Домашна Активия

      Обичам да похапвам Активия с плодове. От месеци купуваме едно страхотно домашно прясно мляко, което ни доставят два пъти седмично у дома. Първо произвеждах огромно количество кремове, но и това писва.


Обикновеното кисело мляко със закваска ми е кисело за зимата и не толкова приятно.
А със закваска Болгара млякото има плътен вкус, мекота, лъскавина и някак липсва онази силна киселинност, която ми допада в топлото време.
И за да получим качествено кисело мляко, естествено трябва добро прясно. Това, което ни носят, е доста маслено, та го охлаждам и махам каймаците поне няколко пъти. Понякога правим масло от тях.
Единствената особеност при използването на закваската е температурата на млякото. Максимално 40 градуса, в противен случай се пресича леко.
Охлаждаме до тези градуси, в отделно съдче разтваряме закваската, после в останалото мляко, наливаме в чисти и сухи буркани и ги затваряме.
Обикновено това правя вечер, след работа. После завивам добре с едно дебело одеяло бурканите и ги оставям до сутринта.
А за Активията просто нарязваме плодове, в тази има малко чия и овесени ядки и процедираме като при обикновеното заквасване. Единственият кусур е, че преобладаващата част от плодовете и добавките са на повърхността и на дъното.

P.S. От толкова време не съм писала тук, че паяжините вече са завладели това местенце...Трябва си направо дезинфекция...Няма да се оправдавам, но понякога май се движа по инерция и като оставя нещо, трудно се връщам към него. Но се надявам, да ме завладее другата инерия за снимане и писане, защото така или иначе си обичам да готвя....

2 коментара:

  1. Мляко няма да си направя, че си нямаме доставчик, но се радвам, че си издухала паяжините.
    То и моя блог започна нещо да ги събира!
    Хубава неделя, Игличе!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, не можеш се мери с паяжинясването, не си писала от празниците само...
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.