Великденски яйца - втора част Easter decorated eggs- second part

     Днес, на Велики четвъртък, се боядисват яйцата за Великден. Вече ви показах изписани яйца, които днес боядисах. Преди тях обаче боядисах едно червено яйце, което оставям до следващия Великден, живот и здраве. Старото махам, а утре ще заровя. Някога по това старо яйце гадаели каква ще е годината на обитателите на даден дом, но понеже аз май съм доста суеверна и ме е страх от подобни предсказания, предпочитам да го заровя, вместо да гледам дали яйцето си е цяло и здраво, като току-що сварено или не.




Почти четири часа се занимавах с дейностите по яйцата. Поне от 30 сварени има само 3 жертви, при това снежно бели яйца от супермаркета... Направих първото ритуално яйце, след него започна варене на люспи от лук, шафран и сумак, та да докарам един добър жълт цвят /шафран/, един странен кафеникаво-бежов /люспите от лук/, един лилав /от сумака/.


За червеното ползвах боя, закупена от магазина, в която за кратко потопих яйцата.  Почистих восъка от изписаните яйца, а на финала реших да пробвам и декупажни яйца, стана ми интересно дали е толкова лесно и какъв ще бъде резултатът. Оказа се лесно залепянето на салфетките с белтък от яйце, но нещо грапавички са и това ме дразни, но поне пробвах и това. Вероятно някоя от инструкциите на Бети, Йоана, Дани  или Пепи просто съм проспала.
На финала открих някаква странна перлена боя и намазах с всеки цвят по едно яйце. На финала яйчицата са готови и оставаме в очакване на Възкресението.
  А на днешния ден се подновявал кваса и се замесвало тестото за великденските хлябове. Те са украсени с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Сега съм в дилема дали да се заема с козунаците днес или да оставя това занимание за съботата, защото  си е изтезание да ухае на козунак и да не можеш да похапнеш от него...
А днес "небето се отваря", "адът и раят също" и душите на покойниците идват на земята. Да запалим по една свещица, за да сгреем душите им и да им помогнем по-лесно да се върнат от отвъдния свят.

А сега вече можем да приберем червените яйца, не забравяйте, че утре не бива да се боядисват яйца, защото в петък е разпнат Иисус Христос. На заетите днес има остава възможността да направят това в събота.

17 коментара:

  1. Какво не им харесваш, аз цъкам като часовник като гледам всичките яйца, кое от кое по-хубаво и примамливо, завиждам ти за ръцете, таланта, търпението и мерака! Весели празници! Мая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха, аз си знам косурите в линиите, ама цветовете се получиха добре. Светли празници, Мая!

      Изтриване
  2. Хлъц... яйцата са като непипнати от човешка ръка. Иг, безкрайно ти се възхищавам!
    Сърдечен поздрав от мен и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Уникално красиви, ефектни и елегантно декорирани -
    Комплименти, Иглика!!!
    Светли и благословени празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Very pretty painted eggs Iglika! Have a Happy Easter!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни са! като дантелки!Весел и вкусен празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Прелест! Справила си се чудесно дори при липса на търпение (по твои думи). =)
    Всички ми харесват. Поздрави, Игличе!

    ОтговорИзтриване
  7. Иглика, уникални са! Вълшебни! Всичките са страшно красиви и искрено те поздравявам за труда по създаването на тези прелести! Поздрави, хубаво настроение и весел Празник!

    ОтговорИзтриване
  8. Много са красиви, всичките! И писаните и декупажните и багрените! Всяко до едно е прекрасно и уникално с красотата си! Когато ги боядисваш със шафран с него ли ги вариш и какво е количеството на шафрана спрямо течността? Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, сварих около чаена чаша вода с лъжица шафран - от онзи, турския, евтиния, не скъпия, сложих три яйца и варих около 5 минути и се получи невероятно добър жълт наситен цвят. С шафран в същите пропорции приятелка е получила оранж, така че пробвай и решавай кога да извадиш яйцата.

      Изтриване
  9. Иглика, много са красиви! Всяко си има своето очарование!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  10. Игличе, чудесни яйца си направила!
    Рисуваните с восък са толкова фино изрисувани! Моите поздравления, сътворила си невероятна красота!
    А декупажа с белтък, и аз споделих, че стават леко грапави.
    Имам сумак и ще пробвам да направя днес такова лилаво яйчице.
    Весел, усмихнат и вкусен празник!

    ОтговорИзтриване
  11. Христос Воскресе, Игликич!
    Здраве и благоденствие за теб и цялото ти семейство!
    С тези красиви яйчица празника ви със сигурност ще е прекрасен!

    ОтговорИзтриване
  12. Христос Воскресе Иглика !
    Нека запалените свещи във Великденската нощ
    осветят душите и сърцата Ви!
    Нека пламъкът на любовта и добротата изпълва живота Ви!
    Възхищение за красотата сътворена от ръцете ти !
    С прегръдка Дани :)

    ОтговорИзтриване
  13. Честит Празник, Иглика! Христос Воскресе! Здраве, любов и благоденствие! Много красота и топлина в отношенията! Хубав Великден! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Много сполучливи са се получили всичките ти експерименти, Иглика! Много красиви, нежни и весели шарки!
    Празникът мина отдавна, но макар и закъсняла искам да ти пожелая здрава, спорна и успешна година, изпълнена с много радости и усмивки! И дано заделеното ти, първо яйце остане здраво и свежо до следващият Великден! И ние спазваме тоз ритуал, но и аз не смея да проверя резултата. Знам от свекървата, че трябва да се пусне в река, да си отидат старите тегоби с нея и да не се връщат повече. Та моето заплува в Марица :)
    Поздрави и хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  15. Боже, каква красота! Възхищавам се на толкоз способни жени! Това го казвам, защото и аз реших да се проявя тази година във восъкотворенето - беше едно фиаско...

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.