Това е една от рецептите, която представих в третия брой на българското кулинарно онлайн списание SO into FOOD. Благодаря специално на Гери, Мария и Катето за любезната покана.
В броя има за всекиго по свежа идея, настроение и кулинарно вдъхновение за предстоящия Великден. Но каквото и да направим за празниците, най-важно си остава тяхното споделяне с близки и приятели. И като резултат от лека ( а може би и по-тежка) професионална деформация малко повече се разприказвах за традициите за Великден. Дано не съм ви отегчила....
В нашата традиция няма
великденски заек, въпреки че през последните години той често се появява във
великденската декорация. Ама нали е плодовито животинче, нека помага да донася
пъстрите яйца.... А като кажем заек,
често се сещаме за основната му храна- морковите. Знаете вица за морковената
торта, но знаете, че и вкусът и е превъзходен. Тук предлагам един вариант за
великденски десерт - Морковен чийз-кейк.
Продукти
За чийз слоя:
220 гр крема сирене
50 гр масло
80 гр захар
1 яйце
2 суп. лъж. брашно
Ванилия
За морковения слой:
220 гр моркови
Кора лимон, настъргана и 1
суп.лъж. сок от лимон
Щипка сол
4 яйца
170 гр захар
1 ч.лъж. ванилия
1 ч.лъж. канела
Щипка джинджифил
200 гр смлени бадеми
100 гр брашно
1 пак.бакпулвер
Глазура :
пудра захар, лимонов сок
или
бял шоколад
бадемови люспи, запечени на тиган
Приготовление:
Фурната се загрява до 150 градуса, формата за кейк обилно е намазана
с масло и поръсена с брашно.
Белтъците разбиваме на сняг с щипка
сол. Жълтъците разбиваме със захарта, добавяме ванилия, 1 суп.лъж. лимонов сок,
бадемите, морковите, брашното, бакпулвера, канелата и джинджифила. На няколко
пъти сипваме от белтъчния сняг и го смесваме с тестото с шпатула. Половината
смес сипваме във формата, после чийз
сместта и останалата морковена. Печем
50-55 минути, оставяме във формата около 10 минути, после изваждаме и оставяме
да се охлади. Заливаме с глазура по избор и поръсваме с бадемови люспи,
запечени на тиган, за да разгърнат аромата си.
Кейкът може да се приготви поне два дни предварително, защото и от идеята за правене на козунаци няма как да се избяга, а е добре за празника да се подготвим предварително и да не бъдем скапани от умора....
А всъщност този кейк си е подходящ и за всекидневна употреба и прави чудна компания на чаша ароматно кафе или капучино. Да ви е сладко!
Чудесно представяне, Игличе!
ОтговорИзтриванеОбичам чийз, а с моркови ще е още по-хубав!
И празничен!
Прегръдки!
Торта с моркови ни е любима, така че и кейкът ще ни допадне, изглежда чудесно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеУникално съблазнителен кейк,мила,грабна ми погледа още в списанието!Много ми харесва съчетанието,и багрите греят празнично и толкова е свежа украсата!Щастливи и светли празници на семейството!
ОтговорИзтриванеТвоята публикация в списанието ме омагьоса. Много обичам да разказваш за празниците и традициите, става ми уютно и приятно! Поздравявам те, Игличе! И ти благодаря за удоволствието!
ОтговорИзтриване