Кейк с пияни вишни

     Пролетта вече се усмихва отвсякъде. Цъфналите плодни дръвчета подсещат, че е време да се прочисти замразеното количество от плодовете, което не е намерило своята употреба до момента. След производството на домашна вишновка бях забравила за част от замразените пияни вишни. Количеството им не бе голямо, но във фризера им правеха компания и почистени вишни в пакетчета. Мернах публикацията на Дейвид Лебовиц  за кейк със замразени череши и мак и реших, че ще ползвам вишните вместо череши.
Много бързо забърках тестото и го сложих за печене. Но тъй като правех няколко неща едновременно, забравих да сложа мака в тестото, та го наръсих отгоре, преди да наредя финалните плодове и да наръся топинга. После правих този кейк и за едни приятели, но вече бях внимателна и не пропуснах. Поне визуално изглеждаше по-добре. Но снимката е с първия вариант - където макът присъства главно около горната част.... Но вкусът е прекрасен, към който и вариант да се насочите... 




Кейк със замразени вишни и мак

Нужните продукти:

За тестото:
210 гр брашно
150 гр захар
1/2 ч. лъж. сол
1/2 ч. лъж. бакпулвер
2 суп. лъж. мак
настърганата кора на два лимона
125 мл олио
3 яйца
225 гр гъсто кисело мляко ( или заквасена сметана)
2 ч. лъж. лимонов сок
210 гр пияни вишни( отцедени от вишновката или просто замразени вишни)

За топинга:
40 гр брашно
3 суп. лъж. овесени ядки
2 суп. лъж. кафява захар
2 суп. лъж. мак
1/4 ч. лъж. канела или кардамон
щипка сол
2 суп. лъж. масло ( на стайна температура)

Приготовление:

Подготвяме топинга( просто смесваме всички съставки на трохи)  и го оставяме да си почине. Включваме фурната на 180 градуса. В отделен съд смесваме пресято брашното, бакпулвера, солта и маковото семе. В голяма купа разбиваме яйцата със захарта, добавяме киселото мляко(сметаната), лимоновия сок, сипваме сухата смес и половината вишни (неразмразени), оваляни в малко брашно. Ако разполагате със замразени череши, можете да ползвате тях. Сипваме тестото в намазана с масло и набрашнена форма, нареждаме останалите вишни и поръсваме топинга. Печем 50 минути. Охлаждаме и изваждаме от формата. А после можете да отрежете парче, да си налеете чаша ароматно кафе или чай и да се насладите на ароматите и вкуса на сладкиша.
  

13 коментара:

  1. Обичам сладкиши с вишни :)
    И съм сигурна, че е чудесен, както и да го поръся!
    Усмихната пролет, Игличе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за мен вишните са вълшебен плод, Дани! Слънчева пролет

      Изтриване
  2. Игличе,направо ми проговори това парченце кейк,невероятен е!И този мак-просто божествен,обожавам кексове с кисело мляко и олио,текстурата е съвършена!Прегръдка с пожелание за ведри априлски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Роси, харесваме еднакви неща! Красив край на седмицата!

      Изтриване
  3. Вишните са ми толкова любимии! Даже имам замразени от миналата година.
    Изглежда въздушени и така очарователен с тези червени точици.
    Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, беше много вкусен.. Благодаря, че намина тук, Габи!

      Изтриване
  4. Никога не съм замразявала някакви плодове, освен боровинки, но това трябва да се промени.., ако си имах вишни нямаше само да се облизвам пред монитора, а щях да си направя тази вкусотия за неделното кафе :)
    Поздрави, Игличе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танчев, вкусът им остава преместен при замразяване, не пропускай

      Изтриване
  5. И аз взех да разчисвам тия дни. Имам доволно количество за кекс;)

    ОтговорИзтриване
  6. Много пролетно, фино и ароматно, Игличе
    и чудесни нови предложения -
    благодаря за удоволствието,
    поздрави и усмихнати пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен сладкиш - и ароматен, и красив! Със сигурност ще се възползвам от тази рецепта! Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  8. Игличе, фантазия е този сладкиш. Ароматен, свеж, лек и много вкусен. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Мартич, действай тогава!
    Дианка, благодаря, че намина!
    Нели, пробвай непременно!
    Кате, наистина беше свеж!
    Хубави пролетни дни, момичета!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.