Сладкиш с малини, къпини и боровинки с поръска

      Понякога забравям какво точно съм прибрала във фризера за зимата. Седят си разни надписани пакетчета и кротко очакват да бъдат използвани. Тези изненадки обаче могат да доставят и радост. Намерих пакетчета забравени малини и къпини, които реших да ползвам в сладкиш. Към тях добавих и шепа замразени боровинки.
Подобен плодов сладкиш вече съм представяла  с вишни. 
Сега обаче ползвам други плодове и малко поръска.
И тъй като отново наваля снежец, който бързо започна да се топи в града, защо да не хапнем и сладкиш, който носи в себе си ароматите на плодовете на лятото?




Продукти:
3 яйца
3/4 ч.ч. захар
1,5 равни лъжички бакпулвер
1,5 ч. ч. брашно
2 суп.лъж. разтопено масло
малини, боровинки и къпини (оваляни в брашно)
настъргана кора от лайм

За поръската:
1 ч.ч. овесени ядки
3-4 суп.лъж. кокосова захар (може и обкновена)
6 суп. лъж  масло
2 суп.лъж. брашно


Приготовление:
  • Включваме фурната на 180 градуса.
  • Разбиваме яйцата със захарта.
  • Добавяме пресятото брашно с бакпулвера.
  • Сипваме разтопеното масло и настърганата кора.
  • Намасляваме тавичка и изсипваме тестото.
  • Изсипваме плодовете.
  • Наръсваме от блендираната смес с поръска.
  • Печем 30 минути.


И докато в града първоначално се радваме на валящия сняг, после бързо му се дразним, заради мръсните улици и големите локви.
А в планината някак той ни носи само радост и удоволствие. Там снегът си остава в мир с нас, човеците, както всичко в природата. Доставя ти радост погледът към бялата премяна на боровете, красивите силуети на Орловите скали в Бели Искър имат достолепно излъчване. А коминчетата с пушек на селските къщи те карат да се чувстваш като в друго измерение.


И след разходката в Рила ден по-късно дойде ред на една в околностите на Бистрица. Тук е по-топло, отколкото в Рила, а и долчинката, в която се намира манастирчето "Св.Йоаким и Св.Ана" е закътана и огрята от слънце. Кукурякът вече е издигнал снага из полянките и намига към пролетта.


7 коментара:

  1. Насладих се както на прекрасния, ароматен сладкиш, така и на снежно-слънчевите кадри от разходката, Игличе :) Настроението ми е чудно, да имаше само и едно парченце за кафето от този богат плодов разкаш!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасен сладкиш, в унисон с уютните картини и приказните зимни пейзажи. Поздрави, Иг!

    ОтговорИзтриване
  3. О, видя ли сняг, все на блажни ястия и месено налитам - толкова е хубаво, след един подобен, зареждащ с чист въздух и отрезвителен мраз ден, да се заврем в кухнята и да творим чудесии, нали? :)
    Чудесен сладкиш си измайсторила, Игличе, пръхкав и дъхав!
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Танче, почерпи се, да ти е сладко, макар и виртуално!
    Кате, в подобно снежно-слънчево време и десерт ни се похапва!
    Траянче, беше вкусен, наистина!
    Ирме, точно така е и при мен, сякаш след мразовит ден наваксвам с топлината в кухнята и всяка работа е радост за сетивата!

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, игличе, ти поне етикети си слагаш на пликчетата във фризера :) Пък аз често забравям, или отпремятане те вземат,че изпаднат. Чудесен ти е сладкиша, но не по-малко са прекрасните снимки от снежна Рила и Бели Искър. Еххх така си въздишам по всякакви зимни снимки аз...
    Прегръдки на теб и хубави почивни дни! „в някоя закътана планинска къщичка с пушещо коминче :))

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, колкото обичам снега в планината в някоя къщурка с пушещо коминче, толкова ме дразни в града, особено като стане мръсен! Но сега иде време на събуждане, на нови семена и радост от цветовете!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.