събота, 18 февруари 2012 г.

Торта с моркови / Carrot cake


Слънцето проби, снегът започна да се топи , постепенно белотата му остава само красив спомен. Цветът на мръсното ежедневие започва да надделява чрез черния сняг.... И сред тази студенина, която лъха отвред, иде ред на нещо цветно, свежо, което кара усмивките да се появят по лицата на близките... Тортата от моркови, декорирана по различен от традиционния за мен начин ни накара  за кой ли път да си спомним оня виц за Зайко и Баба Меца, знаете го, нали?
Все още при направата на сладкиши с моркови си признавам за използваните продукти чак когато вече остава мъничко парченце, но понякога се налага да се премълчава съдържанието....
А сега да запиша рецептата за добре познатата на всички ви
ТОРТА С МОРКОВИ
Продукти:
5 яйца
120 гр кафява захар
120 гр. бяла захар
настърганата кора на 1 портокал (само оранжевата кора)
130 мл олио
130 мл прясно изцеден портокалов сок
1/2 ч. лъж. канела
380 гр. настъргани моркови (всъщност бях настъргала 400 грама, но похапвах от тях)
80 гр. запечени орехи, счукани на дребно
60 гр. стафиди
1 ч. лъж. сода
1 1/3 ч.лъж. бакпулвер
1/3 ч.лъж. сол
300-320 грама брашно
2-3 ч.лъж. ром





Фурната се нагрява на 180 градуса. През това време в купа се пресяват брашното с бакпулвера, содата, солта и канелата. Яйцата се разбиват със захарта, сипва се портокаловия сок, олиото, сухата брашнена смес, морковите и портокаловата кора. На финала се добавят стафидите, предварително накиснати в рома, оваляни в брашно, за да не потънат на дъното. А на финала добавих и половината от рома към тестото. Пече се в намаслена тортена форма, поръсена с брашно, чието дъно е застлано с хартия за печене. Пече се 50- 55 минути. Оставя се да се охлади и се разрязва на два блата.
Глазурата се прави от две кутии крем-сирене "Филаделфия", 80 гр. меко краве масло, 1ч.лъж. портокалова кора, 2 лъж. кленов сироп и около 130 гр. пудра захар. Струва ми се, че този вариант за покритие на морковена торта съм го срещала при Йоана , а използването на кленовия сироп се наложи от липсата ми на достатъчно пудра захар и собствения ми мързел да изляза да купя нова....





Да ви е сладко и приемете  пожеланията ми за слънчева и пълна с добри емоции неделя!


Декорацията от морковчета е от бадемов марципан....нищо ново под слънцето!






Рецептата за морковената торта е адаптирана от тук

6 коментара :

  1. Леле, изядохте ли я? Защо не казваш по-отрано....гледам и искам да заръфам монитора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, но свърши...правих я една нощ още миналата седмица, но после си остана непубликувана, защото ме завъртя въртележката около изложбата....Ще се поправя, скоро ще произведа нова и ще почерпя!

      Изтриване
  2. Снощи се присъединих към последователите на блога и нямам търпение да разгледам повече неща.
    Тортата е прекрасна!!!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано откриете нещо интересно и заслужаващо внимание!

      Изтриване
  3. Много я харесвам тази торта,някак си е точно тип домашна торта.
    А при теб и с ефектна украса е,Иглика!

    Пожелавам хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.