Здравословна закуска

     Напоследък и двете ми деца са на вълна здравословно хранене. Не че принципно кухнята у дома е тежка, но са решили да отслабват и се прочистват. Отправят молба да няма никакви сладички изкушения, освен ако не са тотално лишени от захари, брашно и  мазнини. Е, редно е да намалим количеството на храната след многото коледни сладки, сладки раздумки с приятели около трапези, по които уж по малко хапвахме, но...при качване на кантара сияйните ни усмивки замръзват.


 

От доста време дъщерята мина на тази закуска. Приготвя я вечер, оставя в хладилника и на заранта я хапва. Зарадва ме, че се информира за всички продукти и си намери перфектната комбинация, която да и доставя наслада и да я зарежда с енергия за деня.
Самата аз по-често предпочитам за закуска нещо солено, но тези дни ми доставя удоволствие да хапвам от нейната закуска.



Нужните продукти:

3 суп.лъж. овесени ядки
3 суп. лъж. кисело мляко
1/2 ч. лъж. ленено семе
1 ч. лъж. чия
1/2 ч. лж. белени семена от коноп
1 ч. лъж. годжи бери
няколко сушени червени боровинки
1/4 ч. лъж. канела

Приготовление:

Сипваме сухите съставки, добавяме киселото мляко и разбъркваме. Оставяме в хладилник.
Импровизации и вариации на продуктите колкото щете. Съветвам да не пропускате канелата, която доставя на сетивата не просто наслада, но и дава чувство на ситост за нещо сладко. А на заранта можем да добавим нарязани парченца плодове и да дадем здравословен, вкусен и витаминозен старт на деня си!




Ако нямате нужда от отслабване или не можете без соленичко начало на деня, можете да подготвите за закуска тези соленки -  виенски кифли  или  да направите домашен пастет от пилешки дробчета. Важно е поне през уикендите да можем да закусим заедно, цялото семейство!

5 коментара:

  1. Много години закусвам накиснати овесени ядки в кисело мляко
    от вечерта.
    В тях има сушени плодове и разни семена /готови/
    И съм доволна :)
    Искам да опитам и с малко куркума в сместа, но не знам какво ще се получи.

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиви снимки! Къде ги намираш тези червени портокали, където и да попитам, ме гледат странно и повдигат рамене? Живея в София. Мери

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, аз не мога да се похваля с подобен опит от дълго време. Но правя сама комбинациите от семена и ядки и ми допада. Ха, какво те възпира да пробваш да добавиш куркума, пробвай!

    ОтговорИзтриване
  4. Мери, в нашия квартал има един плод-зеленчук, в който всяка година по това време продават червени портокали. Намира се в квартал Мусагеница близо до 8-мо СОУ, между офиса на Еконт и сладкарница -
    https://www.facebook.com/Cafepatisserie-Sweet-Home-896701633720310/
    Ако ти е удобно и близо - заповядай в него, в неделя не работят.

    ОтговорИзтриване
  5. И аз много я обичам тази закуска! Браво, Джуджииии :)
    Аз също често си добавям куркума, но в комбинацията от овесени трици, кисело мляко, семена и натрошени бадеми. Като плод добавям само парченца банан. Много вкусно! :)

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.