Крем-супа от карфиол

      Времето са позатопли доста изненадващо и тъй като пролетните зелени растения още не са превзели поляните и градините, отправяме взор към все още наличните есенни зеленчуци. То добре решаваме, че пролетта е дошла, след тези юнски температури в рамките на седмица, ама да не забравяме кое време си е още - нали има буквичката "р" в името на месеца, а и следват още два такива.... Въпреки това ми доставя радост да погледна навън към храстчета и дръвчета, които се изпълват с живот и са накиприли доволно своите пъпчици към слънцето. Милите, дано не бъдат излъгани от коварното време, а да запазят своята свежест и сила. А и вече ми писна да нося тежки дрехи и ми се иска да наметна нещо леко и да мога да се разхождам навън, да чопля нещо в земята през почивните дни, да се радвам на поникването на нови стръкчета, да следя развитието им, да помечтая за морския бриз и пясък...
      Ама като съм се размечтала за топлото, да се взема в ръце и да подготвя нещо по-лекичко за хапване, че леките дрешки са големи издайници....

Крем супа 






Необходимите продукти:

4 картофа
глава карфиол
два стръка целина
глава лук, нарязана на ситно
сол
крема-сирене ( ползвах 200 гр на "Добрев")
4 суп.лъж. заквасена сметана



Няма никаква философия по готвенето на тази супичка. Леко задушаваме лука в малко мазнина. Добавяме обелените картофи (нарязани на едри парчета),  по-голямата част от карфиола на розички, двата стръка целина в тенджера с вода. Сваряваме ги, добавяме сол, крема-сиренето и сметаната, пасираме всичко до гладка смес. Забравих да спомена, че стръковете целина, които варим с картофите изваждам. Селърито, което имах, беше доста пълно с едни жили и тъй като бях забравила да го обеля от тях, се наложи да извадя.




Връщаме отново съда на огъня, добавяме останалите розички карфиол и варим още 3-4 минутки.  Сервираме с крутончета или просто подправяме с чер пипер и лимон, малко ръжено хлебче (ако се си позволили)  и  да ни е сладко!



11 коментара:

  1. Обичам я тази супа,Игличе!
    Ако имам и синьо сиренце слагам и от него ;)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Аааа,обичам ги такива "без философия"!Супата ти,Иг е една от любимите ми!Прекрасно сервирана,браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Любима и на мен е крем-супата с карфиол и колкото повече сирене и сметана има в нея, толкова по ми се яде. :))
    Чудесно изглежда и твоята, Игличе! За мен с крутони, моля!
    Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. О, колко вкусно изглежда тази супа! (:

    ОтговорИзтриване
  5. Напоследък в къщи сме пристрастени към всякакви крем супи! Ще опитам и твоята, Игличе и ако знаеш колко си права за леките дрешки :)!
    Прегръдка! Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошна крем супа,Игличе,особено щом е застроена с крема сирене ,това ми е супер любим момент!Щом мечтаеш за морски бриз,аз пък да помечтая да се видим отново :)

    ОтговорИзтриване
  7. Не само изглежда, но е и много вкусна! Добре че ме подсети за нея. Аз добавям обикновено сирене, но с крема сигурно е още по-вкусна.
    Хубава петъчна вечер, Игличе!

    ОтговорИзтриване
  8. И на мен ми дойде вдъхновяващо тази супичка :) Много ми е супесто и карфиолено напоследък и ще се възползвам от идеята ти, Игличе!

    ОтговорИзтриване
  9. Игликич, много обичам такава супа, но и слагам и няколко топчета от телешка кайма, обожавам я!
    Ама да съм на теб само в онова място с В до вас ще хапвам...
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  10. Абе тази Марийчето е мръднала по онова място;) Да я водим пак, а?;)
    Супичката си е чудна , Игликич, аз също съм на есенни зеленчуци още.

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.