Преди няколко години в един солунски ресторант ни препоръчаха риба тон на скара, като изслушахме много хвалби колко е прекрасна, а аз се съпротивлявах, защото си мислех, че е някакъв търговски трик и тази риба я няма по гръцкото море и ще ми сервират някоя притоплена консерва....Вероятно доводите ми доста са подразнили собственика на ресторанта, който каза, че ни я поднася като подарък, да пробваме, без да плащаме. Е, рибката се оказа много вкусна, а моите познанията за рибите са си чиста нула...защото се оказа, че има малки риби тон, ама като не зная и влизам в спорове...голяма грешка.
Преди около месец синът ми донесе у дома филе от риба тон, което приготвихме на скара, а цената му беше грандиозна, та леко ми присядаше, въпреки прекрасния вкус. А тези дни влязохме в магазин Метро уж само за прясно козе сиренце, а на щанда с рибите се мъдреха риби тон с цена 7 лв. за килограм няколко риби тон. Светкавично закупих две, които се оказаха около 2 килограма. До тук добре, мъчението за мен започна след това, пътят към ада винаги е пълен с добри намерения...Защо ад - ами заради чистенето и филетирането на рибата. Рано заранта съпругът изчезна, а някой трябваше да се справи с тежката задача, останах аз.... Няколко видеа изгледах с инструкции как се чисти рибата, добих увереност и сила и стартирах - то не беше кръв, то не беше дране на кожа, за да разполагам с филета...
На финала едната малка риба сготвих, а другата се мъдри във фризера за друг път.
И като обобщение - ако сте се справили с чистенето и филетирането на рибата, приготвянето и за консумация си е като игра - буквално за минутки. Филенцата се заливат с марината от соев сос и мед, а през това време се приготвя салатата - от марули, рукола, краставици и домати. Когато всички продукти са се озовали в купата за салатка, се връщаме към рибата. Слагаме я на гореща скара или тиган - аз ползвах тиган, като печем за много кратко.
Първите бяха добре, но втората порция поизгорих леко - това се вижда от всеки, явно котлонът е бил прекомерно силен или аз съм била разсеяна и невнимателна. Заливаме салата с дресинг от балсамико, зехтин, мъничко горчица и нарязана на дребно мащерка, поднасяме и.....облизваме пръстите си....
А ето и няколко снимки от чистенето на рибата и оформянето на филетата.
Преди около месец синът ми донесе у дома филе от риба тон, което приготвихме на скара, а цената му беше грандиозна, та леко ми присядаше, въпреки прекрасния вкус. А тези дни влязохме в магазин Метро уж само за прясно козе сиренце, а на щанда с рибите се мъдреха риби тон с цена 7 лв. за килограм няколко риби тон. Светкавично закупих две, които се оказаха около 2 килограма. До тук добре, мъчението за мен започна след това, пътят към ада винаги е пълен с добри намерения...Защо ад - ами заради чистенето и филетирането на рибата. Рано заранта съпругът изчезна, а някой трябваше да се справи с тежката задача, останах аз.... Няколко видеа изгледах с инструкции как се чисти рибата, добих увереност и сила и стартирах - то не беше кръв, то не беше дране на кожа, за да разполагам с филета...
На финала едната малка риба сготвих, а другата се мъдри във фризера за друг път.
И като обобщение - ако сте се справили с чистенето и филетирането на рибата, приготвянето и за консумация си е като игра - буквално за минутки. Филенцата се заливат с марината от соев сос и мед, а през това време се приготвя салатата - от марули, рукола, краставици и домати. Когато всички продукти са се озовали в купата за салатка, се връщаме към рибата. Слагаме я на гореща скара или тиган - аз ползвах тиган, като печем за много кратко.
Първите бяха добре, но втората порция поизгорих леко - това се вижда от всеки, явно котлонът е бил прекомерно силен или аз съм била разсеяна и невнимателна. Заливаме салата с дресинг от балсамико, зехтин, мъничко горчица и нарязана на дребно мащерка, поднасяме и.....облизваме пръстите си....
А ето и няколко снимки от чистенето на рибата и оформянето на филетата.
Чудесно си се справила! Разсмя ме с обработката на рибата:) И аз не бих я оправила добре:) Чудесна порцийка е станала!
ОтговорИзтриванеМда, сигурно някой би се спукал от смях, ако ме беше видял с лаптоп в един край на плота, а аз въздишаща и чудеща се, ама наизвадила ножове и гледайки неразбиращо....
ИзтриванеРазвесели ме с тази историйка, Иглика :))
ОтговорИзтриванеДа знаеш само колко си приличаме в увереността, когато спорим, а и на мен ми се е случвало понякога да се червя, заради липса на доказателства и грешна преценка.
На всичко отгоре много, ама много обичам риба Тон и сега благородно ти завиждам за тез рибета!
Да можех да си подръпна чинийката насам... ;))
Поздравления за усилията и резултата, мила! Чудесен е!
Прегръдки и весели, празнични дни!
Ирма, най-напред благодаря за търпението да изчетеш всичко! Винаги си казвам, че не бива да споря за неща, които не зная, но понякога и това се случва, за съжаление! А риба и аз много обичам, въпреки трудностите по чистенето и! Прегръдки и весели събота и неделя!Комай оставам тук,плановете търпят промени неочакавани понякога...
ИзтриванеМиналото лято работих за няколко месеца в суши бар, но и там рибата тон се доставяше на филета. Явно не е за подценяване филетирането й (сьомгата си я филетирахме сами). Така че, Игличе, направо си герой. А цялостното ястие определено изглежда много вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, вероятно филетирането на рибата тон става по същия начин като на сьомгата, не желая да подвеждам никого, просто аз нямам уменията и опита, това ми беше за първи път, при втората риба беше малко по-лесно. Но за умеещите вероятно е като детска игра. Хубава неделя!
ИзтриванеИглика, след тази публикация ходих до Метро на "Цариградско шосе", рибата тон била свършила, ама щели пак да докарат следващата седмица. Така добре ме зариби с нея, обичам много тази риба, а съм я хапвала само в консерва и сега ще обикалям данамеря из магазините. Не остава ли сурова като за кратко време се пече и дали не би било добре да ползвам скара или да пека във фурна? Валя
ОтговорИзтриванеВаля, съжалявам, но нямам никаква идея в кой магазин може да се намери. Аз самата закупих от Метро, но имаше един гръцки рибарски магазин на "Дойран", може и там да има. А след като са казали, че ще докарат, не е зле да ги посетиш. Що се касае до печенето- пълна гаранция давам за краткото време на печене-много бързо става, ще усетиш. Може да се сипе малко зехтин в тигана, вероятно и на фурна или скара. Пробвала съм този вариант само два пъти, нямам достатъчно експерименти, но рибата си струва. Ще се радвам да споделиш впечатленията си! Хубава неделя!
ИзтриванеСамо са информация - въпросният гръцки магази на Дойран все още съществува и почти винаги има и риба тон, но мисля че цената е по-различна от тази в Метро - по мои спомени.
ИзтриванеИзпращам половинката за рибки :)
ОтговорИзтриванеМного хубав разказ, Иг и също толкова хубаво предложение!
Хубава нова седмица от мен!
Зори, обичам риба и много съжалявам, че у нас няма налична прясна непрекъснато, а и с добро качество!
ИзтриванеSince I am on diet, I eat a lot of tuna and I love it. You cooked it really good!Have a great week!
ОтговорИзтриванеThis fish is not popular in Bulgaria raw, but it's very tasty. Thanks for stopping by!
ИзтриванеЧудесно изглежда рибката, а приключенията ти ме развеселиха:) Наистина рибата тон е много вкусна, пробвала съм само на тиган. Прелестни снимки, рецепта и поднасяне! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, когато се наложи сама да чистя риба, май по традиция си имам приключения, ама това си е дълга история....
ИзтриванеИгличе, значи не съм само аз :) Преди да видя сурова риба тон в Малта и аз си мислех, че са някакви малки рибки в консерва :) Сигурна съм, че е станала страшно вкусна, а ти си герой с почистването и. Изобщо не бих се справила :) Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеА, сигурна съм, че ще се справиш, тези нови риби за нашите пространства са си изпитание понякога, но пък крастата да се пробва нещо ново в кухнята си е велико нещо...
ИзтриванеЕ, Игликич, поотказа ме, да знаеш;) Няма как да се боря половин ден за рибка, с която ще нахраня един персон от семейството ( или двама;) Начи извода е да търсим просто филе от тон;)А?
ОтговорИзтриванеЩо ми се струва, че в Метро съм виждала филе и все съм се чудела дали да не пробвам. Обаче изглежда много вкусно и си е струвало всеки порязан пръст;) Сега ще чакам втората рибка да видим в какво ще се превърне.
А за протокола- аз си знаех, че не е дребна, но е факт, че освен в консервения и вариант, друга не съм опитвала;)
Лека нощ!
Хм, филето е с доста солена цена, а ако има по-сръчна персона около теб, ще ти остане само готвенето- бързо и лесно, което ще бъде "фасулска работа"...Беше странно чистене - бавно, с дълго чудене, миене на ръце, гледане на видео - парадоксално, но факт- без нарязани пръсти, драна беше горката рибка, а аз просто мразя чистенето на риба и когато го правя сама ставам малко нервна и напрегната. Хубав ден!
ИзтриванеИгличе, никога не съм приготвяла по този начин риба тон. Но редовно филетирам рибите- сьомга и сьомгова пъстърва, заради дъщеря ми. Тя не яде никаква риба, освен, ако знае със сигурност, че няма кости.
ОтговорИзтриванеМоят опит с тази риба е почти нулев, но вкусът и е прелестен! А щом винаги филетираш рибите, значи си майстор и тази няма да ти се опре!Хубав петък!
Изтриване