Браунис- три рецепти, три пленителни вкуса.... по рецептите на Дианка, Иринка и Луиз

    Противно на всички очаквания няма да продължа с разказа за Гърция. Нека малко ви позасладя след толкова митарстване. Дори ще представя не един, а три сладкиша - доста подобни един на друг. Това, което ги обединява са плодовете /череши и малини/ и шоколадът. Понякога имам любими сладкиши, които правя до втръсване. Напоследък съм "на вълна браунис". А и как иначе, в мрежата прелива от предложения, кое от кое по-изкусителни... Започвам с последния, който се получи лек и ефирен и доста се хареса у дома. 
   Базисната рецепта и идея за оформление е на Дианка. Видях прелестните модификации и на Ирма, Катето и Снежи. Правих го една вечер, предизвикана от поредната порция закупени кюстендилски хрущялки с прелестен вкус. 

Продукти за шоколадовия пласт:

150 гр шоколад, използвах  малко останал Милка ноазет и  един английски за покриване на торта
125 гр масло 
 ¾  ч.чаша кафява захар
4 средни яйца
3 суп. лъж. какао
1 ч.чаша брашно 
Продукти за белия чийз пласт:
250 гр.  сирене „Крема”
настъргана кора на един лайм
2 яйца
1/2 чаена чаша бяла захар
10 бисквити Орео
2 ч.чаши изчистени  череши, поляти с 1 суп. лъж. коняк, престояли около половин час и оваляни в лъжица царевично нишесте
шепа замразени малини
Маслото се разтапя на водна баня с шоколада и захарта, охлажда се, а после едно по едно се добавят яйцата, какаото и брашното. Кремата сирене се разбива със захарта, добавят се яйцата, кората лайм. 
Стори ми се, че консистенцията е леко рядка и реших да ползвам форма с по-голям размер, която се намаслява. Застила се с хартия за печене. След изсипването на първия шоколадов пласт добавих начупени на две бисквитки Орео, след тях бяла смес, от пийналите черешки, отново шоколадов пласт, бял, черешки и финален с шоколад. Като завършек на всичко - малко замразени малини, по почина "почистване на фризера". Изпича се за час на 180 градуса, охлажда се, реже се и.....да ви е сладко!


Следва един много съблазнителен браунис- чийз, който правих вече няколко пъти с различни плодове. Не съм променяла нищо в рецептата:


Браунис слой:
125г масло
125г черен шоколад
100г фина захар
70г кафява захар
2 яйца
няколко капки ванилов екстракт
щипка сол
80г брашно
20г какао

Чийзкейк слой:
225г нискомаслено крем сирене
50г захар
1 яйце
50г брашно
настъргана кора от 1/2 лимон
75 гр малини

Фурната се загрява на 180°C.
Форма с размери 20х20см се намазва с мазнина и покрива с хартия за печене – както дъното, така и стените.
Маслото и черния шоколад се разтопяват на водна баня или в микровълновата фурна на ниска мощност.
Оставят се да се охладят за 5 минути.
Към тях се добавят двата вида захар, ванилията и яйцата, едно по едно, като се разбърква добре след всяко.
Брашното, какаото и солта се пресяват и добавят към сместа.
Разбъркват се внимателно, до получаване на хомогенна смес.



И последен представям първия юнски браунис, със замразени малини, а рецептата  е от блога на Луиз:
200 г черен шоколад, нарязан на дребно 
100 г бял шоколад, нарязан на малки парченца 
200 г масло 
200 г смесена бяла и кафява захар 
4 големи яйца 
140 г брашно 
50 г какао 
200 г замразени малини 

1. На водна баня се разтапят шоколада, яйцата и захарта, а после се охлаждат.
2. Добавете яйцата, едно по едно, към сместа, като разбърквате след всяко. Пресейте отгоре брашното и какаото, разбъракйте. Добавете половината малини и нарязания бял шоколад, разбъркайте. Пресипете сместа в тавичката и заравнете. Подредете отгоре останалите малини. 
3. Изпечете на средното ниво на фурната за около 35 мин. Охладете добре, преди да нарежете.
И сега е време да ви пожелая лека нощ и сладки сънища! Поднасям специалните си благодарности на всички вас, които споделихте тези прекрасни рецепти- Луиз, Иринка, Дианка, Ирма, Катето и Снежи!

35 коментара:

  1. Как се пожелава лека нощ с тези изкушения, вече няма за кога да се ходи за плодове, а очите не се затварят! Поздравявам и теб и вдъхновителките ти! Утре нямам търпение да свърши работния ден, за да започвам да правя браунис! Мая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мая, ще се радвам да споделиш пробата, уверявам те, че и трите рецепти /а едната с много вариации/ са изпробвани и стават чудесни!

      Изтриване
    2. Докладвам - направих го, охладихме го и вече е изяден, до троха! Благодаря за точната рецепта, много притеснения имах, защото нямам много опит в правене на сладкиши, но скъпият дори каза, че ще прочете рецептите ти и ще си избере нещо, а след това той ще напазарува, а аз да го приготвя...Май новаците се радват и на късмет!Мая

      Изтриване
  2. Игличе, ти направо си му разказала играта на брауниса... Всичко е прелестно и най-важното - мноооого вкусно! Поздравявам те за изпълнението и на трите десерта. Окрадвам си по парченце утре за закуска. :))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, дано не съм му разказала играта...Да ти е сладка закуската, макар и виртуално!

      Изтриване
  3. Фаворит ми е първият, май заради малкото количество захар. А не слагаш ли бяла захар в шоколадовия слой? Величка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, не сложих бяла захар в него, само кафява!

      Изтриване
  4. Игличе, и трите десерта са невероятни и си ги поднесла с толкова много вкус! Прекрасни снимки! Трудно ще се заспи при вида на тези вкуснотии! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, лека нощ, благодаря, че намина насам! Бяха доста вкусни, но вече няма и трохичка! Време е за ново вдъхновение!

      Изтриване
  5. Иглика, драго ми е, че съм успяла и аз до известна степен да те провокирам! Благодаря ти за вниманието!
    Ама, виж сега как и твоят имунитет е слаб, та прихвана от заразата! :))) Обаче си подходила доста хитро, "хомеопатично" бих казала към "проблема", с ударна доза браунис. И то коя от коя по-вкусна. Супер решение! Браво! Ей това се казва засищане на страстите - като ще е, да е! Но пък какви десерти само! Всички варианти ми допадат, мила, и ако са сега пред мен, бих се затруднила доста с избора. Е, накрая бих посегнала към третият, че с малини не съм опитвала още. ;)
    Хм, сега цял ден ще ми се привиждат тези красоти и си мисля дали да не си дръпна направо подноса от последната снимка? Та той си е подреден сякаш за добро утро :)
    Добро утро ти казвам и ти желая прекрасен ден, много вкусен и усмихнат!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, май имам слаби ангели по отношение на десертите, ама ако мислиш, че съм създала имунитет...надявах се,но не се получи! Хубав ден и на теб, Ирма!

      Изтриване
  6. Иглика, закусих с трите брауниса, заситих се и си подсигурих шоколадово начало на деня, че съм на диета, но да ти напомня, че си искам приказката....толкова увлекателно разказваш, че ме е яд, че нямаш време да публикуваш толкова често, колкото на мен ми се иска. Ама то и аз не коментирам, въпреки че чакам с интерес всяка твоя публикация, обичам да ме разхождаш и да гледам снимките ти от разни места, за които имаш страхотен усет, поздравления! Лия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лия, аз също не всякога коментирам, зависи от хиляди неща..а разказа - скоро ще го попълня! Хубав четвъртък!

      Изтриване
  7. Иглика,дори само единия браунис ми предизвиква неистово желание да се пресегна към монитора,а ти цели три разновидности предлагаш!
    Мигам и въздишам захласната,защото са от сочен по-сочен десертите ти и толкова шоколадови!
    Блазе ти!
    Сърдечна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Роси, блазя ми, че те вече са в историята....

      Изтриване
  8. Ами както се казва:"...И трите дядо попе!".....Прекрасни са и трите вариации на браунис,а "паспортните"им снимки са приказни,Иглика!Прегръдки:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, Миленче, но добре че бяха правени все пак през ден-два, че иначе като топка щях да се търкалям, този път малко разнесох от тях, а похапвах...Хубав четвъртък!

      Изтриване
  9. Разкош, разкош, разкош!!! Неустоими предложения, невероятно изпълнение, прекрасно презентиране и невероятни снимки! Ще те извиня за това, че прекъсна тази толкова любима дестинация:), но очаквам продължението с нетърпение! Поздрави, с пожеления за прекрасен четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  10. Първо ще започна с това,че очаквам продължението за Гърция...:)
    Естествено, решението ти е неустоимо с трите предложения - прекрасни са вариациите.
    Следва благодарност за доверието и иновационното ти изпълнение -
    страхотно изглежда, Иглика, чудесни допълнения и впечатляващо красива презентация.
    С твое разрешение, бих добавила линк в моя блог за поредното изкушение.
    Благодаря за удоволствието,
    сърдечни поздрави и усмихнати юлски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря, че сподели вдъхновяващата рецепта, не се гордея с публикацията, защото блогърът ми направи някакъв номер с шрифтовете, тъй като събрах всички на едно място, а седяха в архив и отказа да ги обедини в един. Но се утешавам с това, че рецептите са перфектни и резултатът е много добър! За линка - дори е голяма чест за мен, няма нужда от питане!

      Изтриване
  11. И така не успях да ги пробвам, все на финала научавам....То вярно липсвах, ама....можеше и замразяване на едно парченце да подсигуриш. Другата седмица идвам с продуктите, че напоследък не ми се получават сладките неща, както ти е известно, а ти се развилняваш из кухнята, както си го умееш! С.

    ОтговорИзтриване
  12. Perfect brownies! I would love to have couple of them with my afternoon chocolate!

    ОтговорИзтриване
  13. Истински разкош, не 3 са, Иг! Невероятни рецепти, снимки и представяне. Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, събрани са виртуално заедно, бяха правени през ден...

      Изтриване
  14. Снимката на първия ме предизвика, вчера го хапнахме, а сега отивам да купя нови череши и малини и започвам нов, стана страхотен, благодаря за рецептата! Само добавих малко повече захар, но наистина беше излишна и се връщам точно към рецептата! Величка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, радвам се, че ви допада, а за захарта всеки сам преценява количеството...

      Изтриване
  15. И аз направих този на Ирина, уникален е!И трите твои много ми допадат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки си има очарование, та ми е трудно да кажа кой ми е фаворит.

      Изтриване
  16. Игликич, ей това е един от любимите ми десерти, задоволява вкусът ми за всичко!!!! Ама ти си се раздала;) Що не свирна да дойда до помагам в помитането му;) Този на Ирина и аз съм правила и е мнооого добър!
    Хайде спорна седмица и чакам следващата разходка;) Или вкусотийка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мартич, следващия път ще свирна, няма проблем!

      Изтриване
  17. Страхотни са всичките сладкиши, Игличе! Кой от кой по--апетитен и сочен!
    Явно и троха няма от тях, ще се задоволя само да ги преглед (поне) още веднъж :)
    Поздрави и хубава сряда на теб!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.