събота, 17 септември 2016 г.

Печено пиле ала "Средиземноморско" с картофи




Днешната рецепта надали е изненада за някого. За нея са нужни просто добро пиле, обилно количество билки, малко зехтин, масло и....картофи.
Простата рецепта често дава най-добрия резултат. Тайната е в микса от билки, които напомнят за региона на Средиземноморието и даряват ястието с вкус и неустоим аромат.


Нужните продукти:
китка мащерка
китка риган
стрък розмарин
три едри листа салвия
2 скилидки чесън
чер и червен пипер
сол
лимон
70 гр масло
картофи (обикновени и 2 сладки)
....и 1 пиле (нашето бе 1.400 кг)

Приготовление:
В блендера слагаме билките, маслото, пипера и солта, разбиваме.
Измиваме и подсушаваме пилето.
Намазваме го леко със сол и натъркваме с лимон.
С ароматното масло намазваме пилето отвън и отвътре, като запазваме около лъжица от сместта.
Половината лимон пъхаме във вътрешността на пилето, заедно с 1-2 небелени скилидки чесън.
Застиламе дълбока тава с хартия за печене.
Поставяме пилето да се пече във фурна, нагрята до 240 градуса.
Печем около час - може и малко повече, ако пилето е по-голямо.
През това време обелваме картофите.
Нарязваме ги.
Белите бланшираме за 4 минутки във вряла подсолена вода.
Сладките нарязваме.
Наръсваме ги с пресни билки по избор - аз ползвах същия микс като за пилето - и ги нареждаме около него.
Намазваме гърдите на пилето с останалата маслено-билкова смес.
Печем още 15 минути.

Идеята за бланшираните бели картофи, печени със сладки е на Пепчо, благодаря за споделянето!

Време за снимки в чиниите нямаше, защото народът бе озверял от глад, а мириса на билките и зачервената кожичка на пилето предизвикваха....ама и аз бях много гладна, та това е единствената снимчица....

6 коментара :

  1. За мен си е вкусотия:) Цяло пиле никога не съм пекла, защо ли хич не ми е ясно:) Това обаче иглежда супер!

    ОтговорИзтриване
  2. Траянче,
    изумяваш ме, правиш чудеса в кухнята, как така си го пропуснала цялото пиле?!
    И да не забравиш картофките и билките!

    ОтговорИзтриване
  3. Майсторски приготвено пиле, а за аромата само мога да си представя какво чудо е докато се пече! Поздрави, Иг!

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, че апетитно е полегнало това пиленце върху тези златни картофки! Изкусителка си, Игличе!

    ОтговорИзтриване
  5. Ааа, чак през монитора ухае....Игликич, много апетитно и изкусително е! И у нас се тачи много таквоз пиле...
    С усмивка
    м

    ОтговорИзтриване
  6. Игликич, за много години!
    Здраве и берекет желая, и живота ти да се реди пъстър, като тъкана българска черга!
    М

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.