Заранта едва станах, не излязох на високите хълмове да посрещам изгрева на слънцето, не успях да се потъркалям из росните поляни, нито да се мия в горски поток, в който се е къпало слънцето. И билки и цветя не набрах, та да свия венец. Ама си намерих успокоение - ще опитам да го направя след 14 дни, по стар стил.
Връзките с билки, които мернах по улиците, бяха толкова повехнали, че реших, че се губи цялата символика на празника, ако си купя и отнеса у дома.
Денят пълен със задачи, кратък обяд на място, от което градът се вижда като на длан, отново занимания пред компютъра и време за завръщане у дома.
Една снимка на една поляна с билки, знам ли, може и да има в нея някоя от онези 77 1/2, които трябваше да набера....
Спомени за тишината на гората, тучните поляни и игривите стада с коне над Копривщица:
И додето цял ден се терзая за невъзможността да се разходя из поляните, доста хора са решили, че имам имен ден. Всяко поздравление по телефона с аргумента - ами че днес празнуват всички с имена на билки. Да, ама не....празнувам на Цветница и не се поддавам на провокации.
Ама за да не изляза, че не желая да почерпя - една виртуална почерпка, която за някои си беше и истинска - един пай/ кростата с кайсии и шоколад. Направен в неделя привечер, сниман с големи мъки, първо на почти тъмно, после на силно слънце, в бързане и като резултат изпържени снимки...Ама да е за сефте, та да се кося....
Пай/ кростата с шоколад и кайсии
Продукти:
За основата:
220 гр брашно
30 гр смлени лешници
182 пак. бакпулвер
100 гр пудра захар
120 гр студено масло на кубчета
1 яйце
щипка сол
1 лъж. прясно мляко
Крем:
170 гр черен шоколад
100 мл течна сметана
2 яйца
1 суп.лъж. какао
1 суп.лъж. нишесте
1 суп.лъж. кафява захар
кайсии на тиган:
Кайсии - 5-6 броя
1-2 суп.лъж. масло
2 суп.лъж. кафява захар.
Приготовление:
Пресяваме брашното, смлените лешници, щипката сол, бакпулвера и пудрата захар, правим кладенче, в което сипваме прясното мляко и яйцето, добавяме студеното масло, нарязано на кубчета и бързо съединяваме на тесто. Завиваме го във фолио и оставяме да почине в хладилника за час. Ако удържите повече време, тестото няма никак да ви се обиди...
Върху фолио го разточваме и наместваме в кръгла форма с диаметър 22 см. и надупчваме с вилица. Отново оставяме в хладилника да почине.
През това време включваме фурната на 160 градуса да се затопли. Вземаме тиган, в който разтопяваме маслото, добавяме захарта и разполовените кайсии, обръщаме ги и бързо изваждаме в съдинка да се охладят. Масълцето е идеално за употреба в салатен дресинг, гарантирам!
Върху тестото поставяме пергаментова хартия, сипваме бобени зърна (или каквито си имате за съответните пекарски цели) и печем 20 минути.
Изваждаме го и додето се охлажда, приготвяме кремчето.
Разтапяме шоколада на водна баня (ако повече ви допада на микровълновата), смесваме с останалите продукти и сипваме върху изпечения блат. Нареждаме кайсиите с отрязаната част надолу.Печем още 30 минутки. Изваждаме от фурната, а пет минутки по-късно измъкваме ароматното съкровище от формата, оставяме го да се охлади, преглъщаме колкото пъти минем покрай него и когато вече е на стайна температура, въоръжени с нож и вилица можем да се насладим на сладкото изкушение. Ако сколасате да го опазите поне десетина часа, вкусът става в пъти по-неустоим, защото ароматите се смесват и хармонията от прегръдката на карамелизираната кайсия с черния шоколад и финото докосване на фъстъците в блата радват истински небцето!
Да ви е сладко!
Връзките с билки, които мернах по улиците, бяха толкова повехнали, че реших, че се губи цялата символика на празника, ако си купя и отнеса у дома.
Денят пълен със задачи, кратък обяд на място, от което градът се вижда като на длан, отново занимания пред компютъра и време за завръщане у дома.
Една снимка на една поляна с билки, знам ли, може и да има в нея някоя от онези 77 1/2, които трябваше да набера....
Спомени за тишината на гората, тучните поляни и игривите стада с коне над Копривщица:
И додето цял ден се терзая за невъзможността да се разходя из поляните, доста хора са решили, че имам имен ден. Всяко поздравление по телефона с аргумента - ами че днес празнуват всички с имена на билки. Да, ама не....празнувам на Цветница и не се поддавам на провокации.
Ама за да не изляза, че не желая да почерпя - една виртуална почерпка, която за някои си беше и истинска - един пай/ кростата с кайсии и шоколад. Направен в неделя привечер, сниман с големи мъки, първо на почти тъмно, после на силно слънце, в бързане и като резултат изпържени снимки...Ама да е за сефте, та да се кося....
Пай/ кростата с шоколад и кайсии
Продукти:
За основата:
220 гр брашно
30 гр смлени лешници
182 пак. бакпулвер
100 гр пудра захар
120 гр студено масло на кубчета
1 яйце
щипка сол
1 лъж. прясно мляко
Крем:
170 гр черен шоколад
100 мл течна сметана
2 яйца
1 суп.лъж. какао
1 суп.лъж. нишесте
1 суп.лъж. кафява захар
кайсии на тиган:
Кайсии - 5-6 броя
1-2 суп.лъж. масло
2 суп.лъж. кафява захар.
Приготовление:
Пресяваме брашното, смлените лешници, щипката сол, бакпулвера и пудрата захар, правим кладенче, в което сипваме прясното мляко и яйцето, добавяме студеното масло, нарязано на кубчета и бързо съединяваме на тесто. Завиваме го във фолио и оставяме да почине в хладилника за час. Ако удържите повече време, тестото няма никак да ви се обиди...
Върху фолио го разточваме и наместваме в кръгла форма с диаметър 22 см. и надупчваме с вилица. Отново оставяме в хладилника да почине.
През това време включваме фурната на 160 градуса да се затопли. Вземаме тиган, в който разтопяваме маслото, добавяме захарта и разполовените кайсии, обръщаме ги и бързо изваждаме в съдинка да се охладят. Масълцето е идеално за употреба в салатен дресинг, гарантирам!
Върху тестото поставяме пергаментова хартия, сипваме бобени зърна (или каквито си имате за съответните пекарски цели) и печем 20 минути.
Изваждаме го и додето се охлажда, приготвяме кремчето.
Разтапяме шоколада на водна баня (ако повече ви допада на микровълновата), смесваме с останалите продукти и сипваме върху изпечения блат. Нареждаме кайсиите с отрязаната част надолу.Печем още 30 минутки. Изваждаме от фурната, а пет минутки по-късно измъкваме ароматното съкровище от формата, оставяме го да се охлади, преглъщаме колкото пъти минем покрай него и когато вече е на стайна температура, въоръжени с нож и вилица можем да се насладим на сладкото изкушение. Ако сколасате да го опазите поне десетина часа, вкусът става в пъти по-неустоим, защото ароматите се смесват и хармонията от прегръдката на карамелизираната кайсия с черния шоколад и финото докосване на фъстъците в блата радват истински небцето!
Да ви е сладко!
Аз ще се почерпя за твое здраве, път ти бъди здрава и честита с имен или без ден!
ОтговорИзтриванеКростатата ти е много хубава, Иглика!
Поздрави!
Ванче, за тази кростата имаш огромен дял самата ти - от теб съм се учила, от теб зная и тайната съставка - прясното мляко. Благодаря за споделянето! Прегръдки!
ИзтриванеИгличе, и аз не съм я свършила тази работа с билките
ОтговорИзтриванеи полянките.
Станах рано, но нямам къде да се търкалям ;)
Независимо, че не празнуваш днес ще се почерпя.
Чудесно, ароматно и шоколадово изкушение.
Не знам как се чака да се охлади!
Прегръдки и хубава вечер!
Дани, да си жива и здрава! Да ти е сладко, макар и виртуално! Миналата година я правих, почти топла замина....Сега удържа цяло денонощие, ама защото бях сама!
ИзтриванеПрегръдки и хубава вечер и на теб! Какво стана с идването?
Моето идване е малко несериозно засега :)
ИзтриванеНо пък е време за море :)
Може...ама си ти е ред! Да сме живи и здрави, ще нагласим отново среща!
Изтриване:)
ИзтриванеХа, ха ... много ми хареса това с "изпържените" снимки ... и моите последни бяха май такива :) ама като ми се счупи чадъра на терасата, а в къщи все мигаше въпросителната на фотоапарата че светлината била слаба??? И билки не съм брала, че съм на Вие с тях :) Но празника си е празник Иглика.Отбелязала си го подобаващо! Сладкиша ти е чудесен мила!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те и ти желая все такова слънчево настроение и да си здрава!
Дани, да си здрава и да ти е слънчево на душата, това е най-важното!
ИзтриванеИзпържени, ама с вкусотия на тях! Ти в Копривщица ли живееш? Баба ми има къща в Стрелча и отвреме на време наминавам натам. Да кажеш, когато почнат бабите да продават малини на туристите да дойда :D Толкова хубави малини другаде не съм опитвала.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Лу, за съжаление не живея в Копривщица, а съм в София и от време на време в Бистрица. В Копривщица бях в командиравка преди две седмици и ползвах някои от фотосите. Та няма как да ти кажа кога започват да продават малините. Ако чуя нещо, ще дам знак. А Стрелча е страхотно местенце, пожелавам ти по-често да наминаваш!
ИзтриванеС поздрав!
Хубаво е там :)
ИзтриванеПоздрави!
Аз пък завиждам за полянката! ;) Ама ще си дочакам и моята. Дотогава ще се радвам на "изпържените" снимки и на вкусната кростата. Чуууудна! :)
ОтговорИзтриванеИ да ти е много честито хубавото име - всеки един ден. Прегръдки, Игличе!
Няма за завиждане за полянката, Гери! Мина времето, в което и се наслаждавах! Но оставам с надежда за повторение! Прегръдки!
ИзтриванеНе се коси. Изпържените снимки напълно си вършат работата да ни покажат колко е вкусно! Изглежда чудесно!
ОтговорИзтриванеПоздрави :)
Ще се радвам, ако допадне и на някой друг, освен на мен!
ИзтриванеЧудесна кростата, Иги и много красота на снимките. Благодаря ти за това зареждане.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли! С пожелания за хубаво лято!
ИзтриванеИгличе,отдавна ми се ходи към Копривщица,от ученичка не съм я посещавала и сега с тези борове ти ме провокираш отново да мисля в тази посока.А кростатата е супер,точно по мой вкус!Прегръдка от мен и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеРоси, то и аз съм ходила има-няма два-три пъти до Копривщица след училищното време, а тогава май почти всяка година я посещавахме!
ИзтриванеПрегръдки и приятна вечер!
Благодаря за удоволствието, Игличе,
ОтговорИзтриванемного красота, свежест, настроение и разкошен десерт...
Комплименти за теб, слънчево и щастливо лято!