Шоколадови къпкейкове с дулсе де лече

След изобилието от шоколад и сърца около 14 февруари, след споровете за празника и кой какво празнува- дали Трифон Зарезан или католическия Св.Валентин да се намеся и аз с нещо сладко. Не съм се ентусиазирала да приготвям сладки валентинки, просто защото  ми е минало времето за подобни неща, но след това шоколадово интернет-пиршество нямаше как да не задоволя собственото си червоугодничество и да приготвя нещо шоколадово. Удържах известно време да не се приготвят сладки тестени десерти, но си намерих повод да направя  нещо. А поводът беше грешното отваряне на една кутия дулсе де лече. Мислех си, че съм взела кутия с царевица за салата, а то било карамеленото мармаладче. А след като е отворено, няма как...трябваше да се оползотвори. Мъдруването ми беше кратко, избрах да приготвя едни къпкейкове, а рецептата со дойде сама, защото бях зърнала рецепта за нещо подобно при Ваня.
Не съм променяла нищо от рецептата, така че просто я копирам за удобство.


Необходими продукти:
За 12 малки кексчета
1 чаша (150гр.) брашно
½ чаша (100гр.) пудра захар
½ ч.л. бакпулвер
½ чаша (125мл.) прясно мляко
1 голямо яйце
50 гр. масло, на стайна температура, нарязано на кубчета
1 капсула ванилова есенция
1 с.л. какао
3 с.л. дулсе де лече
2 с.л. термоустойчив сладкарски шоколад, на капки
Приготвяне: 
Загрейте фурната на 200C.
Пресейте брашното, пудрата захар и бакпулвера в голяма купа. В средна купа, разбийте яйцето, млякото и маслото до хомогенна смес. Добавете течните към сухите съставки и разбъркайте добре. Добавете ваниловата есенция, какаото, двете супени лъжици дулсе де лече и шоколадовите капки и разбъркайте докато всички съставки се смесят добре. Разпределете сместа в подходяща за целта тава, застлана с хартиени формички и печете за около 20 мин. Охладете напълно преди декорацията.
За шоколадовия ганаш с дулсе де лече:
Поставете подходяща купа върху съд с вряща вода. Поставете 150 гр. натурален шоколад, нарязан на ситно и 1 с.л. масло. Бъркайте до пълното разтопяване на шоколада и дръпнете настрани за да се охлади.
През това време разбийте 50 мл. сладкарска сметана с 30 гр. пудра захар до пухкавост. Добавете охладения шоколад и 3 с.л. дулсе де лече. Разбъркайте до получаването на гладка, еднородна смес. Оставете ганаша в хладилник за около 30 минути, за да се стегне и втвърди. Напълнете сладкарски пош с желания накрайник и шприцовайте шоколадов ганаш върху всяко кексче. Поръсете с желана захарна декорация и готово.

Шприцоването на ганаша не направих особено успешно, но вкусът беше превъзходен, карамелът е шоколадът се бях слели в един прекрасен танц и повличаха във вихър от прекрасни емоции след отхапването още на първата хапчица. Е, изядох само едничко, останалите ползвах за почерпка на приятели, домашните с диетите също похапнаха....

11 коментара:

  1. Изглеждат страшно красиви и вкусни. Предполагам това е един от десертите, за които спомена в предишната публикация. Очаквам и следващите.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат толкова вкусни тези шоколадови-карамелени кексчета! Адски ми е любопитно в какво си ги снимала, а тези зюмбюли на финала са просто умопомрачително пролетни! Ива

    ОтговорИзтриване
  3. Въздържанието си е струвало........След дългата суша идва плодородния дъжд:))))Иглика,прекрасни мъфинчета-и на вкус и на глед!А каната с чудесния зюмбюл се загнезди трайно в сърцето ми:)!

    ОтговорИзтриване
  4. Нарушавам и аз диетата при вида на тези кексчета :) Страхотни са, Иглика! А последната снимка так силно ухае на пролет, че не ми се тръгва от тук :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. С тия зюмбюли така ми замириса на пролет, страхотно е да се види по това време! Прекрасни кексчета! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни са!
    А зюмбюлите наистина предвещават пролетта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Бяха много вкусни кексчетата, а зюмбюлите си ги взех от пазара,като ги видях, исках непременно да ги имам у дома, издържаха почти 10 дни и около тях ухаеше на пролет!

    ОтговорИзтриване
  8. Много си е добре ганаша! И с този пълнеж! Размазващи!!!
    И сега ми кажи, че и чинията е от Троян и да тръгвам натам!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети, знам си аз кусурите добре, ама...понякога просто не се получава търсеният ефект! А този поднос/чиния не е от Троян, купувала съм го поне преди година по нета, но не помня фирмата-доставчик, ще потърся инфо и ще пиша!

      Изтриване
    2. Мерси, Игличе!
      Обожавам такива ретро неща и дантелени чинии... Вече съм на път да си направя сама...за сега компенсирам желанието с разни покривчици от скрина на баба ми-изпренесох и къщатата:)))))

      Изтриване
    3. Birdhouse BG- това е фирмата, но нещо при мен не се отваря сайта за поръчки и съдинката е с име Версай, открих си поръчката в пощата. Аз също размятам разни покривки, а от софийския битак направих покупка на доста метри кенар, остава да намеря време да ги надробя и подгъна...Сега довлякох едни нощви, които вече са малко множко за панелен апартамент, но живи и здрави все и за тях ще има място, важното е, че са съхранени

      Изтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.