На края на земята, на края на света, там, където Земята и Небето се прегръщат, живеят орисници, самодиви и разни други духове. Зад една висока планина и морето се намират палатите на Слънцето. От тези палати има таен тунел под земята и морето, откъдето излиза незабелязано и секретно към изхода си - изтока, където ние го виждаме. Минава през морето, за да се охлади, защото иначе ще изгори всичко.
Когато не е на небето, то отива да свети в подземния свят. Водата, която отърсва от себе си, пада сутрин на тревата като роса. Понякога слънцето било много тъжно, а животните, които много го обичали, решили да му подготвят прекрасна изненада. Таралежът предложил да го оженят. Царят на животните изпаднал в ярост, защото ако се родят много слънца след тази сватба, всичко ще изгори. А слънцето много се натъжило, хвърлило се в морето да се удави. По земята станало тъмно и студено.
И докато пратим Петльо да обясни на Слънчо защо не трябва да се жени и да се върне отново при хората, да притичаме до пазара и да набавим от онзи плод- жълто-оранжев, събрал в себе си енергията на слънцето - кайсията. Т.нар. "арменска ябълка" е невероятно полезен и вкусен плод.
Все още на пазарите намираме първите узрели кайсии, които не всякога са особено ароматни и дъхави.
Поради тази причина представям един тарт от кайсии.
Необходими продукти
за основата:
50 гр масло
2 суп. лъж. захар
200 гр брашно
2 ч.лъж. бакпулвер
100 мл прясно мляко
за крема:
200 мл течна сметана
150 гр заквасена сметана
1 суп.лъж. захар
4 суп.лъж. царевично брашно
малко ванилия
за топинга:
70 гр масло
50 гр захар
100 гр брашно
1 пак. ванилова захар
2 суп. лъж. овесени ядки
Приготовление:
Маслото се разбива със захарта, добавя се прясното мляко, смесеното с бакпулвера брашно и бързо се прави на меко тесто. Разстила се върху намазнена с масло форма, като се оформя и по страничните ръбове. След това се оставя в хладилника.
Докато основата се охлажда, приготвяме крема - разбиваме с миксер течната сметана, заквасената, лъжицата захар и царевичното брашно.
Охладената основа поръсваме с много тънък филм от брашно и ванилова захар. Подготвяме си и топинга - лесно и бързо действие- просто добре размесваме съставките до ронлива смес. Нарязваме кайсии на половинки. Вадим от хладилника основата, наръсена с брашно, сипваме крема, върху него нареждаме кайсиите , завършваме с топинга и слагаме да се пече за 35 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Според мен количеството топинг и могло да се намали. Десертът е лек, сочен и ароматен...
Дори би могло да се увеличи количеството на крема и да се добавят и ядки, но това е въпрос на експерименти и проби, а и зависи от вкуса на хората....
Източник
Когато не е на небето, то отива да свети в подземния свят. Водата, която отърсва от себе си, пада сутрин на тревата като роса. Понякога слънцето било много тъжно, а животните, които много го обичали, решили да му подготвят прекрасна изненада. Таралежът предложил да го оженят. Царят на животните изпаднал в ярост, защото ако се родят много слънца след тази сватба, всичко ще изгори. А слънцето много се натъжило, хвърлило се в морето да се удави. По земята станало тъмно и студено.
И докато пратим Петльо да обясни на Слънчо защо не трябва да се жени и да се върне отново при хората, да притичаме до пазара и да набавим от онзи плод- жълто-оранжев, събрал в себе си енергията на слънцето - кайсията. Т.нар. "арменска ябълка" е невероятно полезен и вкусен плод.
Все още на пазарите намираме първите узрели кайсии, които не всякога са особено ароматни и дъхави.
Поради тази причина представям един тарт от кайсии.
Необходими продукти
за основата:
50 гр масло
2 суп. лъж. захар
200 гр брашно
2 ч.лъж. бакпулвер
100 мл прясно мляко
за крема:
200 мл течна сметана
150 гр заквасена сметана
1 суп.лъж. захар
4 суп.лъж. царевично брашно
малко ванилия
за топинга:
70 гр масло
50 гр захар
100 гр брашно
1 пак. ванилова захар
2 суп. лъж. овесени ядки
Приготовление:
Маслото се разбива със захарта, добавя се прясното мляко, смесеното с бакпулвера брашно и бързо се прави на меко тесто. Разстила се върху намазнена с масло форма, като се оформя и по страничните ръбове. След това се оставя в хладилника.
Докато основата се охлажда, приготвяме крема - разбиваме с миксер течната сметана, заквасената, лъжицата захар и царевичното брашно.
Охладената основа поръсваме с много тънък филм от брашно и ванилова захар. Подготвяме си и топинга - лесно и бързо действие- просто добре размесваме съставките до ронлива смес. Нарязваме кайсии на половинки. Вадим от хладилника основата, наръсена с брашно, сипваме крема, върху него нареждаме кайсиите , завършваме с топинга и слагаме да се пече за 35 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Според мен количеството топинг и могло да се намали. Десертът е лек, сочен и ароматен...
Дори би могло да се увеличи количеството на крема и да се добавят и ядки, но това е въпрос на експерименти и проби, а и зависи от вкуса на хората....
Източник
Толкова вкусен изглежда... И усещам как се топи прекрасно. Много хубаво предложение, Игличе, събрало в себе си много слънца.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, наистина се топи, а същевременно е леко хрупкав отгоре и зарежда с настроение! Прекрасна седмица ти пожелавам!
ИзтриванеВ днешния дъждовен неделен ден, с тази приказка и със слънчевия сладкиш ме накара да се чувствам малка/дете/ и щастлива.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иг.
Зори, подсъзнателно съм избрала слънчевия плод, сигурно заради дъжда, а после се сетих за слънцето и приказките за него. Хората от всяка възраст имат нужда от приказки!
ИзтриванеИглика,чуден тарт! А приказката нямаше как да отмина!Успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че намина насам, Таня! Успешна нова седмица!
ИзтриванеСтрахотен пост, поздравления! А основата не се ли пече преди крема или аз не съм разбрала? Вяра
ОтговорИзтриванеВяра, не се пече основата самостоятелно, ръси се с брашно и захар, после се сипва крема, плода и топинга - на финала всичко заедно се пече!
ИзтриванеЧуден десерт, Игличе много ми харесва и чинийката :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Мариянка! Хубава нова седмица!
ИзтриванеНевероятно апетитен десерт,Иглика!Определено ме спечели,защото хем е хрупкав,хем има плодове и кремче,непременно ще го тествам,благодаря ти за страхотната идея и красиви снимки,а чинийката е бижу!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубави летни дни!
Роси, пробвай и ще се радвам, ако ти хареса! Можеш да увеличиш количеството на крема и ще бъде още по-добре!Прегръдки и слънчева нова седмица!
ИзтриванеИгличе, страхотен тарт! Звучи обикновено казано, но наистина усещам вкуса му и ми се прихапна.И аз чакам кайсиите в двора да узреят...
ОтговорИзтриванеПоднесен е в много красиви прибори!
Бети, блазя ти за кайсиите, а тартът стана много лек и приятен! А тези чинийки дори мъжката половина у дома забеляза след появата им на масата, защото обикновено не им правят особено впечатление подобни вещи!
ИзтриванеКаква красива приказка за Слънцето!!! Публикацията ти е невероятна, омайваща, красива! Прелестен тарт, прекрасни снимки! С пожелания и за прекрасна седмица!
ОтговорИзтриванеЧудесен и уханен!
ОтговорИзтриванеУбедена съм, че е много, много вкусен, усещам даже как вкусно ухае... Много обичам подобен тип десерти, ще пробвам и твоя пълнеж.
ОтговорИзтриванеС пожелание за хубава нова седмица :)
Ароматен, много летен и несъмнено вкусен "слънчев" десерт си направила, Иг! Ще мусе насладя с чаша кафе... Прегърдки с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеТъкмо се каня да пия следобедно кафе и едно разрошено парченце ще ми дойде много добре : ) ! Чудесен тарт ,Иглика ..обичам такива десерти !
ОтговорИзтриванеПрегръдка и спорна седмица !
Много ми харесва, очарована съм - не само от красивия тарт
ОтговорИзтриванепрекрасния аромат на кайсиите, неустоимия и вкусен вид на сладкиша,
но и начина ти на представяне... беше ми приказно приятно!
Сърдечни поздрави и комплименти,
хубава и усмихната нова седмица, Диана
Кате, Траянче, Инче, Ев, Ив и Дианка, благодаря, че наминахте насам! Преди да продължа приказката за слънцето, се налага малко да се отдалеча от нета, но към края на седмицата обещавам да продължа с разказа! Спорна седмица на всички!
ОтговорИзтриванеИгличе, много ми хареса това слънчево-кайсиево, креместо-сметаново и с хрупкава шапчица предложение. И след тази слънчева приказка облаците станаха невидими при мен :) Поздрави и много усмивки през днешния ден!
ОтговорИзтриванеИглика,........напълно ме омая с този десерт!Превъзходно приложение на любим плод!Благодаря за споделената рецепта:)!
ОтговорИзтриванеОбожавам кайсиите - този наистина слънчев плод!
ОтговорИзтриванеДесертът е невероятен, както и начина, по който го поднесе - една приказка!
Игличе, сърдечни поздрави!
This looks like one delicious tart!!!
ОтговорИзтриванеЛеле, уби ме с този тарт, Иглика, вълшебен е! И то с кайсии - най-любимият ми плод - явно защото много обичам слънцето и съм му верен поклонник :)))
ОтговорИзтриванеЕх, момиче, защо не си наблизо, да видиш ти като подстрекаваш така умело, как може и неканени гости да имаш! Много, много ми харесва и съжалявам, че не мога да го докопам!!!
Целувки и прекрасно слънчево настроение!
Момичета, благодаря ви за милите думи, радваме, че кайсиевото предложение ви допада, а ако решите да пробвате и споделите ще се радвам още повече. А кайсиите харесвам толкова много, че все се колебая дали да ги обработвам или просто да изям свежи... Ирма, хей къде си, на час път...не ме плашиш!
ОтговорИзтриваненевероятен Тарт с кайсии - пробвах го веднага след като го видях и свърши страшно бързо - ще го приготвя отново като имам възможност - поздрави и до скоро
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че се е харесал!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриване