Сирни Заговезни и "ПРОЩАВАЙТЕ"

Малко раничко пускам тази публикация, но се отправям на поредното проучване на маскираните  и бързам да я пусна, защото нямам представа дали ще имам интернет, както и дали ще сколасам да седна на компютър. Но пък цялата седмица си е позната като "Сирница" или "Прошка", така че по-добре да го направя навреме....
Днес е петък, ден, в който не бива да се пере и да се простира бяло пране (не зная защо точно тази уговорка, ако не се пере, никакво не се простира, ама....така е записано в литературата), та да не удри градушка през лятото, защото "градът се сири през Сирница, а Тодорица го мята". В неделя младите трябва да посетят по-възрастните си родственици, да им целунат ръка и да поискат прошка, защото вечерта всички трябва да са се помирили и опростили. Има нещо невероятно символично в този ритуал, когато младите хора се привеждат, целуват ръка на възрастните и изричат думата "Прощавай!", а те от своя страна благославят с думите "Простено да ти е от Господа и от мен". А вечерта всички сядат на богата трапеза с подредени ястия от риба, баница, яйца, мляко и бяла халва. И когато се нахранят семействата иде ред на "хамкането" - с халва (ако имате здрави зъби), сирене или варено яйце. След битката кое от децата да захапе люлеещото се парче храна, придружена от забава, най-възрастната жена запалвала червения вълнен конец и по неговото горене гадаели. Естествено гаданията са свързани с реколтата, домашните животни и дали ще има скорошна сватба във фамилията...Пепелта от конеца  се пази за лек. А след тези забави у дома всички отиват на онова място в селището, където е направен голям огън. Младежите го прескачат, за да няма бълхи в къщите и да не вали градушка през лятото. Хората от селото играели последното смесено хоро, щото по време на Великите пости не се играят хора до Великден.
Ето сега баницата, която направих снощи, докато сме всички заедно у дома, за да си поискаме прошка един на друг, да можем да забравим проблемите, обидите и огорченията и да погледнем ведро към бъдещето. Рецептата е на моята приятелка Светла и това е една от предпочитаните баници у дома. Предпочитаните, които аз правя, но пък и е по-различна от добре познатата баница. Да си призная, някак не се ангажирам с точене на кори за баница, не е въпрос на време или неумение, а май е по-лесно, когато мама ги прави тези неща, очарованието е различно...Та да си ми е жива и здрава майчицата, защото тя прави най-страхотните баници с невероятно тънки листа!
А рецептата за невероятно вкусната
 БАНИЦА С ГЪБИ И ПРАЗ:




250 грама печурки и 500 грама праз се нарязват ситно и се задушават с 1-2 лъжици олио и мъничко сол до омекване. Снемат се от огъня и се добавят малко смлян чер пипер, чубрица, джоджен, риган и щипчица босилек. (Не прекалявайте с подправките, особено с босилека, защото става доста натрапчив вкуса) .Това е едната плънка.



Другата плънка се прави от натрошено 200 грама сирене, 3/4 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 1 белтък (запазваме жълтъка за намазване), 1/2 ч. лъж. сода бикарбонат, угасена с няколко капки оцет или лимонов сок.


Намазняваме с малко олио дъното на кръгла тава, нареждаме една върху друга 3 кори, като ги подреждаме с разминаване - първо по ширина готовата кора, после по дължина и леко нагъваме листата. Стартираме с плънката със сирене, после кора, плънката с гъби, кора, сирене и така до използването на плънките и корите. На финала оставяме отгоре две кори - пак се разминават.





Заливаме баницата с разтопено масло - около 80 грама и разбития жълтък, печем около 20 минути на 220 градуса. А в оригинал рецептата на Светла завършва така:"Като се извади от фурната се завива с два вестника на кръст и се оставя за около 10 минутки - да омекне и се задуши". Да ви е сладко и ПРОЩАВАЙТЕ!

9 коментара:

  1. забравих да те питам какво значи разминаване на корите, умрях от срам, че изядох толкова баница, та пропуснах да питам, а искам да я направя непременно този уикенд

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами аз съм го написала доста неясно, извинявам се! Всъщност готовите кори са във форма на правоъгълник, та като се сложи една кора, лекичко се набръчква, плисира, а следващата се слага накръст и също се плисира лекичко, реди се плънка и пак по същия способ до финала. Не е никак сложно, а и тази баница няма как да не стане! Единствено напомням, че не бива да се прекалява с босилека, както и останалите подправки де....Тук умереността е важна за добрия вкус!

      Изтриване
  2. Много оригинална и богата баница!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусна баница си приготвила,Иглика-браво!

    ОтговорИзтриване
  4. Вили, Живе, прощавайте най-напред за всички волни и неволни прегрешения! Баницата наистина е страхотна и ако не постите, можете да я пробвате, наистина става страхотна и е доста различна като вкус от традиционната, дори с готови кори, каквито и да са те!

    ОтговорИзтриване
  5. Иринка,честит празник!Най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, приемам, че пожеланията са за мен, а не са вписани грешно, честит празник на теб "на патерица", бъди здрава и много обичана! Малко късно се включвам, но вече дойде "номадският" период и хукнах.....та ще се включвам епизодично, но ще се постарая да наваксам с публикации скоро!

      Изтриване
  6. Направих баницата, страхотна е, ако имате някаква подобна рецепта за баница с по-различен пълнеж, моля да я споделите! Вкусът на тази е наистина незабравим и плътен,а уханието невероятно.Благодаря за споделянето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвайте с пълнеж от листа на червено цвекло и малко зелен лук, а скоро ще предложа и нов вариант, при първа възможност. Радвам се, че сте я харесали.

      Изтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.