петък, 5 октомври 2012 г.

Песто

Няма как да съм пътувала до Италия, без да напъхам в куфара си за обратно нещо, което да става за готвене, за похапване.... На отиване разнасях български подправки за някои колеги, бяха си поръчали шарена сол и сминдух.... Ох, този сминдух, взех го от една наша близка, която ми подари семена, листа и пръчки, които между другото са уникална подправка за боб, а аз като първа лакомия довлякох всичко у дома, едва го сместих по разни буркани (предвид количествата), все още се усеща миризмата доста натрапчиво в кухнята.....
А понеже време за влизане в магазин така и не остана, буквално от улицата влязохме в едно магазинче, откъдето закупихме стабилно количество пармезан и продължихме по пътя.
След завръщането трябваше да прибера последния босилек и решението дойде спонтанно - направата на песто.....Ако ви кажа, че съм спазвала някаква рецепта, ще излъжа......просто обрах босилека и се събра една стабилна китка от червен и зелен едър босилек, които си пасват идеално, добавих 50 гр кедрови ядки, 6-7 сушени мариновани домата, скилидчица чесън, малко розова сол, около 70 гр пармезан и зехтин. Като резултат разполагаме с песто. При отварянето на бурканчето в съзнанието  се редуват различни гледки, сякаш сядам на вълшебно килимче и ме носи някъде далеч, потопена във вкусове и аромати............
 
А скоро, живот и здраве, ще покажа и начини за употребата му в нашата кухня.....
Posted by Picasa

5 коментара :

  1. Чудесно песто и много ароматно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ароматът му е превъзходен, въпреки, че трудно може да се причисли към ясен италиански кулинарен регион!

      Изтриване
  2. Иги, обожавам домашно песто!
    направила си го фантастично, мога само да си представям аромата му!
    Надявам се да ни представиш и рецепта с него!
    Прегръщам те*)

    ОтговорИзтриване
  3. Иги драсни един мейл за връзка:)

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.