Вегетариански киш

С моите любими тъмни тиквички тази година нямам успех. Пробвах да водя битка с голите охлюви, които ги нападнаха. Не бе ръсене с пепел, кръгчета със сол, събиране след дъжд, а на финала всички за една работна седмица бяха унищожени. Засадих нови, но кой ги знае кога ще бъдат готови и дали няма да започнем отново неравната битка. Като гледам времето с тези чести дъждове, вероятно ще играем втора серия на битката, но ще видим как ще завърши този път... Съжалявам, че не познавам гъбите, защото сигурно горите са пълни с тях. Та ще се задоволя с предлаганите по пазарите. И след тъгата по тиквичките най-сетне се сдобих с любимите крехки тъмни тиквички от пазара. И сега предлагам една от рецептите с тях - вегетариански киш.

Продукти за основата:
125 гр масло
1 голямо яйце или 2 малки
1/4 ч.лъж. сол
1/4 ч.лъж. бакпулвер
250-260 гр брашно
1 ч.лъж. мащерка
Пълнеж:
350 гр козе сирене
250 гр заквасена сметана
3 яйца
1 суп. лъж. риган
Приготовление:
Прави се тесто от продуктите за основата, което се завива във фолио и се оставя в хладилника, докато се приготвят зеленчуците за пълнежа. С помощта на картофобелачката се правят тънки ленти тиквички и моркови, измиват се чери-доматчета. Тестото се разточва и се разстила върху форма за печене, надупчва се с вилица. Върху него се сипва сместта с разбитото сирене, сметана, яйца, риган и мъничко смлян чер пипер. Всяко чери увиваме с лентичка морков, а след нея лентичка тиквичка, а после започваме с подреждането на завитите с одеялца доматчета по краищата на формата. Тъй като правих две тави с киш, които бяха предназначени за доста хора, нямах достатъчно чери доматчета, за да запълня и двете тавички, та за втората останаха само за оформяне на един венец. Но вътрешността попълних с тиквички на кръгчета, които леко пулверизирах със зехтин и поръсих с малко сух риган. Всичко се пече на 180 градуса за около 45 минути. След охлаждането му, може да бъде нарязано и поднесено. Да ви е сладко!


25 коментара:

  1. Изглежда много апетитно и красиво, разбира се!

    ОтговорИзтриване
  2. Игличе, прекрасен е! Очите ми останаха в него... Така си го накичила - като картина от българска носия е. Много ми харесва!
    Хубав ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз обичак цукини, Иг :) толкова са нежни. Кищът ти е страхотен!

    ОтговорИзтриване
  4. От скоро съм голям фен на Киш-а, превъзходен е Игличе!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче, и аз....така че можем да експериментираме с плънки и декорации на воля...

      Изтриване
  5. Тази година май доста се оплакваме от тази напаст - охлювите! И аз се надпреварвах с едни малки охлювчета, които ми опасваха лободата!
    Игличе, предлагаш много интересен, красив и вкусен киш! Чудесен е!
    Поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, всъщност да те питам лободата може ли да се сади по това време или вече е късно?

      Изтриване
  6. Прекрасна рецепта, Иг! Борбата с вредителите тази година е жестока, дано втората реколта стане без проблеми. Много по-крехки и вкусни са зелените тиквички, жалко, че трудно се намират на пазара. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ев, дано оцелее, но вече на пазара се появиха, така че мога да чакам спокойно, току-виж така оцелели...

      Изтриване
  7. Прекресен е! Толкова красиви и контрастни цветове! Разкошен е, Иг! Прекрасна и цветна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, оранжевото се загуби като цвят, но...това се получи!

      Изтриване
  8. Вълшебен ...,
    изглежда много ароматен, фин, а с козето сирене - просто неустоим...
    Много красива снимка и сега отивам да се насладя на красоти от Гърция:)
    Поздрави, усмихната и хубава лятна седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, пробвах и с овче сирене, но с козето определено ни е фаворит!

      Изтриване
  9. Вълшебен киш, Игличе! Красиво и много нежно!
    И аз предпочитам тези тъмно зелени тиквички, но като ги садих, не намерих семена, оказа се обаче, че е изникнал едни такъв корен и сега е на особена почит! :)

    Хубава лятна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети,моите поникнаха отново и тръгнаха, пък да видим какъв ще е резултатът....

      Изтриване
  10. A perfect savory tart! It looks very elegant as well!

    ОтговорИзтриване
  11. Не знам кое по-напред да изтъкна,Игличе?Дали това,че е безумно красив,като картинка,или че с тези продукти обещава да нахрани не само окото,но и небцето!Удивително се е получил,браво!Прегръдка и успех с втората реколта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Роси! Ха дано....ще споделя дали има резултат или само мераци...

      Изтриване
  12. Иглика, много апетитен киш! Напълно в тон със сезона! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, поне зеленчуци има в изобилие, така че може да се експериментира на воля!

      Изтриване
  13. Много красиво, много!!! Поздравления за декорацията, Иглика :)

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.