Кейк с ревен и кокосови стърготини

      Като бях малка, у дома имаше една грамофонна плоча, която баща ми пускаше. Та герой на име Мирча Кришан все говореше за краставицата и как тя съдържа 99% вода, независимо за какво го питаха. Друго нищо не съм запомнила от цялата тази лакърдия, ама сега се сетих за него и способността му да направи връзка между всяко нещо и краставицата...
    Аз да не съм по-назад, ще трябва да ме свързват с ревена по това време....А откакто прочетох, че се ползвал в борбата срещу затлъстяването, имам оправдание да приготвям десерти с него (е, без да отчитам другите добавки или просто си затварям очите за тях).

   

Толкова харесвам вкуса на този зеленчук, че реших непременно да го завъдя в градината. То не бяха семена от Италия, от Германия, на финала и от България, ама ядец....не ще да остане в градината и туй-то...Не ми се иска да приема, че климатът е виновен, ама може и да се окаже невъзможна мисия...
Ама поне да го изпробвам във всички обичани варианти, а живот и здраве следваата година ...отново...
Да видим рецептата днес:

Кейк с ревен и кокосови стърготини


Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 3/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1 1/2 ч.лъж. бакпулвер
щипка сол
5-6 ягоди
2 суп.лъж. кокосово масло
3/4 ч.ч. кокосово мляко
2 суп.лъж. смлени бадеми
3 стръка ревен, почистен от жилите и маринован за около час с 2 суп.лъж. захар
около 3 суп.лъж. филирани бадеми  за поръсване
1 суп.лъж. кокос за поръсване отгоре



Приготовление:
Разбиваме яйцата със захарта, добавяме кокосовото масло и млякото, смлените бадеми, брашното с бакпулвера и солта, кокосовите стърготини и нарязаните на парченца ягоди.
Намасляваме тавичка, изливаме сместта,наръсваме я с кокос и филирани бадеми, в краищата на формата нареждаме ревена и печем 35-40 минути в загрята до 180 градуса фурна.



Охлаждаме сладкиша и поднасяме!
Да ви е сладко!


2 коментара:

  1. Не съм ползвала ревен до сега....,защо ли ?!Много примамлив десерт се е получил,Иг!Браво и за чудесните снимки,поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм чувала това за краставицата, ама има ли го още по магазините този ревен, вече съм надъхана да пробвам непременно! А такава покривка с плодчета и цветчета откъде може да се намери?

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.