петък, 24 юни 2016 г.

Еньовден

     Днес християнската църка отбелязва рождението на Св. пророк Йоан Кръстител, а денят съвпада с лятното слънцестоене. Днес е най-дългият ден в годината, та трябва да намерим време за доста неща.... А по народному денят е
Еньовден. Днес Слънцето е най-силно и предава силата си на билките и водата.  Вече е вървяло дълго по своя път, стигнало е до лятото, спира за малко да почине на небето, потрепва, поиграва и после ще тръгне обратно по пътя си към зимата....Къпе се в реките и езерата, прави водите им лековити за хорските болести. Та народната вяра казва, че рано зарана трябва да се посрещне изгрева, да се отъркаляме за здраве в росата. Посрещнах зората, а от прозореца на таванската стая помахах на слънцето за поздрав. А като нямаше време за ходене по гората за билки, реших че силата на градинските трябва да бъде запазена за зимата и набрах китки от мащерка, мента и мурсалски чай. Малка китчица вързах при входната врата, за да пази от злини дома и да помага срещу болести и магии.     
И нещо много забавно - някога иманярите виждали пламъци в нощта срещу празника и после на това място откривали имане....Аз пламъци не видях, но почти в полунощ в близост до оградата на къщата наблюдавах ято играещи си светулки, които ме забавляваха и играеха вихрен танц. Ако има мераклии да потърсят имане на това място, предоставям лопати всякакви! 
Няма коментари :

Публикуване на коментар

Това е мястото за въпроси, коментари.