Тарт с кайсии / Tarte aux apricot

На края на земята,  на края на света, там, където Земята и Небето се прегръщат, живеят орисници, самодиви и разни други духове. Зад една висока планина и морето се намират палатите на Слънцето. От тези палати има таен тунел под земята и морето, откъдето излиза незабелязано и секретно към изхода си - изтока, където ние го виждаме. Минава през морето, за да се охлади, защото иначе ще изгори всичко.



Когато не е на небето, то отива да свети в подземния свят. Водата, която отърсва от себе си, пада сутрин на тревата като роса. Понякога слънцето било много тъжно, а животните, които много го обичали, решили да му подготвят прекрасна изненада. Таралежът предложил да го оженят. Царят на животните изпаднал в ярост, защото ако се родят много слънца след тази сватба, всичко ще изгори. А слънцето много се натъжило, хвърлило се в морето да се удави. По земята станало тъмно и студено.
И докато пратим Петльо да обясни на Слънчо защо не трябва да се жени и да се върне отново при хората, да притичаме до пазара и да набавим от онзи плод- жълто-оранжев, събрал в себе си енергията на слънцето - кайсията. Т.нар. "арменска ябълка" е невероятно полезен и вкусен плод.
Все още на пазарите намираме първите узрели кайсии, които не всякога са особено ароматни и дъхави.
Поради тази причина представям един тарт от кайсии.
Необходими продукти
за основата:
50 гр масло
2 суп. лъж. захар
200 гр брашно
2 ч.лъж. бакпулвер
100 мл прясно мляко
за крема:
200 мл течна сметана
150 гр заквасена сметана
1 суп.лъж. захар
4 суп.лъж. царевично брашно
малко ванилия
за топинга:
70 гр масло
50 гр захар
100 гр брашно
1 пак. ванилова захар
2 суп. лъж. овесени ядки
Приготовление:
Маслото се разбива със захарта, добавя се прясното мляко, смесеното с бакпулвера брашно и бързо се прави на меко тесто. Разстила се върху намазнена с масло форма, като се оформя и по страничните ръбове. След това се оставя в хладилника.
Докато основата се охлажда, приготвяме крема - разбиваме с миксер течната сметана, заквасената, лъжицата захар и царевичното брашно.
Охладената основа поръсваме с много тънък филм от брашно и ванилова захар. Подготвяме си и топинга - лесно и бързо действие- просто добре размесваме съставките до ронлива смес. Нарязваме кайсии на половинки. Вадим от хладилника основата, наръсена с брашно, сипваме крема, върху него нареждаме кайсиите , завършваме с топинга и слагаме да се пече за 35 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Според мен количеството топинг и могло да се намали. Десертът е лек, сочен и ароматен...




 Дори би могло да се увеличи количеството на крема и да се добавят и ядки, но това е въпрос на експерименти и проби, а и зависи от вкуса на хората....
Източник

30 коментара:

  1. Толкова вкусен изглежда... И усещам как се топи прекрасно. Много хубаво предложение, Игличе, събрало в себе си много слънца.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, наистина се топи, а същевременно е леко хрупкав отгоре и зарежда с настроение! Прекрасна седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  2. В днешния дъждовен неделен ден, с тази приказка и със слънчевия сладкиш ме накара да се чувствам малка/дете/ и щастлива.
    Благодаря, Иг.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, подсъзнателно съм избрала слънчевия плод, сигурно заради дъжда, а после се сетих за слънцето и приказките за него. Хората от всяка възраст имат нужда от приказки!

      Изтриване
  3. Иглика,чуден тарт! А приказката нямаше как да отмина!Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че намина насам, Таня! Успешна нова седмица!

      Изтриване
  4. Страхотен пост, поздравления! А основата не се ли пече преди крема или аз не съм разбрала? Вяра

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вяра, не се пече основата самостоятелно, ръси се с брашно и захар, после се сипва крема, плода и топинга - на финала всичко заедно се пече!

      Изтриване
  5. Чуден десерт, Игличе много ми харесва и чинийката :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно апетитен десерт,Иглика!Определено ме спечели,защото хем е хрупкав,хем има плодове и кремче,непременно ще го тествам,благодаря ти за страхотната идея и красиви снимки,а чинийката е бижу!
    Прегръдка и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, пробвай и ще се радвам, ако ти хареса! Можеш да увеличиш количеството на крема и ще бъде още по-добре!Прегръдки и слънчева нова седмица!

      Изтриване
  7. Игличе, страхотен тарт! Звучи обикновено казано, но наистина усещам вкуса му и ми се прихапна.И аз чакам кайсиите в двора да узреят...
    Поднесен е в много красиви прибори!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, блазя ти за кайсиите, а тартът стана много лек и приятен! А тези чинийки дори мъжката половина у дома забеляза след появата им на масата, защото обикновено не им правят особено впечатление подобни вещи!

      Изтриване
  8. Каква красива приказка за Слънцето!!! Публикацията ти е невероятна, омайваща, красива! Прелестен тарт, прекрасни снимки! С пожелания и за прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Убедена съм, че е много, много вкусен, усещам даже как вкусно ухае... Много обичам подобен тип десерти, ще пробвам и твоя пълнеж.

    С пожелание за хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ароматен, много летен и несъмнено вкусен "слънчев" десерт си направила, Иг! Ще мусе насладя с чаша кафе... Прегърдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Тъкмо се каня да пия следобедно кафе и едно разрошено парченце ще ми дойде много добре : ) ! Чудесен тарт ,Иглика ..обичам такива десерти !
    Прегръдка и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
  12. Много ми харесва, очарована съм - не само от красивия тарт
    прекрасния аромат на кайсиите, неустоимия и вкусен вид на сладкиша,
    но и начина ти на представяне... беше ми приказно приятно!
    Сърдечни поздрави и комплименти,
    хубава и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, Траянче, Инче, Ев, Ив и Дианка, благодаря, че наминахте насам! Преди да продължа приказката за слънцето, се налага малко да се отдалеча от нета, но към края на седмицата обещавам да продължа с разказа! Спорна седмица на всички!

    ОтговорИзтриване
  14. Игличе, много ми хареса това слънчево-кайсиево, креместо-сметаново и с хрупкава шапчица предложение. И след тази слънчева приказка облаците станаха невидими при мен :) Поздрави и много усмивки през днешния ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Иглика,........напълно ме омая с този десерт!Превъзходно приложение на любим плод!Благодаря за споделената рецепта:)!

    ОтговорИзтриване
  16. Обожавам кайсиите - този наистина слънчев плод!
    Десертът е невероятен, както и начина, по който го поднесе - една приказка!
    Игличе, сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Леле, уби ме с този тарт, Иглика, вълшебен е! И то с кайсии - най-любимият ми плод - явно защото много обичам слънцето и съм му верен поклонник :)))
    Ех, момиче, защо не си наблизо, да видиш ти като подстрекаваш така умело, как може и неканени гости да имаш! Много, много ми харесва и съжалявам, че не мога да го докопам!!!
    Целувки и прекрасно слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  18. Момичета, благодаря ви за милите думи, радваме, че кайсиевото предложение ви допада, а ако решите да пробвате и споделите ще се радвам още повече. А кайсиите харесвам толкова много, че все се колебая дали да ги обработвам или просто да изям свежи... Ирма, хей къде си, на час път...не ме плашиш!

    ОтговорИзтриване
  19. невероятен Тарт с кайсии - пробвах го веднага след като го видях и свърши страшно бързо - ще го приготвя отново като имам възможност - поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване
  20. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.