Аспержите са едни от най-старите
култивирани растения. Използвали ги още в древен Египет. Гръцкият лекар
Хипократ (онзи, чиято клетва лекарите полагат в началото на кариерата си) ги
препоръчвал на своите пациенти с наднормено тегло и кожни проблеми.
Доказано е, че консумацията им стимулира
дейността на черния и белия дроб, на бъбреците. Да не подценяваме и това, че съдържанието на калории при тях е ниско.
Скептиците веднага ще кажат: „Баба ти
все аспержи е яла!”, „Престанете с тези екзотични продукти!”.
Ама баба ми наистина е яла аспержи. Спомням
си, че преди мноооого години четях нещо и се чудех какъв ли вкус има този зеленчук
и се оказа, че баба ми има отговор. Моментално ми разказа какъв е вкусът им,
какво са готвели с тях, а аз я гледах недоверчиво, чудех се дали не си фантазира. Защото това беше четиво за далечна страна, отвъд Желязната завеса, където в моето детско съзнание имаше чудновати неща, дето няма как да ги има у нас. Ама не съм била права в съмненията....
Преди 9.09.1944 г. България е била най-големият производител на аспержи в Европа. След т.нар. „деветосептемврийска революция”, която си е просто един преврат, нечий болен мозък е решил, че аспержите са буржоазен продукт и просто се спира производството им.
Преди 9.09.1944 г. България е била най-големият производител на аспержи в Европа. След т.нар. „деветосептемврийска революция”, която си е просто един преврат, нечий болен мозък е решил, че аспержите са буржоазен продукт и просто се спира производството им.
Е, сега май отново има български
производители, но дали този зеленчук ще се завърне в кухните ни, никой не
знае, времето ще покаже..
Днешната рецепта за аспержи е от онези с
описанието „бързо, лесно и вкусно".
Видях я преди доста време в канала на Лаура Витале и оттогава често я приготвяме у дома. Подходяща както за основно ястие, така и за мезе. Свещичките аспержи са крехки, а вкусът им наистина се развива от добавянето на зехтина, черния пипер и пармезана и се превръщат в наслада за небцето.
Видях я преди доста време в канала на Лаура Витале и оттогава често я приготвяме у дома. Подходяща както за основно ястие, така и за мезе. Свещичките аспержи са крехки, а вкусът им наистина се развива от добавянето на зехтина, черния пипер и пармезана и се превръщат в наслада за небцето.
Продукти:
Връзка аспержи
сол
чер пипер
зехтин
пармезан
малко накъсана мащерка дава прекрасен аромат
малко накъсана мащерка дава прекрасен аромат
Закупените аспержи могат да се оставят в съд с малко студена вода, за да бъдат свежи. Съхраняват се и увити във влажна кърпа в чекмеджетата за свежо съхранение на хладилника. |
Приготовление:
Почистваме аспержите, поставяме ги в тава, покрита с фолио или хартия за печене. Посоляваме, смиламе малко чер пипер, наръсваме зехтин и с ръцете овалваме в маслената смес аспержите. После настъргваме пармезана и слагаме в загрята фурна на 200 градуса.
Когато пармезанът се зачерви (до 10 минутки), изваждаме и можем да сервираме.
Когато пармезанът се зачерви (до 10 минутки), изваждаме и можем да сервираме.
Идеално мезе за зрителите на футболното първенство, че и много полезно!
Изстудявайте напитките и се зареждайте пред екраните (който гледа мачове, разбира се!)!
Изстудявайте напитките и се зареждайте пред екраните (който гледа мачове, разбира се!)!
Откъде мога да намеря пресни аспержи? А тези чинии от България ли са? Ако не искаш да запазиш тайната за тях, много ще се радвам да науча откъде да си взема и много ли са скъпи? Мерси предварително! Ваня
ОтговорИзтриванеПрава си, Игличе за това, че сме били производители!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея!
Тези дни гледах в "Черешката на тортата" Ирина Флорин, която
след като ги бланшира ги уви в намазани кори с масло и ги запече
/като букет ги оформи, част от корите ги покриваха до половината/
Прегръдка!
Какво става с тези коментари
ОтговорИзтриванеВаня, аспержите са закупени от Лидл, с добро съотношение качество-цена. А чиниите са от Немските магазини, но не помня точно цената. Мисля, че ги има все още в някои от софийските магазини.
ОтговорИзтриванеДани, не съм гледала предаването, но съм хапвала подобно ястие и беше много добро за моя вкус.
Ами и аз не зная какво точно става, функцията с отговори не работи и нямам идея защо....съжалявам!
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеИзобще не знаех толкова за аспержите! Благодаря ти, че сподели! Непременно ще ги пробваме:)
ОтговорИзтриванеИгличе,харесва ми предложението ти и ще се възползвам при следващата покупка на аспержи,но благодаря и за разказа,много ми бе интересно!И аз не подозирах,че у нас са се отглеждали интензивно.Прегръдка с пожелание за щастливо лято!
ОтговорИзтриванеИ аз си купих аспержи от Лидл и доста им се чудих. Преди това си бях купувала само веднъж и нищо не направих. Мисля, че от незнание ги бях взела доста дървени и опитвахме да ги попарим с масло, но като цяло ги изядохме насила. Сега бяха доста крехки, но единственото за което се сетих беше една салата - след като ги сварих ги нарязах и направих салата с аспержи, авокадо, варени яйца, шунка и майонеза. Останалата част направих на крем супа заедно с 1-2 картофа и заквасена сметана. И двете неща хапнахме с удоволствие. Ако намеря пак ще ги пробвам по твоя начин
ОтговорИзтриванеКато фен на аспержите мога само да аплодирам рецептата. Страхотно изглеждат аспержите и си личи колко са крехки. Поздрави, Иг!
ОтговорИзтриванеСамо да ти кажа, че и аз съм им луд фен. Видя ли, кОпОвам :)
ОтговорИзтриванеОбаче се пъна се с масълце да ги правя или сосче и се се връткам някак прекалено дълго. Начи другият път ще си улесня живота с твоя помощ. Мерси, Игликич!
Анонимен, и моите са от Лидл, нали не забравяте да ги обелите в основата с белачката за картофи?
ОтговорИзтриванеКате, наистина стават крехки!
Мартич, и аз така...с купуването...а напоследък съм фенка на тази рецепта!