Сурва 2013

На 13 и 14 януари селата в Пернишко носят една особена атмосфера. Потокът от автомобили към тях е неспирен. А онези толкова тихи села, в които живеят вече главно възрастни хора придобиват  живец и надяват нова премяна. Снегът почиства мръсните улици, комините на къщите пушат някак радостно, хора обикалят по улиците и лицата им са щастливи, жените шетат около печките и майсторят специалната храна, с която да нагостят скъпите и очаквани гости - сурвашкарете. Отварят се старите  сандъци, в които са потънали в нафталин старите бабини костюми, мъжете свалят звънците, с които са украсени домашните механи или "битови стаи" и ги нанизват на колани, вадят костюмите и ....маските. Маските, зад които крият лицата си и наричат "лик". Някога ги изработвали във всяко семейство и не сваляли дълго време, та да не се разбере кой стои зад лика, като всяка година правели нови маски. Понякога маските имат и по две лица -"така бяха по-внушителни и не можеше публиката да разбере откъде точно те наблюдава човекът под лика" или "като има много лица една маска, откъдето и да погледне към нея Злото, все ще се уплаши и ще избяга".
И сега да ви представя и един разказ в картина - за предпразничната суетня в домовете, за магията на маските и огъня, на онова, което дава сила на общността, на една съхранена традиция, която дава идентичност на носителите и:
















И след празника в селата иде ред и на Фестивала - този, който се провежда в Перник и събира зрители и участници от близо и далеч. Тази година на откриването имаше страхотно светлинно шоу - в петъка на 1 февруари пред Двореца на културата се събраха много зрители, които наблюдаваха една фантастична светлинна приказка- приказката за смяната на сезоните и хората с маските. Тук снимките ми не са особено добри, но поне можете да съпреживеете част от моментите:


























И така, хем заредена с емоции, хем леко уморена от шума на звънците, цветовете на маските и костюмите и мириса на кожи, кебапчета и казанлъшки понички, пълна с фотографии и видео, се завърнах и ще пообиколя към вас, за да видя какви интересни неща сте сътворили, в което не се съмнявам, ама никак...
И дано не съм ви досадила с прекалено дългия фоторазказ, поне показах и една трапеза като утешение за очакващите рецепта за нещо вкусно!

15 коментара:

  1. Иглика, много хубави моменти си хванала! Аз съжалявам само, че не успях да се насладя на светлинното шоу. Поздрави и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светлинното шоу беше наистина страхотно и зарадва всички зрители, за останалото си знаеш перфектно, съжалявам, че не се запознахме на живо!

      Изтриване
  2. Невероятен празник! Никога не съм присъствала на такъв и с наслада изчетох и разгледах всичко. Благодаря и на теб и на всички, които публикувахте материали за празника! Трапезата ме грабна!:)и разбира се всичко останало:). Поздрави и пожелания за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трапезата беше страхотна в много домове, а и всичко останало, а тези двете малки бонбончета в носии и онова 9-месечното бебе със звънците са ми фаворити!

      Изтриване
  3. Много цветно, колоритно и българско.... Благодаря ти за споделената красота и атмосфера, Иг! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Беше наистина фантастично преживяване и за участниците и зрителите, а по повод българското някога си мислех, че такова нещо има само у нас, а после като започнахме едно европейско изследване разбрах, че маскаради има почти във всяка страна и са толкова сходни, че чак шокират, ама нали корените са ни общи...

      Изтриване
  4. Никога не съм ходила на Сурва, май и в Перник не съм (само транзит), та отдавна искам да се разходя, но все се проваля. Благодаря, Иглика, за тези емоции, които сподели;)
    Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, освен за догодина, живот и здраве, да спретнем една група,да вземем да се маскираме като някакви ястия и ние и да шашнем зрителите...ако ли не просто да се забавляваме!

      Изтриване
  5. Фестивалът е разкошен и ми се струва, че всяка следваща година е по-хубав. Аз живея на площада, на който се провежда и всяка година наблюдавам, кога голяма, кога малка част от него :) все пак данданията е страшна :)
    Но магията е в селата в нощта на 14-ти януари :) тази година пропуснах, защото се разболях.
    Хубав разказ, Иглика :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях, че имаме доста сходни снимки, което значи, че сме били близо една до друга, ама не сме се познали....живи, здрави, догодина!

      Изтриване
  6. Разкошни снимки от един прекрасен празник!
    Благодаря за разходката!

    ОтговорИзтриване
  7. Игличе,страхотен репортаж,много богат и подробен в снимки,великолепни кукерски одежди е имало,направо се изумих,хвала за труда им на всички участвали!Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасни снимки, докоснах се до празника, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Иглика,много ти благодаря, че ме потопи в тази невероятна атмосфера!
    Чудесен репортаж!
    Поздрави и хубав следобед!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.