петък, 17 май 2013 г.

Руло с ягоди, маскарпоне и още нещо....

Напоследък при мен готварстването си е пълна импровизация, имам някаква идея в главата, след което се оказва, че нещо липсва и настъпва времето на заместванията на този продукт с онзи, наличен в шкафовете...
Снощи реших да направя от ягодовото тирамису, което правих за Гергьовден и отново не успях да снимам, но в последния момент видях, че и бишкотите са свършили. За имане на рецепта за тях - имам, ама нямах чак такъв ентусиазъм, а маскарпонето и ягодите вече се мъдреха върху плота и подканваха за действие.
Замислих си един десерт, за чието оформление си спомням често, като видя хубави ягоди, реших да направя първо блата, а после да взема финалното решение как да го оформям десертчето, ама пак настъпиха промени...

Продукти за блата:
125 гр меко масло
1 ч.ч. захар
4 яйца
кората на 1 портокал, ситно настъргана
60 мл сок от портокал
1 ч.лъж. ванилов екстракт
1 ч. лъж. бакпулвер
1 1/2 ч.ч. брашно
2 суп. лъж. маково семе

Приготовление:
Маслото се бие със захарта, добавят се едно след друго яйцата, портокаловия сок, ванилията, портокаловата кора, бакпулвера и брашното, а за разкош добавих маково семе на финала. Върху хартия за печене в правоъгълната тава от фурната се сипва и заглажда сместта. Пече се в загрята до 180 градуса фурна за 20 минути.
Когато се изпече, може да се охлади и нареже с желаните форми. Но както го извадих от фурната ми хрумна да го навия в кърпа за руло и докато се охлаждаше, приготвих крема.





Продукти за крема:
750 гр ягоди
500 гр маскарпоне
4-5 лъжици сироп от агаве
3-4 лъж. течна сметана със захар /толкова беше останала в кутията/



Част от ягодите се пасират в блендера заедно със сиропа от агаве,  останалите ягоди се нарязват на дребно. Маскарпонето се разбива със сметаната, добавят се пасираните ягоди, добавих лъжица порто, стана малко по-течно, отколкото трябваше, а не ми се чакаше да добавям желатин и охлаждам, та течният крем се оказа върху рулото.
Е, рулото не беше добре загладено преди печене, та в единия край бе твърде дебело, та с изключение на вкусния крем импровизацията си е един страхотен провал, вкусно, но ужасно зле на вид....


Докато се опитвах да направя бързи снимки, от сандъчето на перваза на балкона ми се усмихваше окъпаният от дъжда и цъфтящ до лудост ароматен карамфил, сякаш развеселяващ се от напъните ми да докарам добри снимки на този крах... Но това минава към графата "неуспехи", не може и без това, нали?

11 коментара :

  1. Игличе, уникално вкусно изглежда това руло, импровизациите са ми любима част в кулинарстването!
    Поздрави, чинийката е много красива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче, аз също обичам да импровизирам в кухнята, но това чудо стана доста дебело и дразнещо за мен, не обичам такива рула, само жалко за прекрасния пълнеж, поне е отдал част от влагата си на печената част, та е малко по-приятно, но за следващ път ще внимавам какви ги върша! А чинийката е вече доста остаряла, но много любима....

      Изтриване
  2. Отговори
    1. С доста уговорки...но и това се случва понякога...

      Изтриване
  3. Всичко е много красиво - и рулото, и представянето, и снимките. Ама много вкусна импровизация си сътворила, Игличе, определено трябва да го правиш по-често. =)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, кремът е перфектен, но ако някога решиш да правиш подобен блат, не допускай да е толкова дебел, това си е грешка, поне на мен не ми допада. А го публикувах, защото исках да пусна нещо ягодово, напоследък често правя различни неща, които не успявам да снимам.

      Изтриване
  4. Драга Иглика, видях тази вечер рулото и хукнах да набавя продуктите, направих наполвина блата, та стана по-тънък, вкусът му е божествен, вече хапнахме по парче и по две, благодаря, че сподели импровизацията ти, а вкусът от портокала в блата към ягодово-маскарпонения крем е удивителен, вече ни се спи, та поне ще имаме за закуска от него и няма да го унищожим в тези почти полунощни часове, лека нощ и дано съботата и неделята са вдъхновяващи за теб и представиш нещо ново, сигурно ще е страхотно. Благодаря, Мая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мая, радвам се, че си уцелила пропорцията, това на мен самата ми убегна и затова не се получи добре, прекомерно дебел блат.

      Изтриване
  5. Какъв крах, бе човек? Нали е вкусно, визиятяа тогава е без никакво значение. И аз тъкмо завърши един ягодов "проект:, който симът ми като видя в хладилника се втресе, но пък беше тооооолкова вкусно, че не успях да се опитам даже да снимам.
    И карамфилчетата ти са страхотни. Аз тази година не си купих и сега ме е яд като гледам твоите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, така е за вкуса, но все пак и визията си има значение, а крах е дебелината на блата, но вече остана в миналото....А карамфилчетата купих миналото лято от един градински център, цъфтяха до първия сняг, а сега от рано зацъфтяха, имай предвид, че не са капризни, зимуваха си в едно сандъче на перваза на балкона, май си поемаха влага само от снежеца или дъжд, че тях все ги забравях и мислих, че надали ще оживеят - седяха си като една зелена туфа, а сега цъфтят като бесни, нямам идея дали ще продължат и докога...

      Изтриване
  6. Игличе, никакъв провал не е - толкова апетитен и примамлив десерт! Чудесна импровизация!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.