На Балканите всички имат баница с различни наименования. То пита ли не щеш, то мазник, бюрек, все тестено ястие с различна плънка. Май във всяка страна съм пробвала това ястие, като тези от Турция заслужават специално внимание. Важно е, че там изваряват корите, преди да ги загърнат с пълнеж и опекат. Пробвала съм баница с пресни кори от работилница в Одрин и наистина вкусът е доста различен. Впечатляваше ме наличието на магданоз в плънката.
Като израсла с бабините баници, печени в подници под връшник, това остава Баницата за мен. Е, набавих си връшник и подница, но като се позагрее времето ще тествам този вариант.
Сега за закуска хапнахме цигара - бюрек, защото открих едни забравени кори .
За направата на тези хрупкави банички е необходимо:
1 пакет кори
500 гр краве сирене
3 малки яйца
3 едри стръка магданоз, нарязани на ситно
50 гр масло
Подготвяме плънката, като намачкваме сиренето, добавяме яйцата и магданоза. Разстиламе по този начин върху корите.
После ги пържим за кратко в тиган с масло, отцеждаме върху кухненска хартия и сервираме.
А това е опаковката на корите, защото може и да не сте им обърнали внимание....
:) Иг, забавно и приятно ми бе да се отбия и вкусно, разбира се. Поздрави!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Катенце, благодаря, че намина!
ОтговорИзтриванеМного симпатично са поднесени тези пурички:)
ОтговорИзтриванеПревъзходна закуска са тези банички! Благодаря, Весела!
ОтговорИзтриване