събота, 18 май 2013 г.

Супа с агнешко, лапад , спанак и зелен лук

В нашето семейство името Георги е много популярно - синът и баща ми се наричат така, а сестра ми - Гергана. По традиция се коли агне като курбан за Гергьовден,  което се пече в пещ. Тази година отново почетохме Св.Георги по този начин, а освен фамилията, както винаги имахме и гости. Докато пълнехме агнето, а и след изваждането му от пещта, където престоя цяла нощ, дори не ми мина през акъла да го снимам, нямаше как да стигна до фотоапарата....
След прекрасния обяд остана малко месо и плънка, което майка ми раздели на всички по равно. А когато има повече месо от един и същи вид обикновено не му отдава прекалено внимание. Поради тази причина замразих две пакетчета във фризера.
А днес дадох нов живот на ястието - превърнахме го в супа, ароматна и много вкусна.

Продукти:

  • Плънката от печено пълнено агне- дреболии, ориз, лук, магданоз и джоджен
  • Две връзки зеленийки- лапад, спанак
  • Връзка зелен лук
  • Ориз - около 1/2 ч.ч.
  • Масло - 1 суп. лъж.
  • Сол
  • За застройката - 1 чаена чаша кисело мляко и 3 жълтъка
Във вряща вода се поставя сол на вкус, нарязаното на дребни късчета месо, сипва се наситнената зеленийка, ориза, лука, а когато всичко се свари, се сипва застройката - от добре разбити жълтъци на яйца и кисело мляко.

 Отстранява се от котлона, наръсва се със ситно нарязан магданоз и джоджен и да ви е сладко!

19 коментара :

  1. Чудна супичка, Игличе! Много вкусна и пролетна.
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено пролетна супа, вкусна и подлежаща на импровизации! Хубава неделя, Гери!

      Изтриване
  2. Наистина много вкусна и любима:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, радвам се, че имаме сходни вкусове!

      Изтриване
  3. Ей, адски апетитно изглежда това супе, нищо, че не си падам по дреболиите, може да ги заменя с месце :)

    Слънчева неделя, Иглика :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, всъщност дреболиите са толкова малко, че почти не се усещат, май месото преобладава, но това не пречи на вкуса, пробвали сме всичките разновидности, като зеленийките са в зависимост от наличното у дома. Хубава неделя и на теб!

      Изтриване
  4. Изглежда много добре на снимките, всяка следваща снимка в блога ти е по-по-добра, поздравления! Че част от първите ти бяха все отдалеч, пробвала съм доста рецепти и все са страхотни, поздрави! Май фаворит ми е лесната ти и бърза ягодова торта, която правя напоследък почти веднъж седмично- сменям крема и се радваме на различен вкус всеки път! Благодаря за споделеното! Евелина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евелина, благодаря за доверието! Добре ме подсещаш за бързата торта, тази година още не съм я правила...

      Изтриване
  5. Много свежа, точно за сезона, обичам я и в студен вариант. Прегръдки, Иг! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако е без месо, твърдо "за" за студения вариант! Хубава седмица, Ев!

      Изтриване
  6. Игликич,
    и в моето фризерче се мъдрят агнешки вкусотии, ма чакам да ми размине малко 7-дневното ягнеядене по празниците. Записвам си да не забрава да направя и такава супица;)Жестока!
    Хайде , спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спорна седмица и за теб! Мда, поизчаках малко и аз, че нещо бързо писват агнешките вкусотии непрестанно!

      Изтриване
  7. Да са живи и здрави именниците, а трапезата съм сигурна, че е била невероятна, имайки предвид вкусотиите, които съм виждала тук. А относно снимките, не винаги можем да щракаме:), когато са се събрали много хора, понякога е неудобно. Чудна е супичката и хубаво, че си го съхранила във фризера месцето. Поздрави, с пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, прекрасна нова седмица и на теб! Да, понякога си е почти забранено да правим снимки....

      Изтриване
  8. Много са хубави рецептите ти, Иглика,
    чудесни като идеи, със свежи и красиви снимки!
    Харесва ми и този вариант...
    Сърдечни поздрави и хубави майски празници, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди, благодаря, че се отби, опитва се, но със снимките на храната все още не се справям добре, но може и някой ден да постигна това, което искам...Пожелавам ти прекрасни 24-ти майски празници!

      Изтриване
  9. Преди години, докато сватовете гледаха овце и ние така скатавахме във фризера месцето и след това го оползотворявахме!
    Подсети ме за тази вкусна супа!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Много обичам агнешка супа, но моята рецепта е съвсем различна, Иглика. Такова претворяване на едно ястие в друго е характерно за моята вуйна - все готви в големи количества и никога не поднася за втори път едно и също :)
    Супата ти изглежда доста съблазнително за моят вкус! Много свежи снимки!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.