Розово / Pink

„Свети Спиридон Чудотворец направил грънчарското колело и решил да работи с него. Желанието му било огромно, но въпреки безкрайните опити все нещо не се получавало. Отчаял се свети Спиридон и заплакал. От покапалите сълзи глината се навлажнила и започнала да се извайва под ръцете му….”

За тази публикация  ме провокира Габи. Преди доста години за мен самата съществуваха няколко цвята, по-скоро три- бяло, черно и синьо. Бях си внушила, че нищо друго не ми отива, а преобладаващи в гардероба ми бяха черните дрехи. Разбира се, това докарваше до луд ужас майка ми, че и всички останали роднини, които все повтаряха да сменя гамата и да махна този цвят на тъгата. Явно обаче това си е типично младежко увлечение и тези идеи на възрастта са си просто етап от живота. Постепенно в гардероба ми се появиха и други цветови гами, никога не могат да влязат жълто, беж  и кафяво, просто наистина не ми отиват. 

Намират се няколко розови или розовикави парцалки, но не за тях е днешната публикация. Темата за цвета ме провокира, та нямам търпение и аз като малките деца да се похваля с последната придобивка, която е в пастелно бледо розово и пастелно сиво. Няма да представям дреха, а керамика.
Споделих за последното пътуване до Гложенския манастир, а след него естествено се отбихме и в Троян. Керамиката, която се е превърнала в емблема на традиционната българска керамика - наложена като елемент от Балкантурист по времето на соца никак не я долюбвам. Навсякъде по сувенирните магазини, по курортите тя е преобладаваща и е станала като емблема на страната. Та имам си аз едни керамици в Троян, чиято работа следя изкъсо, старая се да не пропускам нещо, сътворено от техните ръце - фамилия Йовкови. Бащата Николай Йовков е второ поколение грънчар, преподавал е в Средното училище за приложни изкуства в Троян, вече пенсионер, но "обречен на керамиката", както стои табелата в неговата работилница. Той работи сграфито -керамика. Сграфито е техника на украса на глинените съдове, при която най-напред съда се покрива с ангоба (воден разтвор на хума). След като изсъхне ангобата до восъчна твърдост се пристъпва към гравирането на орнаментите и иде ред на печенето на съда. После се ползват цветни и прозрачни глазури и отново се изпича съда. Тази технология е била преобладаваща в годините на Средновековието. 
   А дъщерята Ралица Йовкова също е керамик, преподавател в същото училище като баща си, заразена от вируса на грънчарството, но за разлика от баща си и дядо си експериментира с търсене на нови форми, глазури и цветове. Има свой собствен стил, който е разпознаваем и безкрайно ми допада. Може би мнозина от вас биха харесали само традицонната позната керамика, но като любител на точките не мога да пропусна тази част от нейната визитка и да представя няколко от последните и работи.
В неделя в Троян валеше силен дъжд, а аз бях забравила тефтера с телефоните, нямах спомен на коя улица живеят, но реших, че няма как в града да не ги познават. То не че Троян е малко градченце, бая озадачих хората, спирайки и питайки, почти се бях провалила със задачата. На финала познах къде е завоя и няколко къщи преди тяхната една жена любезно ни упъти. Николай беше там, а Ралица отсъстваще, а последните им творби бяха в пещта. Намерих малко от първата партида готови и така се превърнах в горд собственик на няколко купички и чашки в розово-сиво, е има  и в зелено, ама нека има и за следващ път....
Само съжалявам, че чинийките още не бяха излезли от пещта, но ще се пътува пак явно...











Едно малко странно на пръв поглед питие - горещ шоколад с розмарин.....Пробвах го преди доста време в едно заведение по време на среща с приятелка, беше много интересен вкуса.
Не пропуснах да го пробвам и у дома и отново ми допадна - в горещо мляко сипах разтопен натурален шоколад, едно стръкче розмарин и около лъжичка захар и оставих да кипне цялата смес.




И на финала едни усмихнати сладки - кокосово-шоколадови. Източник на рецептата- Роси....

Продукти:

350 гр. брашно
45 гр. кокосови стърготини - сложих 70 грама
250 гр. масло - ползвах 180 гр масло и 70 грама кокосово масло
1 ч.ч. захар
2 яйца размер L - при мен бяха ХL
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии
100 гр. натурален шоколад,нарязан на малки кубчета или шоколадов дропс
Приготвяне:

В купа сложете захарта и леко омекналото масло.С миксера, с бъркалките за тесто, разбийте да се обединят.Добавете едно по едно яйцата и продължете разбиването.
Следват ванилиите,кокосовите стърготини,брашното и бакпулвера,и отново обединете сместа.Накрая сложете парченцата шоколад и разбъркайте с шпатула.
Сложете купата във фризера за 10 мин. да стегне сместа,след което с леко намокрени или намаслени длани оформяйте топченца от маслената смес и ги подреждайте шахматно на разстояние 4 см. върху тава покрита с пекарска хартия.
Някои от тях за забава декорирах с орехи пекан и шоколад.
 Усмихнат ден! 


25 коментара:

  1. Иглика и аз харесвам работата на Ралица и от тези чашки,розовите със сивите точици,миналата година взех за дъщеря ми....прекрасни са(както и всички неща на таткото и дъщерята-разбира се).А що се отнася до щастливите ти сладки-разкошни са!Прегръки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, радвам се, че познаваш работите на двамата Йовкови, които много уважавам и ценя!

      Изтриване
  2. Сладките са страхотни, пробвала съм подобна комбинация и много ми допадна. А тези чашки и сладките, в това бонбонено розово толкова ми харесаха, че вече поне пет пъти прочетох текста и разгледах снимките! Имам два въпроса- къде се продават, само в Троян ли могат са купят и не са ли тежки, след като са керамични? Благодаря предварително за отговора, Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, чашките не са тежки, защото са изработени от бяла глина, трудно различими са от порцелана дори. Мисля, че Ралица ги продава в доста сувенирни магазини, ходи в Етнографски музей- Пловдив, понякога на Панаира в Етъра. Мисля, че собствениците на магазини понякога са некоректни и слагат адски висока надценка, но тя явно се справя с този проблем. А в Троян дори не зная къде продава, бих могла да попитам.

      Изтриване
    2. Здравейте, мои неща могат да се намерят във всички големи градове. Много добре работя със София, където има най-малко на десет места моя керамика. Има на "Кракра" 24; на "Скобелев"; на "Шипка" 28; на ул."Гладстойн"; на "Иван Асен" 13 и други знайни и незнайни места. Във Варна също има на няколко. В Пловдив има на улица "Съборна" За надценките е вярно. Продават се на 100% надценка. Много мои неща има и в изложението на народните художествени занаяти в с. Орешак, близо до троянския манастир. Много благодаря за всички хубави думи. Ралица Йовкова

      Изтриване
  3. Черното е цветът на тъгата в нашата култура. На Изток, също и в Египет, е обратното - там белият цвят е траурен...
    И все пак нека да е цветно, за да е още по-красиво и весело. Всичко изглежда чудесно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, така стоят нещата със символиката на цветовете, но все пак сме тук, в България, какво да се прави. Хубава вечер, Гери!

      Изтриване
  4. Иглика,чашките са жестоки,страхотно съчетание на цветове и декорация!Едновременно семпли и кокетни,стилни и ефектни!Честито и със здраве!
    Благодаря за доверието за сладките,а добавката на кокосово масло е страхотна!
    За гардероба ти-пак сходство.Миналото лято,приготвяйки си багажа за нейде установих,че от черно повече нямам като цвят и това ме ужаси.Много любим цвят,но вече прекалено.И затова реших,че ще гледам максимално да го огранича.И при мен беж и кафяво не са любими,сигурно,защото и аз не се харесвам с тях,навярно заради русата коса,някак се сливат.
    Беше ми приятно да споделя компанията ти,прегръдка и хубав утрешен празник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, доста сходни възприятия имаме, интересно, благодаря, че се отби и комуникира с мен! Хубав празник и на теб, каквото и да празнуваш - Трифон или Валентин!

      Изтриване
  5. Откъде да започна като всичко в публикацията ми харесва:)Тези чашки, т.е. такива за пръв път виждам и ти благодаря, че ни ги представи, следващият път, минавайки през Троян непременно ще се отбием там. Сладките са толкова забавни и вкусни, а публикацията ти е красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, чашите си струват, момичето има златни ръце наистина! Благодаря, че намина!

      Изтриване
  6. Публикацията е чудесна Иглика!
    Беше ми приятно да се запозная с тези майстори задочно и да видя красивите и стилни чашки които са направили:)
    Много ми харесват и цветово и като дизайн!Браво на момичето и честито на теб! Ползвай си ги със здраве!
    Ако имах възможност и аз бих си купила:)
    И не на последно място, сладките на Роси , които ме усмихнаха:)
    Чудесни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,радвам се, че ти допадат, а като дойдеш сигурно ще има и нови серии, Ралица е много креативна!

      Изтриване
  7. Извинявайте, но няма ли софийски магазин където да се продават тези изящни чашки и купички? Оставам в очакване на зелените, за да си определя кои ми харесват повече и да закупя за подарък на мама за 8 март! Дано има магазин тук, че до Троян ще ми е трудно, няма да мога да пътувам сама чак там!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно ще трябва да попитам майсторката, но обещавам да позвъня утре, не зная вече доколко е удобно, късничко стана, но ще получа информацията и ще дам подробности!

      Изтриване
  8. Невероятни красоти си купила! И вкусотийките са страхотни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много им се радвам и ме карат да се усмихвам като сипя кафе или просто ги погледна!

      Изтриване
  9. Иглика, много са красиви чашките! С удоволствие да си ги ползваш!
    Усмихнатите сладки са чудесно допълнение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Е, наистина са много красиви! Със здраве да си ги ползваш! Аз си любя и традиционната битова керамика, но от такава също не се отказвам :)
    Горещият шоколад ме заинтригува не по-малко от новата ти придобивка. А тези сладки отлежават и в моя списък, много са забавни твоите. Поздрави и красив утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Сега вече планирам пътуване до Троян- разкошни са,Иглика!
    ще мечтая за дните, в които ще отпивам шоколад с розмарин в тях. Виж как на теория вече те изкопирах;)
    Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Меко казано е, че чашите и сладките ми харесаха, искам ги и двете, ако може. Прекрасни са, Иг! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Игличе, прекрасни чаши! Много обичам принтове на точки, сърчица, листенца и цветченца... то остана ли нещо друго?!
    А бисквитките ти са неустоими, весели и ароматни!

    ОтговорИзтриване
  14. Много красиви чашки-направо прекрасни!Много ми харесват...И сладките също.
    Хубав празник,Иглика!

    ОтговорИзтриване
  15. Иглика, с удоволствие разгледах блога ти - посетих толкова красиви и интересни места, почерпих се и набелязах в задачките следващия път, когато пътуваме в Северна България, ада не пропуснем отбивката за Троян. Отдавна не съм била там, сигурно се е променило много, пък и аз чашки с чинийки ще си купя :)
    Хубава седмица и до скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, благодаря! Градът е променен, а Ралица вече има и нова серия, която е страхотна, та добре, че нямам път натам, иначе пак ще донеса нови чинийки и чашки, а мястото у дома е ограничено.

      Изтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.