Какво правят нормалните хора в събота - полунощ? Така попита една приятелка от социалната мрежа в този час. Нямаше как да и отговоря какво е нормално за мен и дали и аз съм нормална, съдейки какво правя....всичко се забърка съвсем.
А съботата беше наситена с емоции, аромати и цветове. Мина се през бране на вишни и малини, разходка по поляни, бързо барбекю, отново разходка, неочаквана среща с лавандулова нива и на финала...някой трябваше да се заеме с вишните(вече почти в полунощ).
От много години си мечтая да попадна в лавандулови поля. Онези снимки на лилавите ниви из Франция гъделичкаха въображението ми, но все не попадах на подобно място. Преди няколко години пътувах неколкократно до Марсилия. При едно от пътуванията ми бях изумена от носещия се около мен аромат на лавандула. На излизане от хотела се усещаше, после по улицата, то вярно, че това е символът на Прованс, но така и не намерих обяснение кога всички колеги успяха да закупят подобен парфюм. По-късно ароматът неуловимо се изтегляше и градът със своите мириси успяваше да го потуши. В залите за конференцията вече не усещах този полъх, а познати други аромати. Реших, че нещо съм повредила рецепторите си. До последната заран, когато рано сутринта трябваше да тръгна към спирката на автобуса за летището и последва нова среща с пленителния аромат. И откъде идваше? От цистерните, с които миеха улиците на града....
Та мечтаех си и аз да се озова сред тези поля, а после прочетох, че България е на първо място по производство на лавандула в Европа. Миналата година пътувах към Варна с колеги в автобус и успях да им надуя главите, че няма как да спрем и да се разходим около лавандуловите поля в Шуменско. Мрънках, ама си ми беше мъчно, че не съм в кола и не мога да сляза.
И в събота привечер, прибирайки се от Долна баня, малко преди Костенец, съзрях нещо лилаво и мигновено трябваше да проверим какво е това. И сбъднах мечтата си... Седях около цветовете, дишах, набрах си букетче, съпругът си прави фото сесия на един тестови автомобил, а аз дори не мрънках да си тръгваме. Услужливо давах акъл какво още може да снима. Ей, да не си помислите, че сме стъпкали лавандулата, там, където е колата, имаше незасадено място и се правиха страхотни маневри, за де се нагласи на мястото за снимка.
Е, на финала връщане у дома в късна доба и старт на вишневото занятие. Почистване на костилки, един сладкиш за отскок, вишновка и конфитюр, слушане на някакъв филм и поглед към телефона и мейл и социални мрежи....
Вишновката за първи път заредена с водка - по рецептата на Мария - с водка и почистени от костилките вишни. Химиците роднини дадоха акъл, че ако ги оставя, ще се концентрира метанол, та не е добре, а аз нали от химия не отбирам, но пък слушам...Ще видим как ще стане и за какво ще се ползва по-нататък.
И на финала, ако не сте се замъглили съвсем, време за рецептата на сладкиша:
Продукти:
5 яйца
1 1/3 ч.ч. захар
2 равни лъжички бакпулвер
настъргана лимонова кора
2 ч. ч. брашно
3 суп.лъж. разтопено масло
вишни (колкото поеме)
малко бадеми за разкош
Приготовление:
А съботата беше наситена с емоции, аромати и цветове. Мина се през бране на вишни и малини, разходка по поляни, бързо барбекю, отново разходка, неочаквана среща с лавандулова нива и на финала...някой трябваше да се заеме с вишните(вече почти в полунощ).
От много години си мечтая да попадна в лавандулови поля. Онези снимки на лилавите ниви из Франция гъделичкаха въображението ми, но все не попадах на подобно място. Преди няколко години пътувах неколкократно до Марсилия. При едно от пътуванията ми бях изумена от носещия се около мен аромат на лавандула. На излизане от хотела се усещаше, после по улицата, то вярно, че това е символът на Прованс, но така и не намерих обяснение кога всички колеги успяха да закупят подобен парфюм. По-късно ароматът неуловимо се изтегляше и градът със своите мириси успяваше да го потуши. В залите за конференцията вече не усещах този полъх, а познати други аромати. Реших, че нещо съм повредила рецепторите си. До последната заран, когато рано сутринта трябваше да тръгна към спирката на автобуса за летището и последва нова среща с пленителния аромат. И откъде идваше? От цистерните, с които миеха улиците на града....
Та мечтаех си и аз да се озова сред тези поля, а после прочетох, че България е на първо място по производство на лавандула в Европа. Миналата година пътувах към Варна с колеги в автобус и успях да им надуя главите, че няма как да спрем и да се разходим около лавандуловите поля в Шуменско. Мрънках, ама си ми беше мъчно, че не съм в кола и не мога да сляза.
И в събота привечер, прибирайки се от Долна баня, малко преди Костенец, съзрях нещо лилаво и мигновено трябваше да проверим какво е това. И сбъднах мечтата си... Седях около цветовете, дишах, набрах си букетче, съпругът си прави фото сесия на един тестови автомобил, а аз дори не мрънках да си тръгваме. Услужливо давах акъл какво още може да снима. Ей, да не си помислите, че сме стъпкали лавандулата, там, където е колата, имаше незасадено място и се правиха страхотни маневри, за де се нагласи на мястото за снимка.
Е, на финала връщане у дома в късна доба и старт на вишневото занятие. Почистване на костилки, един сладкиш за отскок, вишновка и конфитюр, слушане на някакъв филм и поглед към телефона и мейл и социални мрежи....
Вишновката за първи път заредена с водка - по рецептата на Мария - с водка и почистени от костилките вишни. Химиците роднини дадоха акъл, че ако ги оставя, ще се концентрира метанол, та не е добре, а аз нали от химия не отбирам, но пък слушам...Ще видим как ще стане и за какво ще се ползва по-нататък.
И на финала, ако не сте се замъглили съвсем, време за рецептата на сладкиша:
Продукти:
5 яйца
1 1/3 ч.ч. захар
2 равни лъжички бакпулвер
настъргана лимонова кора
2 ч. ч. брашно
3 суп.лъж. разтопено масло
вишни (колкото поеме)
малко бадеми за разкош
Приготовление:
- Включваме фурната на 180 градуса.
- Разбиваме яйцата със захарта.
- Добавяме пресятото брашно с бакпулвера.
- Сипваме разтопеното масло и настърганата кора.
- Намасляваме тавичка и изсипваме тестото.
- Нареждаме отгоре вишните плътно една до друга.
- Наръсваме малко филирани бадеми.
- Печем 25-30 минути.
И аз процедирах по почти същата схема миналата седмица, но с вишневи сладкиши и вишнев сироп. Вишновка също харесвам, имам даже миналогодишна, ама само за десерти се ползва май... :) За лавандулите благородно завиждам!
ОтговорИзтриванеДа ти е винаги така уханно и хубаво, Игличе! А сладкишът... Открадвам две парченца за споделена закуска утре. :)
Прегръдки!
П.П. И не съм приключила... Грешиш, а ми се искаше да си права... Още малко има!
Е, Гери, ще му дойде краят! Ти си мъжко момиче и ще се справиш!
ИзтриванеДа ти е сладко!
Ама чак сега те видях къде си се скрила в лавандулата. Ех, ама голям си образ, Игличе! Много усмихнат ден ти желая! :)
ИзтриванеПоздрави на химиците роднини от мен :) ако стои повече от година, тогава се отделят метанола от костилките, както и с костилковите плодове - знаеш,че трайността им е година и е точно заради това. Да те морят да чистиш толкова костилки! Че тя вишновката ти ще свърши преди Коледа, сигурна съм :)))
ОтговорИзтриванеАма Игличе, много ме успокояваш с тази публикация, щом не съм била среднощно сама в кухнята :)
Много ме изненада с тази вода, с която са миели улиците в Прованс. Представям си какъв аромат се разнася. Искам да ти споделя, че тук, в ловно-риболовното стопанство на милото, има розоварна. Тази година бяха много слаби, но лавандуловите полета и тук са окъпани в лилаво, а да попаднеш в розоварната, когато изваряват ландулово масло си е истинска наслада за всички сетива. Ако се сетиш догодина, малко преди това време се обади и ще идем.
След толкова приказки придърпвам чинийката с парчето, гледам, Гери ми го е оставила :)
Поздрави на теб и много хубава седмица да ти е!
Пепинко, ама ти си човекът, който пусна въпроса какво правят нормалните хора в полунощ, та се забавлявах, но бях оцапана до уши с вишните и не можех да пиша....
ИзтриванеКрушката си има опашка, разбира се - тъй като у дома имам купища плодови ликьори, които пълнят един шкаф, нямам идея дали тази вишновка няма да сподели тяхната съдба и да стои години, затова се принудих да изчистя вишните. Ще видим колко ще просъществува тази, предната я държах години....
Идеята за посещение на розоварна е чудна, дано не ми мине котка път....ще дойда, живот и здраве!
Да ти е цветна и свежа седмицата!
Само да ви кажа, че и на мен редовното готвене, особено за сладкиши, често е в периода 22 - 02 часа... ;) Не сте сами (в лудостта:))!
ИзтриванеГери, да си направиш ФБ Профил :)
ИзтриванеБре, тези французи! А 'що като ние сме първенци по производство на лавандула, улиците ни миришат, меко казано, само на прах?!
ОтговорИзтриванеСладкишът ти е чудесен, Игличе, но вишновката е по-ароматна, ако се прави с костилките. Но ти си знаеш - страх лозе пази! . ;)
А тази лавандулова феерия ни е обзела май всички - от няколко дни само нея бленувам и говоря. Пък точно твоята, от снимката, мернах на живо миналата неделя - преди Костенец вдясно, нали? Малко скътана навътре, на втори план? :) Много бързахме, иначе отиде поне час време в щракане :)))
Поздрави и пожелания за красиво, щастливо и ароматно лято!
Ирма, миришат на прах улиците ни, защото не ги мием. А там всяка заран мият улиците, а с този аромат ме нокаутираха.
ИзтриванеА лавандуловото поле е точно там - вдясно, на втори план....
Свежо и уханно лято ти пожелавам!
Игличе, не знам откъде да започна коментара си :)
ОтговорИзтриванеОпиянена от аромати, цветове, вкусове....
Първо измивам около нас улицата с аромат на лавандула,
а с кафето, което пия в момента си придърпвам едно парченце :)
Завид за вишновката, защото аз не видях при нас тази година вишни,
но бих я направила с костилките!
Но пък знам къде ще идвам да пием по една ;)
Прегръдки!
Дани, добре си дошла за по питие! А лавандуловата вода ароматизира чудесно и тъканите, ако се сипе в ютията. Преди години ми бяха подарили една огромна бутилка от нея и понякога добавям за гладене от нея!
ИзтриванеПрегръдки!
Здравей Игличе!! Тази сутрин като включих компа така ми замириса на лавандула, че се поразрових да видя от къде идва този невероятен аромат и.... ето попаднах на тази страничка - уханна и същевременно вкусна!! Толкова добро, цветно и ароматно описание, че няма как да се подмине!! Много съм щастлива, че го открих и ще се отбивам честичко, ако позволиш!
ОтговорИзтриванеСладкишът е прекрасен и аз като останалите ще си придърпам едно парченце да придружи кафенцето ми, е ако не съм закъсняла много разбира се :)!
Поздрави и прекрасен, свеж и изпълнен с аромати и емоции ден ти желая!!
Руми, добре си дошла!
ИзтриванеДа ти е сладко!
Пожелавам и на теб цветно и ароматно лято, пълно с красиви емоции!
Игличе, страхотна публикация! Обичам вишни и лавандула и се насладих на ароматната ти история и сладкиша!
ОтговорИзтриванеСреднощните ти занимания са и мои...
Бети, май доста сме от една кръвна група!
ИзтриванеЛавандулите и на мен са ми мечта да ги видя на живо. А относно среднощните занимания.. аз често се чудя съседите дали чуват кухненския робото :D
ОтговорИзтриванеЕх, тези лавандули, явно развихрят мечтите ни!
ИзтриванеВидях те приклекнала сред лавандулите вляво от колата;) Знаеш къде да се зариеш, Игликич;)
ОтговорИзтриванеОбожавам аромата на лавандула, имам голямо храстче в двора и много му се радвам. Но мечтата ми е да се зарея в тези полета някой ден.
Десертът ти е чудесен, а като знам, че уикенда ще пристигнат 2 кофи вишни, отсега ме побиват тръпки. Хич не съм на тази вълна, друга ми се яхва;)
Хайде, хубав ден!
Мартич, и аз имам в Бистрица един храст лавандула, който много си обичам, въпреки, че цъфти в бяло. Бях купила една малка лавандула, която цъфна в бяло, като за наказание, че преди това се смеех на наличните бели в един строителен хипермаркет. Пожелавам ти приятни вишневи занимавки!
ИзтриванеСтрахотен сладкиш,Игличе!Бих го направила с всякакви плодове,че не знам вишни ще ми попаднат ли.
ОтговорИзтриванеЕ тогава като си мрънкала за полетата край Шумен да бях знаела да те взема с мен на село ( нали си спомняш,че не можахме да се видим) и да те заведа на нива с лавандула,съвсем близо е извън селото.
Прегръдка от мен и хубав петък!
Е, Роси, то ако съм знаела за близката нива с лавандула там, щях да хукна, ама все пак успях да се потопя в лавандуловото вълшебство!
ИзтриванеХубав финал на седмицата ти пожелавам!