Познатата и непозната Гърция - до Метеора - Първа част

През миналата седмица бях в Гърция - по работа, но този път изпитах огромна наслада от нея, защото бе съчетана с пътуване, посещение на интересни места и срещи с много хора, все интересни. Първата дестинация беше село Кастраки, област Тесалия. От това селце се тръгва към манастирите в Метеора. В него живеят около 1000 души, които се препитава главно от туризма.  В селцето повечето къщи са пригодени за гости, подсигурени са добри условия, чистичко е навсякъде, домакините са много любезни. Преобладаващата част от туристите се настаняват в къщите за гости, хотелчетата за по една или две нощи, непрекъснато се виждат групи хора с куфари, а потокът е наистина забележителен. От рано заранта идват множество автобуси с туристи, които пъплят по многото завои към манастирите.
При влизането в селото бях поразена от скалите - гигантски каменни стълбове, извисяващи се високо в небето, а върху тях кацнали манастири. Отвесните скали са като надупчени от невидима ръка и оформят пещери и скални ниши.  В някои от тях преди столетия са живели анахоретите-  отшелниците, които напускали местата, в които живеели и отивали в уединено място, далеч от земния свят и прекарвали дните си в молитви и уединение. Това е било в далечния 11 век. А после, през 14 в., когато пада Византийската империя и османските турци настъпват на Балканите, са построени манастирите - 24 на брой - своеобразен град на християнската вяра. Днес са останали само шест, като при добра организация могат да се обиколят и за един ден. Ако решите да се отправите натам, имайте предвид, че всеки манастир има по един почивен ден и е затворен. Добре, че е това, та монасите да могат да изпълняват задълженията и обязаностите си, да могат да общуват с Бог в единение, че тълпите от туристи са често шумни, екскурзоводите размахват флагчета и подбират групите си, разказват кой каквото е научил или каквото смята, че ще впечатли публиката. Понякога това движение на групите е като хунско нашествие, но....какво да се прави.
Метеорос значи "увиснал във въздуха", а до манастирите се стига с дълго ходене - първо слизане надолу към урвата и после изкачване - по множество стъпала. Преобладаващата част от фреските са от 16 век, много от манастирите имат и музеи с интересни експозиции, част от тях подредени по странен начин, но явно трябва да се задоволят интересите на различната публика. На входа на всеки манастир се събира таксата от 3 евро - издават билет, раздават се поли за дамите с панталони или къси поли, а понякога и за мъжете, които са с къси панталони.  Снимането е забранено, но и там си е една своеобразна игра- чува се щракането на фотоапарати, моментално следва забележка и пак отначало...
Манастира "Св.Николай"
Манастира "Света Троица" - уникално място, което отново е ползвано за снимки на един от филмите с Джеймс Бонд - For your yes only , място, което е вдъхновило и Linkin Park да озаглавят един от албумите си "Метеора" - повярвайте, има защо...

Поглед от скалата на манастира "Св.Троица" към близката Каламбака

Камбанарията на "Св.Троица"

Женският манастир "Св.Стефан" - лесно достъпен за всички възрасти, няма изкачвания



Последната снимка от двора на "Св.Стефан"

Манастира "Русану"


Градините на "Русану"



Манастирът "Варлаам"


Входът към "Мегали Метеора"- "Великият Метеор"


Поглед към някогашната манастирска кухня

 Това бяха манастирите, а сега няколко снимки от селцето Кастраки:


За гръцката кухня няма да говоря, тъй като тя е достатъчно популярна на всички. Ще завърша с една пита, тази, която направих в малките часове - малко след влизането у дома обратно...
За другите места ще продължа скоро, надявам се да не съм ви отегчила от многото снимки...

25 коментара:

  1. Каква красота! Благородно завиждам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, наистина е много красиво, ако имаш възможност да посетиш Метеора, не я пропускай! Въоръжи се с удобни обувки и аспирин срещу мускулна треска!

      Изтриване
  2. Не само не си ни отегчила, винаги многото снимки са добре дошли. :) Много въздействащо място, Игличе, сигурно на живо е страхотно.
    Ще очаквам продължението.
    Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, наистина е несравнимо усещането да се качиш сякаш на един остров в нищото, защото отгоре изглежда така!

      Изтриване
  3. Ако знаеш от кога мечтая да ги посетя! Но всяко нещо с времето си! Искрено ти благодаря за тази публикация, красивите снимки и текст. А такива снимки никога не са в повече и не биха ми омръзнали! Питката е страхотна! Ще очаквам продължението с интерес. Прегръдки, с пожелания за една прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, за мен също беше отколешна мечта и когато ме поканиха на това пътуване, не се колебах и бързо стегнах багажа! Струва си непременно отиването!

      Изтриване
    2. Честит празник и на теб и близките ти, с пожелания за здраве!

      Изтриване
  4. Снимка №15 с онзи красив манастир си свалих и отпечатах,приказна ми е, започвам да търся екскурзия до там, ти да не работиш като туроператор? Краси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не работя като туроператор, но екскурзии до там има бол!

      Изтриване
  5. А, забравих, а как се получава тази интересна сплитаница на питката? Краси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това вече е малко сложно за обяснение, но ще се опитам да го покажа в стъпки скоро, защото това си беше една компилация от два метода на подреждане на отделните парчета, завити на фитили и кифли.

      Изтриване
  6. Игличе, благодаря че ни направи съпричастни към тези интересни и красиви места!
    Чудесна питка!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, пожелавам и на теб прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  7. Игличе, не можеш да ме отегчиш със снимки. Напротив все са ми малко, още повече като има такива красоти, като на твоите. Интересно и полезно ми бе да прочета за Метеора. Не съм ходила там. И питката е много красива! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, пожелавам ти да отидеш, струва си да се насладиш на тази гледка!

      Изтриване
  8. Олееее , искам да отида там ! Поразително е ! Какво отегчение , още 100 снимки да сложиш пак няма да ми омръзне да ги разгледам ! И питката е хубава , но това място ми взема сърцето ,Иглика ! Благодаря ,че го показа !
    Спорна седмица ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  9. Да си ме отегчила ли? Ама ти това можеш ли го? О, в никакъв случай, мила! Мога да те уверя, че ми беше и много интересно, и много приятно! Метеора никога не ме е впечатлявал досега дотолкова, че да искам да го посетя, но ти ме омагьоса с тези снимки - толкова красота не мислех, че е възможна на това "потискащо настроението ми" място, така го усещах винаги, когато съм го виждала и са ми разказвали за него. Но освен, че си прекрасен разказвач и погледът ти на фотограф е отличен! И тези села отново... знаеш колко са ми мили и как ме тегли именно към тях...
    Благодаря ти за красивата разходка, Иглика!
    Оставям те с пожелание за красиво, ползотворно и вълнуващо лято с много усмивки от още красиви места, за които да ни разкажеш! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Е,как ще ме отегчиш,напротив,Игличе!Тъкмо чрез твоя разказ успях да надникна и там,където не влязохме.Страхотен репортаж,а питката ти е великолепна и много пухкава!Очаквам продължението!Прегръдка от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Харесвам тези места, а ти страхотно ги пресъздаваш, Иглика,
    невероятна атмосфера и прекрасни снимки!
    Благодаря за удоволствието и питката е неустоима, очаквам продължението...

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятни снимки, Иг! Благодаря ти за споделената емоции и красота! Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  13. Хич никого не отегчаваш- напротив- полезно, приятно, че и вкусно накрая!Ходи ми се натам, ама да видим кога. Благодаря, Игликич!

    ОтговорИзтриване
  14. Иглика, по тези места съм била на първото си пътуване в Гърция преди повече от 20 години-тогава обаче я изръшках почти цялата, в континенталната й част. Позабравила съм Метеора и местата наоколо,ти ми ги припомни с чудесни снимки и текст, но ще трябва май да посетя поне Метеора отново......
    С усмвка
    мария

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря за красивата статия и местата,които сте посетили ни давате чудесни предложения къде може и ние да отидем на малка почивка.Реално погледнато гръцката кухня е разкошна, много вкусни неща съм хапвала от та ,само веднъж съм била в Солун и разбира се нямаше как да не пробвам типични някои техни десерти.Поздравления за красивата погача,като едно слънце е !Не съм била до Метеора, но като чета и тук трябва да отида непременно,макар че с този въжен асансъор ако трябва да се кача, ще ми стане лошо, по- добре да се ходи, и другото което ми направи впечатление е таксата от 3 евро...тук при нас на повечето места е по 5 лева....смешно...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ходенето не е малко, та в един миг си мечтаех да се кача на въжения асансьор, а и в топло време е малко уморително да се изкачваш и слизаш, заобиколен от много хора, но и това си има своя чар. Можеш да се почувстваш като поклонник, да се възхитиш от майсторите строители, от зографите, да се усмихнеш на слънцето и после да пазиш прелестни емоции в книгата на спомените.

      Изтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.