Фокачата е един ароматен хляб, с който винаги можем да допълним трапезата си или да и придадем едно специфично средиземноморско очарование, както и разбира се да я сервираме самостоятелно. Това е хляб, който винаги се е приемал особено радушно у дома в различните му вариации при ароматите и добавките. Ще спестя разказите и ще премина директно към рецептата, която сигурно мнозина от вас също използват. Трудно ми е да посоча източник, тъй като същата рецепта съм виждала на толкова много места, че не зная кой е първоизточника.
Продукти:
500 гр пресято брашно
4 лъж. зехтин
1 суха мая - 7 гр.
1 ч.лъж. сол
250 мл хладка вода
щипка захар
шепа нарязани на дребно маслини
Замесваме тесто, което втасва около 30-40 минути, разточва се, поставя се върху голяма тава от фурната на печката, правят се ямички в него,изсипва се смес за гарниране, приготвена от 5 лъж. зехтин, 2 скилидки чесън, нарязан на дребно риган, мащерка и малко стръкче розмарин и отново се оставя да втаса около половин час. Отгоре се редят маслини и чери доматчета и се пече около 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Преди сервиране се гарнира с рукола.
P.S. А тъй като качих преди време снимките и оставих публикацията в чернова, компютърът не ме допуска в момента да отворя снимките и да изтрия част от тях, заради което се извинявам....
Продукти:
500 гр пресято брашно
4 лъж. зехтин
1 суха мая - 7 гр.
1 ч.лъж. сол
250 мл хладка вода
щипка захар
шепа нарязани на дребно маслини
Замесваме тесто, което втасва около 30-40 минути, разточва се, поставя се върху голяма тава от фурната на печката, правят се ямички в него,изсипва се смес за гарниране, приготвена от 5 лъж. зехтин, 2 скилидки чесън, нарязан на дребно риган, мащерка и малко стръкче розмарин и отново се оставя да втаса около половин час. Отгоре се редят маслини и чери доматчета и се пече около 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Преди сервиране се гарнира с рукола.
P.S. А тъй като качих преди време снимките и оставих публикацията в чернова, компютърът не ме допуска в момента да отворя снимките и да изтрия част от тях, заради което се извинявам....
Давай я насам, ще я ям:)))
ОтговорИзтриванеИги страхотийка е фокачата, както съм огладняла, ще я схрускам за отрицателно време.
Следващия път, ще си добавя и аз маслинки.
Целувам те*)
Кати, прозвуча ми като заплаха на Кумчо Вълчо, ами зарязвай диетата, това си е занимание досадно, не че аз от време на време не подемам подобни инициативи, ама бързо ми минава...А с маслините е наистина приятно! Целувки !
ИзтриванеИ аз я вземам, но без маслинките;) Гледай какви цветове само!!!!
ОтговорИзтриванеЧуднотия!!!
Добре, че има рукола и червени и жълти доматки, отгледани от нас самите!
ИзтриванеЕй, побъркахте ме с тези фокачи:) Чакам лют студ за тях:)Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеЧе то вечер си е прохладно, а и няма толкова горещи дни, та да е трудно пускането на фурната....ама ти си знаеш, явно чакаш минусовите температури....Аз съм доволна, че лятото не бърза да си тръгва и малко ме е страх от това, че сигурно изведнъж ще падне сняг...Хубава седмица и на теб!
ИзтриванеИгличе,колко е пъстроцветна само!Много ми допада с доматки и маслинки,прелест,прелест!
ОтговорИзтриванеС пожелание за хубава седмица!
Роси, вероятно защото обичаш маслини, които понякога аз слагам почти навред, друг път спестявам тотално...зависи от настроението и желанието...Хубава седмица!
ИзтриванеПрекрасна е фокачата ти, Иглика! Пухкава, цветна и вкусна.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ев!
Изтриване