Кейкчета с клементини

    Комай е безспорна полезността на цитрусите. Казвам комай, защото напоследък се появяват толкова противоречиви публикации за всякакви продукти, че ако човек им повярва напълно, трябва непрекъснато да променя хранителните си навици. Всъщност винаги съм смятала, че трябва да се хапва от всичко, а решаващо е количеството и честотата на консумация.
Започнах отдалеч, а всъщност трябва да представя едни кейкчета с мандаринки клементинки. Уж тази кръстоска между портокал и мандарина нямала семки, ама това не е съвсем вярно.

Кейкчета с клементини

Продукти:
225 гр захар
225 гр масло
225 гр брашно
2 ч.лъж. бакпулвер
4 големи яйца
настърганата кора от 2 клементини
нарязани кръгчета клементини, обелени
За сиропа:  1/2 ч.ч. сок от клементини и 1/2 ч.ч. захар.




Приготовление:

Загряваме фурната на 180 градуса. Разбиваме маслото със захарта, добавяме едно по едно яйцата, настърганата кора, брашното и бакпулвера.  Намазняваме форми за мъфини, ръсим по половин лъжичка кафява захар във всяко гнездо и върху нея слагаме резенчетата. Върху тях сипваме със сладоледена лъжица от гъстото тесто. Печем 30 минути.
След изваждането им от фурната ги оставяме за около 10 минутки във формата, а после ги обръщаме и охлаждаме. Загряваме леко сока от клементините, сипваме захарта и след разтапянето и вече можем да залеем охладените кейкчета. 
Добре е, ако можете да изтраете мъничко и ги оставите поне 4-5 часа да се смесят ароматите. Вероятно би било добре да се намали количеството на захарта, защото за нас бе прекалено сладко, но решението си е ваше!
Да ви е сладко!


6 коментара:

  1. Много красиви, сигурно са и ароматни! Явно си на цитрусова вълна, додето има много видове на пазара! Блага

    ОтговорИзтриване
  2. Игличе, всичките ти последни предложения са толкова вкусни и ароматни! С удоволствие бих опитала, поздравявам те за идеите. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Станали са страхотно, но клеметини не съм опитвала:)

    ОтговорИзтриване
  4. Ей, за това си много права ... трябва да се хапва от всичко и да се внимава с количеството ... изпробвано и ефикасно :)
    Комай един живот живеем Игличе ;)
    А кексчетата ти са прекрасни мила ... връщам се назад да погледна какво друго си ни предложила че отдавна не съм те посещавала ... прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  5. Няма начин, а смисъл, да изпадаме в каквато и да е крайност по отношение на храната 9 или друго). Та колкото и да ме убеждават, че днешните мандаринки са бъкани с отрови, никога няма да ме откажат да опитам тези съкровища. От едно-две, повече от удоволствие, не виждам какво ще си докарам. поздрав, Игликич!

    ОтговорИзтриване
  6. Блага, има нещо вярно, обичам цитруси и се старая да ги ползвам сега, когато им е сезонът!
    Герчо, почерпи се, да ти е сладко!
    Траянче, сигурна съм ,че си пробвала, може и да не е било записано, то не че има особено голяма разлика...
    Дани, така си е...проверявай, проверявай,дано намериш нещо интересно!
    Мартич, и за мен мандаринките са прелест, че даже с една-две не мога да се задоволя, похапвам доста повече...

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.