.  А тъй като ние сме малко поуморени от присъствието на месото на трапезата ни, ще направим една друга баница, която ще представя на вниманието ви по-късно. До скоро!


1 коментар:

Това е мястото за въпроси, коментари.