Баумкухен и "От всичко по малко" на две години / Baumkuchen

     Не обичам особено собствения си рожден ден, та взех че прехвърлих тези чувства и на блога си. И както и аз съм се появила на белия свят в първите минутки на Нова година,  взе та ме напъна и малко преди рождения ден да правя блог. Не се замислих особено, просто го направих импулсивно, получих подтик от дъщерята,  а като започнах, осъзнах колко много неща трябва да правя, как трябва да избирам време за снимки, да наглася нещата и намеря светлина, да продължавам да си събирам разни чинийки (останали по една-две, ама все не потеглящи към боклука, а сега специално закупени и по една), минах и събрах от роднини старите месалчета, наизвадих всички парцалчета, а страстта ми да събирам разни стари нещица започна да си намира оправдание. Така се оправдавам с големите нощви, които едва размятам из малката кухня,  че ги пазя само заради блога, започнах да чета за фотографии на храна, досаждам на доста фотографи с идиотски въпроси за снимането. Не че и преди не го правех, но поне питах за това как да уловя движение и емоция .  Чета, питам, ама понякога няма ефект, май по-често няма. Започнах да оставям бележки към домашните да не ядат нещо, което не е снимано, а после точно когато видя леко нацупените им физиономии, се ядосвам на себе си и с гръм и трясък разрязвам готовото нещо. Та така част от нещата никога не виждат бял свят.
   Миналата година дори не бях забелязала, че имам рожден ден на блога, но тази.....лампичката светна....
      Но хайде, време е за представянето на един от любимите ми немски коледни сладкиши - Дървесен сладкиш, който до момента съм хапвала само от магазин. Някога го пекли на шишове в специални пещи, ама нямам пещ, та реших все пак да пробвам друг вариант. От години питам една приятелка от Германия как се прави, а тя все ми казва, че е много трудно, че трябва специално нишесте  на .Dr.Oetker- Gustin - да, ама вече го има и у нас. Та тя вместо рецепта все ми пъха в коледната торба по един сладкиш. Но трябва да се пробва, за да зная, че не мога да го направя....или пък мога. Порових из нета за рецепти, извадих немските книги с коледни сладки и започнах....

Baumkuchen




Продукти
6 яйца
125 гр захар
125 гр масло
80 гр брашно
40 гр царевично нишесте Dr.Oetker- Gustin
малко настъргана портокалова кора -1/2 ч.лъж. 
щипка сол
1 пръчка ванилия- остърганите и семенца

Приготовление
Разбиваме белтъците с щипка сол до сняг. В друг съд разбиваме с миксер маслото със захарта, добавяме жълтъците, ваниловите семенца, кората, нишестето и брашното. След това добавяме разбитите белтъци и смесваме добре с шпатула до еднородна смес.
Фурната е загрята до максимум, на дъното е сложена една купичка с гореща вода, а квадратна форма с размер 23/23 см е намазнена и застлана с пекарска хартия. Заравнявам 3 супени лъжици и слагам да се пече на средната решетка. Включих фурната на грил. След две минути сложих отново 3 лъжици, заравних, пекох, така до шест пласта, а те моите взели че станали седем. После се изважда, охлажда, реже на парчета.
За да добие приятен вид и поне малко да напомни на оригинала се потапя в шоколадова глазура и после се декорира. Аз запазих две изрезки, с които да илюстрирам блатовете, защото количеството на сладкишите е мъничко и .....май ще се наложи нова доза. ако не го скрия и от себе си.

Освен визията му - като дървесни кръгове, това си е един прелестен много шоколадов вкус, богат на аромат от ванилията, портоловата кора  всичко това обвито в шоколадова коричка, която пази вътрешността от засъхване и не позволява на ароматите да изхвърчат, а ги прегръща нежно и смесва вкусовете и ароматите в едно истинско шоколадово съвършенство. Сигурно и доста калорично...
Да ви е сладко!


32 коментара:

  1. Прекрасно е, Игличе, прекрасно е всичко! :) Мисля, че определено си се справила с любимия ти сладкиш. А за блога... Така се получава, права си, но пък и това си му е чарът. :)
    Да са ти честити 2-те годинки! Ще ти пожелая още повече вдъхновение, още повече читатели и удовлетворение от блоготворенето!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Сигурно в това е чарът на блогосписването, щом продължаваме...

      Изтриване
  2. Честита блогогодинка! Много интересен и апетитен сладкиш! Желая ти нестихващо вдъхновение и много късмет!

    ОтговорИзтриване
  3. Калорично или не - искам да опитам! Изглежда чудно вкусно и ароматно и точно за почерпка! Честити 2 годинки блог, Иглика!
    Желая ти да опиташ и ни покажеш още много рецепти! И аз като теб вече запълних цял рафт в гардероба с покривки ( и все нямам подходящата ), шкафовете са препълнени и а отворя , а нещо се е стоварило в краката ми, за списания и книги няма да казвам, че и аз се губя там...и така до безкрай :)!
    Прегръдки,мила! Хубава и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само да кажа, защото не ме мога да се сдържа... А аз пък в момента си събирам т.нар. пропсове и ще се моля един ден да имам цяяял пълен шкаф. Толкова, че като отворя, нещо да пада в краката ми. Ванче, поздрави, столи ме коментара ти. :)

      Изтриване
    2. Ив, благодаря, че се отбиваш и коментираш, че споделяш интересни идеи и си толкова слънчев човек! Да, събирам покривки пешкири, шкафа се затваря с удар, после ползвам няколко неща....шашава работа, сега започвам да събирам прибори разни....

      Изтриване
    3. Гери, предлагам ти част от дублиращите се, както и мога да ти дам една идея, която отдавна ми се върти из главата и тези дни ще отида да си набавя на ниска цена доста платчета!

      Изтриване
    4. Игличе, отворена съм към всякакви такива идеи. Така че ако нещо ти хрумне, може да ми пишеш винаги на този имейл: mousseofcoloursanddreams@gmail.com . Пък и не само за това, разбира се. :)
      Ех, че ме зарадва, да знаеш. Много благодаря!

      Изтриване
  4. Ах ... горкичка ... рискове на хобито са това :) Но ... чудесно ти се получава, за две години много неща се научават Иглика!
    Честито блого -денче! Здраве и вдъхновение и търпение! За всичко си има време, когато му дойде времето :)
    Така че, щом сладкиша е изяден преди да е сниман, то значи че не му е било времето сега да го покажеш ... и при мен така става по някога ...
    кой ще ме чака да снимам докато е гладен?
    А този който сега ни показваш е страхотно попадение! Прекрасен! Записвам си рецептата :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, пробвай го, наистина е много вкусен, има недостатък - малко е това количество, ще стане перфектен и като тортичка....

      Изтриване
  5. :) Иг понякога е смешно, друг път и аз се чудя тотално изтрещяла ли съм с тез неща:))) Честит празник на това прекрасно местенце! Пожелавам ти много вдъхновение, вкусни рецепти, красиви дестинации, прекрасни емоции и прекрасни приятели! Сладкиша е невероятен! Поздрави, Иг!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита годишнина,скъпа!Още много вдъхновение да имаш и още много такива прекрасни рецепти да споделяш с нас!Великолепен кухен с много интересен начин на изпичане!А за купуването на джунджурии заради блогването-е,кой не го е минал.Аз лично укротих вече тази страст ,защото и без това съм събрала достатъчно единични чинии,чаши,прибори,покривки,престилки и какво ли още не.От майка си отмъкнах едни плетени каренца.А за снимките-у дома отдавна свикнаха да питат-това вече снимано ли е? :)
    Пожелавам ти да посрещнеш рождения си ден с много настроение,мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Остана само пещ да си вкараш в къщи, Игличе :)
    Чудесен е този сладкиш! Много добре си го украсила, а от снимките лъха Коледно настроение :)
    Честит рожден ден на блога! Много още събрани чини, покривки и хубаво настроение :) на твоя личен рожден ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма как, Пепи, но имам едни идеи за пространството в бъдещата нова къща, та живот и здраве...

      Изтриване
  8. Честит рожден ден на блога ти, Иг! Нестихващо вдъхновение, безброй читатели и успехи пожелавам! Не съм хапвала, събуди любопитството ми да опитам, сигурна съм, че ще ми хареса. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник на красивото ти кулинарно местенце, Иглика,
    впечатляващо и тематично отбелязване с "дървесния" сладкиш- изглежда невероятно!
    Моите поздравления,
    с пожелания за още много х2, вдъхновение и нови успехи,
    и едни прекрасен рожден ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Честита блогогодинка, Иглика! Пожелавам ти нестихващо вдъхновение и много изпълнени кулинарни вдъхновения! Прекрасен е блога ти!

    ОтговорИзтриване
  11. Честити 2 годинки!
    Все толкова интересни,красиви и вкусни рецепти -или от всичко по малко,но направено с любов!
    Весели празници,Игличе!

    ОтговорИзтриване
  12. Игликич, минавам съвсем не навреме, за да ти честитя всичко, ама абсолютно всичко!
    Весели празници желая на цялото ви семейство, много здраве и успехи-както си ги разбирате вие!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Честито Рождество Христово,!
    Пожелание от сърце за светли и благодатни празници!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Честита Коледа и Весела Нова година.
    Пожелавам ти здраве, късмет и много щастие.
    Рецептата е чудесна, а блогът ти е прелестен.

    ОтговорИзтриване
  15. Честита нова година и рожден ден, Иг! Здраве, благоденствие и много успехи ти желая! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. Игличе, честита Нова година и рожден ден (на патерици)! Желая ти от сърце да си здрава, да си много обичана, да грее усмивка винаги на лицето ти и здравето да е спътник на всичките ти близки! Най-сърдечни поздрави от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  17. I wish to you and your family a very Happy and Prosperous New Year Iglika! Beautiful dessert!

    ОтговорИзтриване
  18. Правоъгълна тава - 23/23 см???????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен, благодаря за забележката. Няма да се оправдавам, но тъй като имам няколко керамични тавички, след подготвянето на публикацията хукнах да меря точните размери на ползваната тавичка и не съм обърнала внимание, че формата на ползваната е квадратна. Поправих грешката, надявам се, че не Ви е попречило и въвело в смут какъв е размера на ползваната тава за печенето. Извинявам се още веднъж!

      Изтриване
  19. Благодаря за отговора! Направи ми впечатление, защото ми се струва че 23/23 не е толкова малка форма, а пък пишете/а и на мен ми се струва така/, че сладкишът е малък.яна

    ОтговорИзтриване
  20. Явно това, че харесвам сладкиша ме кара да напиша, че количеството е малко. Обичайно ползвам малко по-големи тави за подобен тип сладкиши. Но няма значение, грешката с формата е поправена, благодаря, Яна! Принципно обичам да пиша точните съставки, защото преди време чух реплика, че блогърите пазят по нещо от рецептата в тайна и друг не може да направи същото ястие, но аз не съм имала подобен злополучен опит.

    ОтговорИзтриване
  21. Мерси, мерси!!!яна

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.