Кускус или лека и вкусна вечеря

Ей, като си навия да се сдобия с някаква кухненска джаджа, нямам спирка. То беше зор за тажин,  в който си бях наумила да приготвям някакво ястие, ама нямах съда...  Обяснявах на домашните какъв е този съд и защо ми е притрябвал, а те ме взеха на майтап. Няколко дни по-късно съпругът ме сюрпризира, че ще пътува до Мароко. Е, за подобна дестинация мигновено подготвих списък с неща, които са ми особено необходими. Не вярвах, че ще донесе тажин, но за моя изненада се сдобих със съдинката. Всички поръчки бяха изпълнени, с едно изключение - марокански кускус. Този, който гледал, все бил в едни чували по пазара, а гълъбчета и разни други птички бодро си кълвяли от него. Екзотични змии също се вихрели в някакъв танц в близост до чувалите. Та човекът решил, че точно този кускус хич не ми е дотрябвал.
То не е лъжа, все пак и тук мога да си набавя и няма нужда да го разнася от толкова далеч. Арабските магазинчето около Женския пазар предлагат изобилие от различни видове.
Първата ми среща с арабския кускус беше доста отдавна и беше странна - не бях очарована от резултата, ама аз съм си виновна,  поварих го доста време и вкусът не ми допадна.
После попаднах на едно предаване на Рудолф ван Веен и той даде урок за доброто му приготвяне и оттогава честичко похапваме от него.
А неговото предложение беше просто -

  • 300 гр кускус се слагат в купа, заливат се с 500 мл врял бульон и се захлупва с една чиния. (Заради него във фризера запазвам сварени предварително бульони, така избягвам готовите кубчета.)
  • А през това време можем да подготвим добавките, които да овкусят всичко. Тук вече рецепта няма -  леко се сотират в зехтин различни видове зеленчуци, нарязва се китка магданоз, малко мента, а ако непременно държим да има и месо и на това намираме колая. Мятаме на скарата малко месо, после го нарязваме на тънки ленти и добавяме към кускуса. 
  • И един от важните уроци на Рудолф- като отхлупим съда с готовия кускус, с една вилица разрохкваме зрънцата, за де се разделят едно от друго....




Може да се поднася и като предястие, но у дома си остава за основно и всички го харесват - независимо дали топло или студено. Някои си добавят соев сос, други не понасят добавки. Кускусът превъзходно си подхожда с тиквички, моркови, лук, патладжан, аспержи, чушки, а хубавото е, че всякакви сезонни зеленчуци могат да влязат в употреба. Бързо (приготвя се за половин час - заедно с рязането на зеленчуците и обработката им), лесно и вкусно, а додето го приготвите, можете да изстудите бялото вино. Иде ред на подготовката на масата и на сладките разговори около нея. 


И да напиша и тук - това малко котенце си търси стопани, ако има желаещи, давайте знак!


А тажинът бе напъхан в един шкаф и почти го бях забравила, но дано се отприщи вдъхновението и за неговата употреба! Бях разочарована от декорацията му, защото бях си наумила, че трябва да е в синьо-зелена гама, но съпругът ми даде обяснение - искал да ми покаже, че шарките наподобяват тези на нашенската керамика, та затуй точно този купил! Железен аргумент!
И...... надали това е оригиналната рецепта за приготвяне на кускус, но на нас така ни допада!

7 коментара:

  1. Игличе, честито придобивка!
    Обичам мароканска кухня и скоро правих кускус
    със сушени кайсии и мента :)
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубаво е при теб, Игличе:
    и сладко, и салатено, сега и кускус за лека вечеря...,
    разкошни идеи, вкус, аромат - неща, които обичам.
    Красиви снимки, честита придобивка и
    дано скоро малкото умиляващо писанче намери свои стопани.
    Благодаря за чудесните рецепти, поздрави за теб и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  3. Кускуса ти е много хубав, както и тажина нищо, че не е синьо зелен. Като направиш кускуса можеш да му добавиш масло за непосредствена консумация или зехтин, ако ще го хапваш след като поистине.
    Котенцето бих го прибрала, но мъжо няма да му хареса..

    ОтговорИзтриване
  4. Игличе,чудно изглежда ястието,много ми харесва и добре ми напомни,че не съм го приготвяла този кус кус от бая време,а харесвам.Благодаря за споделената рецепта,поздрави от мен и ведра седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Някъде изчезна този кус кус?!Преди си го вземах от "Лидъл",но от половин година не го зареждат,...тъжно!
    :)Отбих се не да се оплаквам ,а да кажа колко много,ама много ми хареса предложението ти,Иг!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Момичета, направих поредната щуротия в блога, та отговорите ги пратих на почивка. Но по този начин ще измамя техниката, тя ще ми крои номерца....Благодаря, че посетихте местенцето ми и оставихте коментарите си. Лу, и аз слагам зехтин, защото харесваме ястието и студено. Този път обаче зеленчуците са сотирани в зехтин, та реших, че количеството е достатъчно.
    Пожелавам ви хубаво лято!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Мерси за идеята. Тъкмо се чудех какво да приготвя за вечеря

    ОтговорИзтриване

Това е мястото за въпроси, коментари.