На гости на Ева Тонева с унгарско коледно руло "Бейгли"

     Днес съм на гости на един много специален човек - еталон в кулинарията и нейното фотографиране, който тази година реши да отбележи коледната подготовка по един нов начин - канейки гости и отивайки на гости. А сайтът на Ева е едно от местата, които винаги са ме привличали - с точните мерки в рецептите и снимките, които те карат да се огледаш за нужните продукти и да започнеш изпълнението на рецептата, които те карат да обръщаш внимание на най-малкия детайл и да търсиш перфектната визия.
     Когато получих поканата за гостуване от Ева ми се подкосиха краката, не можех да повярвам. Естествено, че се зарадвах, но  и изпаднах в паника. Вярно, че това е първото ми гостуване като блогър, но  появата в сайта на Ева не е шега работа. Домакинята ми може да презентира по такъв начин и купчина трошици, че всеки да започне да преглъща и да изпадне във възторг. Е, аз със снимките не се спогаждам особено добре всякога, но...ще моля за снизхождение.
Да си призная – готвих и снимах няколко неща, не одобрих снимките, но сега реших, че точно тази рецепта ще представям и няма за кога да отлагам....Е, изгорих леко рулата, ама нали това е правило, когато много се стараем за гости. А на гости с празни ръце не се ходи.
И  тъй като сега всички сме завладяни от магията на Коледата, нека представя едно любимо предложение, което винаги става перфектно, не изисква сложно месене и оформление, а е невероятно вкусно – без значение коя от плънките ще изберете....
И преди да представя рецептата, искам да благодаря на Ева за точните рецепти, прелестните презентации и това, че никога не пести добрите думи и дава кураж всекиму!



Унгарско коледно руло „Бейгли”
Продукти:
½ кг брашно
250 гр масло или маргарин (ползвах масло)
2 яйца
50 гр захар
20 гр мая
1 ч.ч. прясно мляко
щипка сол
Приготовление:
Маята втасва в млякото и захарта. Омесва се с останалите продукти – разбитите яйца, мекото масло, солта и брашното на меко тесто. Тестото втасва на топло за два часа.  Оформят се две топки, разточват се на правоъгълници, мажат се с плънка и се навиват на рула с подвити краища. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене, втасват кратко, мажат се с разбито яйце, набождат се с вилица и се пекат в предварително загрята фурна до 250 градуса за 25-30 минути. Не се отдалечавайте много ог фурната, защото можете да ги направите по-кафявички като моите, но и за това има лек – на помощ идва пудрата захар.
Плънки - по избор
Варим в 1 ч.ч. вода до сгъстяване
Орехова плънка
1.       200 гр едро смлени орехи, 1 ванилия, 1 ч.лъж. ром, настърганата кора на 1 лимон, 100 гр захар, 50 гр стафиди, 1 суп.лъж. галета
       Макова плънка
2.       300 гр смляно маково семе, 200 гр захар, настърганата кора на 1 лимон, 1 суп.лъж. галета и 50 гр стафиди 



С пожелания за здраве и весела подготовка за коледните празници!
И за тези, които си мислят, че месенето е трудна работа и този коледен сладкиш е сложен - повярвайте,  става лесно, провалът е изключен, казвам го от опит!
Благодаря на Ева за милата покана, с която ми оказа огромна чест!

18 коментара:

  1. Чудесно гостуване и прекрасна рецепта!
    Благодаря и на двете ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Охо,Игличе,първо гостуване и то при Ева,съвсем те разбирам колко си била ошашавена.
    така е,Ева със своето майсторство някак изисква по неписан начин да се постараем да доближим нейното ниво,защото е невероятен творец и кулинар!
    Мисля,че си се справила страхотно и с тези уханни рула направо си уцелила страстта й или поне една от нейните.
    Чудесни,тематични снимки!
    Прегръдка от мен и хубав празничен месец!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря за топлите думи, сигурна съм, че добре разбираш притесненията ми! Пожелавам ти приятна празнична подготовка!

      Изтриване
  3. Ах душица ... и на теб ли ти беше за първи път? Ошашавела си се, но пък си се справила за отличен!
    Рецептата на това унгарско руло виждам за първи път и много ми хареса! Впечатлена съм, и това означава че може да се пробвам да го направя.
    Чудесен емоционален пост! Съприживях и радоста ти и вълнението ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Дани, така си, шашнах се, а рулото е много добро и адски лесно, ще се радвам, ако пробваш и ти допадне!

      Изтриване
  4. Игличе, чудесно начало на блогогостуването! :) Бравооо, справила си се повече от отлично, прекрасно предложение!
    Поздрави най-сърдечни и за теб, и за домакинята ти! :)
    И приятни приготовления. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Гери, на теб също пожелавам приятни вълнения!

      Изтриване
  5. Благодаря ви, момичета! Не е страшно гостуването, нито аз. :)
    Иг, благодаря ти за приетата покана, за чудесната рецепта и уютните, празнични снимки! За мен е удоволствие и чест да си мой гост! :)
    Крайно време е да се чуем и уговорим за реална среща.
    Пожелавам ти нестихващо вдъхновение, безброй успехи и сбъднати мечти! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Ев, не съм казала, че ти си страшна, просто летвата при теб е доста висока и си трябва голям отскок! С най-голямо удоволствие се пренасям към реалността, живот и здраве следващата седмица....Благодаря за гостуването!

      Изтриване
  6. Направих го с ореховата плънка, стана просто приказно, у дома ухае на Коледа, едното вече излапахме, явно пак ще се прави за празниците! За първи път меся тесто, а стана толкова лесно, всички дома са във възторг, целувки и за двете ви! Сега ще прегледам и останалите ви коледни предложения и утре хукваме на пазар, а в през уикенда......работилница и при нас!!! Дария

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно и много вкусно гостуване , Иглика! След последния коментар ми се прииска да започна веднага да меся:)!
    Прегръдка! Хубав утрешен празник!

    ОтговорИзтриване
  8. О, какво виждам тук - любимите ми бейгли! Тъкмо си мислех този декември да ги пусна при мен и ти ме превари. Но нищо, ще изчакам малко и може би ще покажа моите току пред празника. :) Инак аз ги обожавам и всяка Коледа ги правя, понякога по няколко пъти зимата. И да, много си права за фурната - неотлъчно до нея до последно! Това е сладкиш, който изисква особено внимание, но ти си се справила чудесно с маскировката, от което не вярвам много да е пострадал. вкусът. Прекрасно представяне, Иглика! И поздравления за оказаната чест от Ева, явно не веднъж си я заслужила!
    Поздрави много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Ирма, като никога съм изпреварила, понякога не пускам неща, защото други хора са ги публикували току-що, което си е глупаво от моя страна, защото всеки има различен почерк и внася свои промени в рецептата. Тази рецепта зная от 20 години и много ми допада, очаквам да видя твоята разновидност!

      Изтриване
  9. Пробвай, Ив, благодаря, че намина!

    ОтговорИзтриване
  10. Иглика, блогът ти е разкошен! Къде съм спала досега, че не съм го видяла? Както и да е - оплакнах очи в снимките! Поздравления за вкуснотиите. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Елена, благодаря за комплимента, аз също съвсем скоро те открих !

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.