Света Марина / St.Marina

   Имало едно време една царица на име Домна. Седяла тя в своя дворец, гледала Слънцето, което което греело ясно, високо и му разказала за мъката и мечтата си - рожба. Попитала го как да се сдобие с биле за рожба - биле за клето сърце. А ясното Слънце и продумало и разказало, че знае за това биле, което расте много далеко и е много скъпо, а само един овчар може да го набере. Царицата се примолила на Слънцето да и набере от тази билка и да и донесе, та да я свари и изпие, а после рожба да добие. Обещала, че ако добие момиче, ще го даде на Слънцето, а ако е момче, ще го остави за себе си. Набрало Слънцето билката, занесло я на Домна. Сварила тя билката, изпила я и след време добила рожба - Света Марина. Гледала девет години момичето и не го пускала извън прага на двореца, та да не го види Слънцето и да и го вземе. Но на деветия рожден ден на детето забила камбана рано в неделния ден. Но не била камбана, а змеица, златокрилица, за да измами Домна царица. Тръгнала Домна към църквата и на детето заръчала да почисти къщата, но да не излиза навън, за да не я види Слънцето, че ще я вземе. Останала сама Марина, а милите и дружките дошли да я викат да ходи с тях за вода. Бързо забравила майчините заръки, взела менците и отишла с тях да налее вода. Видяло я Слънцето, посегнало от синьото небе и грабнало Марина. И девойката останала при Слънцето и никога не се върнала при своята майка. 

   
Днес е денят, в който почитаме Св.Марина - многолика дева, която понякога проявява неблагия си характер. Ако не я почиташ, може я някой да се разболее, я нещастие да се случи. Но пък и малко нещо да направиш за нея и тя ще ти помогне - да я почетеш, като сториш курбан, да почистиш аязмото и или коначето....Според житието и Девата била глътната от дракон, но тя така го задавила, че той се пръснал. Е, този дракон е олицетворение на дявола, но вярата и била толкова силна, че той не издържал. Та затуй по иконите е изобразена като убийца на дявол или дракон - тъпче чудовището с ръка, държаща чук, тесла или кръст над главата му, с другата ръка го държи за перчема коса.
   В традицията Светицата пази от огън, помага за добиване на рожба, за лечение  от болести, господарка на змиите е и на този ден ги прибира, успокоява брат си Св.Илия.
Пещерата "Св.Марина" край с.Сливарово - Странджа планина, където от тавана капе  вода, която е силно варовита и калцира всичко, върху което се стича. Отишлите до там събират камъчетата, които са силно лековити и ги отнасят по домовете си. Слагат ги в чаша с вода пред домашната икона, та да стане лековита. Пришиват ги в дрехите си срещу уроки и болести, за здраве и късмет. Помагат и на жените, които чакат рожба...
     И сега малки питки , посветени на Св.Марина с молба да помага на всички и да ни пази от огън и змии, да ни дарува със здраве и благополучие.
Продукти:
200 мл вода
6 лъжици кисело мляко
щипка сода
1 яйце
1/2 ч.лъж. сол
1/2 ч.лъж. захар
450 гр брашно
1 пак суха мая Dr Oetker
1 ч.лъж. орехово масло
2 суп.лъж. олио от слънчогледови семки
Приготовление:
Леко се разбърква яйцето, смесват се водата, маята, киселото мляко и содата, добавят се към яйцето, сипва се мазнината, а на финала брашното. Втасва, правят се 9 питки, отново втасват, намазват се с разбито яйце,пекат се върху хартия за печене 20 минути в предварително загрята фурна до 200 градуса. Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Игличе,страхотна притча,много ми бе интересно да прочета,а питките ти са такива невероятни пухенца,иска ми се веднага да захапя една!Хубава сряда да е!

    ОтговорИзтриване
  2. О, няма как да не ти помага Светицата, тези питки са толкова красиви, а снимката им е направо прелест, даже съжалявам, че си пуснала само една, ако имаш още фотоси на тези питки, пусни, моля те! Мери

    ОтговорИзтриване
  3. Игличе, толкова интересно бе и за мен. Благодаря за споделеното, а питките са страшно апетитни!
    Хубава вечер ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Не знаех за тази притча и ми беше интересно!
    Игличе, питките поднесени с медеца са много апетитни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много сладкодумна си, Иг! Прекрасни питки си направила за празника! Спорна нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много увлекателна притча, Игличе :) много обичам такива... А питките изглеждат много вкусни и така красиво си ги снимала!!!
    Хубава нова седмица ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, Мери, Гери, Инче, Ев и Мина, благодаря че наминахте и оставихте хубави думи. Питките ги правих с много мерак в ранни доби, а снимката им беше набързо и преди тръгване за работа, другото беше готово и чакаше фотоса, за да се публикува. А светицата ми е много интересна и любима и ми се щеше да я отбележа по някакъв начин......

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.