Неделя, 14.10.2012 г. - ден, посветен на Св.Преподобна Параскева или Петка Българска.
Ден, който слага край на лятото и есента и поставя началото на зимата. Събуждане от шума на детето на съседите, решило да поскача върху дивана и разтърсващо блока, въздишка, но няма как...ставане.... Ха, насмалко да забравя празника...паника.....поглеждам навън да видя какво е времето, а то се рони от онзи дъждец, дето в приказките беше описван като "ситен бял маргарит". Усмихвам се доволно, защото се сещам за поверието, че ако днес грее слънце, листата на дърветата не са окапали, а овцете се скупчват на едно място ни чака снежна и тежка зима. Рано заранта не грееше слънце, листата си стоят все още, а нямам идея какво е поведението на овцете, щото около блока няма никакви стада, чува се само шума на метрото и звука от гумите на автомобилите, които се забавляват с вдигане на висока скорост и рязко натискане на спирачките. То по-късно и слънце изгря, та съвсем ме обърка в предсказанията...
Но, няма време за мотаене, е , изключвам бързата проверка на пощата и спешен отговор на някое електронно писмо, след което има-няма изминал половин час и вече сериозно се захващам с подготовката на ястията на празника. То у дома Петко или подобно име няма, но все пак Светицата обича да и се поднася дар.... Та запретвам ръкавите, вадя брашното, маята и съоръженията за питка и се заемам, че както домашните отсъстват от дома в момента, така неусетно ще се приберат и ще оповестят, че са гладни.
Пресях около 750 гр брашно. В една купа сипах половин чаша хладка вода, 1 суп.лъж. сол и 1 равна суп.лъж. захар, 1 лъжица оцет и едно пакетче суха мая, стори ми се малко и добавих половин чаена лъжичка . Тази смес разбърках и оставих да шупне. Отделно разбих 2 яйца и 1 белтък (жълтъкът остана за мазане отгоре), прибавих 1 ч.ч. хладко прясно мляко, 1 ч.ч. от равни количества заквасена сметана и кисело мляко(просто това беше налично в хладилника), още половин чаша вода, добавих шупналата мая и започнах да замесвам с брашното. Добавих малко брашно, сипах около 3 суп.лъж. зехтин, получи се меко тесто, което оставих да втасва около час (докато отида на пазар), разделих на 4 топчета, оформих ги като кръгли кори, мазах пак с малко зехтин, наредих ги едно върху друго. Тъкмо се заех с рязането и оформлението на питата и телефоните се раззвъняха един през друг и нещата излязоха извън контрол, уж щеше да едно, а то съвсем друго се получи, нищо, здраве да е....Втаса около час отново, намазах с жълтък, зехтин и мляко, наръсих с бял и черен сусам, поне дано ефект на цвят докарам, след което на 180 градуса печене в рамките на 40 минути.
Хлябът трябва да се постави на трапезата върху мъжка риза, в компанията на сол и червено вино. Даже и за снимките не успях да отворя бутилка, ама за компенсация слагам цветята..... |
Смях се с глас...наистина ли ги вярвате всичките тези неща? Откъде тоя ентусиазъм и мерак, не е ли по-лесно да се почете книжка в кревата или легнал на дивана филм да погледаш? Като че някаква фурия се вихри...
ОтговорИзтриванеЗа четене чета, даже доста, но телевизия май почти не гледам, работи като фон понякога. Веднъж един разпитван от мен кукер ми каза "Ами какво да го правиш - мерак, изнудва те", та така стоят нещата и с мен...шило в торба не стои!
ИзтриванеИги,спретнах днес една питка за утре, ама като прочетох,какво трябва да се направи,за утре ще направя друга!
ОтговорИзтриванестрахотна е станала твоята!
Пегръщам те!
Кати, по-леко, не исках да стресирам някого със собствените си бързаници и мании да се спазват празниците и се приготвят разни неща! Ама за теб правенето на хляб не е тегоба, така че приемам, че просто съм те подсетила! Хубава седмица!
ИзтриванеИглика,питката ти е грандиозна!Особено щом е с кисело мляко и сметана ми е супер на сърце!Толкова обемна,мекичка и пръхкава,прелест!
ОтговорИзтриванеУсмихнат вторник!
Роси, понякога случайността помага много - смесването на сметана с кисело мляко вероятно помогна питката да стане много вкусна, а и да остане такава и на следващия ден, без да загуби от вкуса и мекотата си.
ОтговорИзтриванеЕхаа, невероятно бухнала и красива питка, със страхотна коричка! А как ми се иска и на мен някой така, наготово да ми я опече и сервира... ама няма! Де да можех да си чупна от едното крайче ;) И цветята са чудни - греят направо! От оня пазар ли са ;))
ОтговорИзтриванеЗа да не оспамя блога на Роси пиша тук за малинките:
Иглика, аз съм от Пазарджик, мила :) Предварително ти благодаря за тях, може да се видим тогава или по-рано. Ако не, синът ми ще е доставчикът :) И блазе ви с толкова богат пазар, то няма как да е иначе, де - столица си е това! Тук само тази лелка снабдява мераклиите с подправки и билки, пресни и сушени. Но ще го имам предвид, може да мина някой път, та да знам. Благодаря ти още веднъж!
Лека нощ и хубаво утре! :)
Ирма, цветята са от този пазар, който наистина ме побърква тотално. Накупих димитровчетата, нови подправки, луковици за лалета, които бяха по 15 ст. и изкушаваха. Май не е зле да се озаптя, че нямам къде да прибирам цялото количество саксии, а иде зима. Ще намерим решение за малините, Пазарджик ей къде е, на никакво разстояние...Сигурно тези два уикенда няма да мога да отида да вадя корени, заради други ангажименти, но ако след това не заснежи, няма проблем.Живот и здраве!
ОтговорИзтриванеНевероятна е погачата ти, Иглика! Сигурна съм, че е много вкусна - заквасената сметана добавя мек и богат вкус на печивата.
ОтговорИзтриванебеше ми изключително интересно да прочета подробности за празника и следващите го дни. Сърдечни поздрави! :)
Благодаря, Ева! Наистина заквасената сметана прави чудеса с печивата и питата беше страхотна! Благодаря, че се отби! Поздрави!
Изтриване