Риба тон на тиган

     Преди няколко години в един солунски ресторант ни препоръчаха риба тон на скара, като изслушахме много хвалби колко е прекрасна, а аз се съпротивлявах, защото си мислех, че е някакъв търговски трик и тази риба я няма по гръцкото море и ще ми сервират някоя притоплена консерва....Вероятно доводите ми доста са подразнили собственика на ресторанта, който каза, че ни я поднася като подарък, да пробваме, без да плащаме. Е, рибката се оказа много вкусна, а  моите познанията за рибите са си чиста нула...защото се оказа, че има малки риби тон, ама като не зная и влизам в спорове...голяма грешка.
 Преди около месец синът ми донесе у дома филе от риба тон, което приготвихме на скара, а цената му беше грандиозна, та леко ми присядаше, въпреки прекрасния вкус.  А тези дни влязохме в магазин Метро уж само за прясно козе сиренце, а на щанда с рибите се мъдреха риби тон с цена 7 лв. за килограм няколко риби тон. Светкавично закупих две, които се оказаха около 2 килограма. До тук добре, мъчението за мен започна след това, пътят към ада винаги е пълен с добри намерения...Защо ад - ами заради чистенето и филетирането на рибата. Рано заранта съпругът изчезна, а някой трябваше да се справи с тежката задача, останах аз.... Няколко видеа изгледах с инструкции как се чисти рибата, добих увереност и сила и стартирах - то не беше кръв, то не беше дране на кожа, за да разполагам с филета...
На финала едната малка риба сготвих, а другата се мъдри във фризера за друг път.
И като обобщение - ако сте се справили с чистенето и филетирането на рибата, приготвянето и за консумация си е като игра - буквално за минутки. Филенцата се заливат с марината от соев сос и мед, а през това време се приготвя салатата - от марули, рукола, краставици и домати. Когато всички продукти са се озовали в купата за салатка, се връщаме към рибата.  Слагаме я на гореща скара или тиган - аз ползвах тиган, като печем за много кратко.






Първите бяха добре, но втората порция поизгорих леко - това се вижда от всеки, явно котлонът е бил прекомерно силен или аз съм била разсеяна и невнимателна. Заливаме салата с дресинг от балсамико, зехтин, мъничко горчица и нарязана на дребно мащерка, поднасяме и.....облизваме пръстите си....
А ето и няколко снимки от чистенето на рибата и оформянето на филетата.


21 коментара:

  1. Чудесно си се справила! Разсмя ме с обработката на рибата:) И аз не бих я оправила добре:) Чудесна порцийка е станала!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, сигурно някой би се спукал от смях, ако ме беше видял с лаптоп в един край на плота, а аз въздишаща и чудеща се, ама наизвадила ножове и гледайки неразбиращо....

      Изтриване
  2. Развесели ме с тази историйка, Иглика :))
    Да знаеш само колко си приличаме в увереността, когато спорим, а и на мен ми се е случвало понякога да се червя, заради липса на доказателства и грешна преценка.
    На всичко отгоре много, ама много обичам риба Тон и сега благородно ти завиждам за тез рибета!
    Да можех да си подръпна чинийката насам... ;))
    Поздравления за усилията и резултата, мила! Чудесен е!
    Прегръдки и весели, празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, най-напред благодаря за търпението да изчетеш всичко! Винаги си казвам, че не бива да споря за неща, които не зная, но понякога и това се случва, за съжаление! А риба и аз много обичам, въпреки трудностите по чистенето и! Прегръдки и весели събота и неделя!Комай оставам тук,плановете търпят промени неочакавани понякога...

      Изтриване
  3. Миналото лято работих за няколко месеца в суши бар, но и там рибата тон се доставяше на филета. Явно не е за подценяване филетирането й (сьомгата си я филетирахме сами). Така че, Игличе, направо си герой. А цялостното ястие определено изглежда много вкусно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, вероятно филетирането на рибата тон става по същия начин като на сьомгата, не желая да подвеждам никого, просто аз нямам уменията и опита, това ми беше за първи път, при втората риба беше малко по-лесно. Но за умеещите вероятно е като детска игра. Хубава неделя!

      Изтриване
  4. Иглика, след тази публикация ходих до Метро на "Цариградско шосе", рибата тон била свършила, ама щели пак да докарат следващата седмица. Така добре ме зариби с нея, обичам много тази риба, а съм я хапвала само в консерва и сега ще обикалям данамеря из магазините. Не остава ли сурова като за кратко време се пече и дали не би било добре да ползвам скара или да пека във фурна? Валя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валя, съжалявам, но нямам никаква идея в кой магазин може да се намери. Аз самата закупих от Метро, но имаше един гръцки рибарски магазин на "Дойран", може и там да има. А след като са казали, че ще докарат, не е зле да ги посетиш. Що се касае до печенето- пълна гаранция давам за краткото време на печене-много бързо става, ще усетиш. Може да се сипе малко зехтин в тигана, вероятно и на фурна или скара. Пробвала съм този вариант само два пъти, нямам достатъчно експерименти, но рибата си струва. Ще се радвам да споделиш впечатленията си! Хубава неделя!

      Изтриване
    2. Само са информация - въпросният гръцки магази на Дойран все още съществува и почти винаги има и риба тон, но мисля че цената е по-различна от тази в Метро - по мои спомени.

      Изтриване
  5. Изпращам половинката за рибки :)
    Много хубав разказ, Иг и също толкова хубаво предложение!
    Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, обичам риба и много съжалявам, че у нас няма налична прясна непрекъснато, а и с добро качество!

      Изтриване
  6. Since I am on diet, I eat a lot of tuna and I love it. You cooked it really good!Have a great week!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. This fish is not popular in Bulgaria raw, but it's very tasty. Thanks for stopping by!

      Изтриване
  7. Чудесно изглежда рибката, а приключенията ти ме развеселиха:) Наистина рибата тон е много вкусна, пробвала съм само на тиган. Прелестни снимки, рецепта и поднасяне! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, когато се наложи сама да чистя риба, май по традиция си имам приключения, ама това си е дълга история....

      Изтриване
  8. Игличе, значи не съм само аз :) Преди да видя сурова риба тон в Малта и аз си мислех, че са някакви малки рибки в консерва :) Сигурна съм, че е станала страшно вкусна, а ти си герой с почистването и. Изобщо не бих се справила :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, сигурна съм, че ще се справиш, тези нови риби за нашите пространства са си изпитание понякога, но пък крастата да се пробва нещо ново в кухнята си е велико нещо...

      Изтриване
  9. Е, Игликич, поотказа ме, да знаеш;) Няма как да се боря половин ден за рибка, с която ще нахраня един персон от семейството ( или двама;) Начи извода е да търсим просто филе от тон;)А?
    Що ми се струва, че в Метро съм виждала филе и все съм се чудела дали да не пробвам. Обаче изглежда много вкусно и си е струвало всеки порязан пръст;) Сега ще чакам втората рибка да видим в какво ще се превърне.
    А за протокола- аз си знаех, че не е дребна, но е факт, че освен в консервения и вариант, друга не съм опитвала;)
    Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм, филето е с доста солена цена, а ако има по-сръчна персона около теб, ще ти остане само готвенето- бързо и лесно, което ще бъде "фасулска работа"...Беше странно чистене - бавно, с дълго чудене, миене на ръце, гледане на видео - парадоксално, но факт- без нарязани пръсти, драна беше горката рибка, а аз просто мразя чистенето на риба и когато го правя сама ставам малко нервна и напрегната. Хубав ден!

      Изтриване
  10. Игличе, никога не съм приготвяла по този начин риба тон. Но редовно филетирам рибите- сьомга и сьомгова пъстърва, заради дъщеря ми. Тя не яде никаква риба, освен, ако знае със сигурност, че няма кости.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моят опит с тази риба е почти нулев, но вкусът и е прелестен! А щом винаги филетираш рибите, значи си майстор и тази няма да ти се опре!Хубав петък!

      Изтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.